22 Iulie 2020 publicat în Lifestyle 15 share-uri

IN ACEST ARTICOL:
Dependența se referă la o situație de 'intoxicație' cronică, care rezultă din administrarea repetată a ceva dăunător în sine sau devenit dăunător prin exces și nevoia de a continua această administrare.

Astfel, o persoană poate deveni dependentă de o substanță, de un comportament, de un context, de o persoană etc.

Potrivit psihologului Laura-Maria Cojocaru, președinte și fondator al Institutului de Neuro-Programare Lingvistică Somato-Integrativă (INLPSI), putem depista instalarea dependenței urmărind două aspecte:

  1.  dificultatea persoanei în a controla cât de mult sau cât de des consumă substanţa, practică comportamentul sau agresează o persoană prin a o considera ”proprietate”, nedorind să se desprindă fizic și emoțional de aceasta și
  2. continuarea consumului sau a comportamentului, chiar dacă acest fapt are consecinţe negative asupra vieţii personale (de exemplu: probleme de sănătate, pierderi financiare sau conflicte repetate cu cei din jur).

„Păcăleala” care hrănește dependența

Totodată, psihologul Bruce K. Alexander conceptualizează în jurul anului 2008 un model al dependenței ca dislocare existențială. În viziunea sa, dependența constituie un răspuns adaptativ al persoanei la percepția propriei stări de dislocare (mai mult sau mai puțin conștientizată).

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Horoscopul Dragostei în Iulie 2024 ne pune între flăcări și frânturi. Iluziile sunt menite să fie spulberate ca să facă loc amorului arzător. Întrebările legate de adevăr și de așteptările romantice ne vor ține pe jar Prima femeie care a devenit miliardară EXCLUSIV din muzică și care a schimbat regulile în industria muzicală. Povestea succesului lui Taylor Swift 30 de lumini și 20 de umbre ale zodiei Pești. Cum este, de fapt, visătorul zodiacului?

Termenul de dislocare se referă în acest context la experimentarea unei stări persistente de separare, detașare sau dezangajare, eșecul dobândirii sau pierderea unei stări de integrare psiho-socială. Persoana dependentă suferă de un deficit la nivelul semnificației vieții (”pentru ce trăiesc?”, ”ce sens are viața mea?”) și/sau un deficit în a face față aspectelor de bază ale vieții (”cum să trăiesc?”).

Foto: By Lightspring /Shutterstock

“Plecând de la acest aspect evidențiat de Bruce K. Alexander, putem observa că dependența apare inițial ca un mecanism de apărare împotriva acestei stări de dislocare, de separare. Această stare se opune nevoilor noastre naturale de apartenență, acceptare, iubire. De aceea, instinctiv, persoana caută inconștient o metodă de liniștire, de siguranță, de plăcere - de fapt își asigură pe cea mai scurtă și rapidă cale găsită declanșarea hormonilor ”fericirii”: endorfine, serotonină, dopamină, oxitocină", explică psihologul.

500.000 de români sunt diagnosticați cu epilepsie. 33% din cazuri sunt rezistente la tratamentele medicamentoase Astrologie: Venus în Pești până pe 5 aprilie 2024 – un tranzit extraordinar al iubirii! Inimi pierdute, regăsite și vindecate Modele de unghii pentru Crăciun - Tendințe și inspirație de la unghii cu gel de Crăciun până la unghii de Crăciun roșii

Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri