IN ACEST ARTICOL:
Dacă îți vei crea condițiile necesare, nici nu vei simți că ești la țară!

În contextul actual de izolare și distanțare socială, tot mai mulți români au început să tânjească după copilăria petrecută la bunici, să își dorească să locuiască la țară și să se „izoleze” cu o carte sub un nuc, în grădină, și nu într-un apartament dintr-o metropolă, fie el și unul spațios, compartimentat inteligent și decorat cu ghivece cu flori.

În locul artificialului, oamenii au început să își dorească naturalețea, viața simplă, fără adaosuri. De altfel, tot mai mulți „citadini” s-au înscris în această perioadă în grupuri de tipul „Orășeni mutați la țară”, unde și-au manifestat dorința ca după trecerea pandemiei să facă primele demersuri în acest sens. De altfel, încă de anul trecut, numărul românilor care au migrat de la oraș la sat a devenit mai mare decât al celor care s-au mutat în sens invers. Lipsa aglomerației, scăparea de traficul infernal şi traiul mai ieftin sunt doar câteva dintre motivele cel mai des invocate. Nevoia de linişte şi spaţiu, apropierea de natură, creșterea copiilor într-un mediu sănătos sunt motivele din spatele deciziei de a se muta la țară.

Ne putem întreba: oare criza sanitară i-a determinat pe mulți dintre noi să-și reconsidere valorile? E poate unul dintre puținele avantaje ale acestei pandemii, pe lângă scăderea poluării la nivelul întregii planete.

Dacă ai de gând să faci această schimbare, îți prezentăm în articolul de mai jos câteva recomandări de care poți să ții seama atunci când vei face acest pas. Cert e că această mutare poate veni la pachet cu foarte multe schimbări pe care, la prima vedere, le poți omite.

Amenajarea locuinței

Încă din 2019, potrivit Institutului Național de Statistică, peste 100 de mii de români s-au mutat din oraşele mari la sate. Statisticile mai arată că migraţia spre sate s-a intensificat încă din anul 1997, când peste 81 de mii de români s-au mutat din urban în rural, de aproape trei ori mai mult faţă de 1990. Cel mai mare impediment în ceea ce privește acomodarea orășenilor la viața rurală o reprezintă lipsa condițiilor.

Pentru a elimina din start acest neajuns, nu face acest pas înainte de a te asigura că la noul cămin dispui de condițiile cu care ești obișnuit. De exemplu, dacă ai cumpărat o casă veche, alocă timp și un buget consistent pentru a o consolida și a o reamenaja, începând cu temelia, fațada, pereții exteriori și terminând cu acoperișul, burlanele pe care se scurge apa de la ploaie și cea rezultată din topirea zăpezii.

Dacă vinzi apartamentul de la oraș, nu te grăbi să faci acest pas incluzând și mobilierul. Diferența de preț va fi una modică, iar să începi la noua locuință de la „lingură” îți va fi mai mult decât dificil. Desigur, bucătăria și corpurile suspendate pot fi incluse în pachetul tranzacției, dar mobila de dormitor și cea de sufragerie pot fi transportate la țară. De asemenea, dacă nu ai apă curentă, vei fi nevoit să-ți achiziționezi un hidrofor. Totodată, nu fă rabat de la calitate și alege unul dintre modelele de centrale termice de la ferroli.

Grădinăritul

Dacă iubești natura, nu vei rezista să nu te apuci și de grădinărit, mai ales când îți vei vedea vecinii că își fac salate după ce adună din grădina proprie salată, roșii, castraveți, ceapă verde și alte verdețuri. Dacă ai temeri, poți începe să plantezi flori. Este un start promițător datorită căruia te vei obișnui cu rutina îngrijirii unor plante. Pe lângă grădină, poți să îți amenajezi ronduri și alei cu trandafiri, narcise și alte plante care îți plac foarte mult. În fața casei poți planta liliac, iasomie sau magnolie.

Cu timpul, începe cu ceva simplu, de exemplu răsaduri de ceapă, usturoi, salată pentru consum, pătrunjel, mărar, tarhon, cimbru și leuștean. Dacă nu știai, aceste verdețuri cresc foarte repede și au o putere de adaptare extraordinară, nefiind deloc pretențioase. După ce vei căpăta încredere în abilitățile tale de grădinar, te poți gândi chiar și la un solar, la un ogor de cartofi, straturi întregi de țelină, sfeclă roșie, dovlecel și varză.

Creșterea animalelor

La țară vei dispune și de teren, căci ar fi păcat să cumperi o casă care să aibă doar câțiva ari împrejur. Dacă cei care îți vor vinde proprietatea au și câteva anexe, nu te grăbi să le demolezi. Dacă la început vei crește o pisică, un cățel, poate țestoasa și hamsterul pe care-i vei aduce cu tine de la oraș, cu timpul vei simți nevoia să îți extinzi „ferma”. Poți începe să crești câteva găini, poate două oițe pe care să le cumperi de mici sau chiar un purceluș. Lasă-le să se bucure de libertate, de hrană bio, iar dacă ai copii, cu siguranță cei mici vor fi cei mai încântați. Nu numai că se vor responsabiliza mai repede, dar își vor dezvolta empatia și afectivitatea.

Să ai în vedere faptul că animalele îți și limitează libertatea, mai ales dacă nu ai vecini binevoitori care să te ajute atunci când vei fi plecat în Vama Veche, în Apuseni sau în Bucovina. Desigur, există sisteme de hrănire sofisticate, adăpătoare mecanizate, dar nici acestea nu pot să te substituie pentru o perioadă îndelungată de timp.

Dacă vrei să te muți la țară, vei avea posibilitatea să-ți cultivi pasiuni, să duci o viață mult mai sănătoasă, să ai grădina ta și să crești animale. În plus, vei avea ocazia să faci sport în aer liber, să consumi apă direct din fântână și să pregătești cea mai gustoasă ciorbă de legumă cu produse bio adunate din grădina ta.

Foto fr si main: Photo by Nigel Tadyanehondo on Unsplash


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri