Da, vara înseamnă mult soare. Și când te gândești la soare, una dintre cele mai plăcute activităţi este să te relaxezi la soare. Femeilor le place să se bronzeze şi, evident, nimic nu se compară cu acea strălucire naturală a pielii. Totuşi, cercetarea medicală din ultimii ani arată tot mai clar că soarele nu este întotdeauna prietenul nostru. Cancerul de piele, petele permanente şi îmbătrânirea prematură a pielii sunt doar câteva probleme cauzate de expunerea la soare.
Aşadar, înainte de a te întinde la soare ore în șir, există câteva lucruri pe care trebuie să le știi, pentru a te bucura de un bronz sănătos, care se menţine pe termen lung.
O dietă sănătoasă
Chiar şi atunci când vorbim despre bronz, dieta contează. Calitatea bronzului tău poate fi influenţată de anumite alimente pe care le consumi, de exemplu, cele bogate în licopen, precum papaya, roșiile sau pepenele verde. Studiile sugerează că licopenul poate reduce riscul de boli maculare degenerative, precum şi riscul de cancer de piele sau plămâni. De asemenea, există alimente care îți pot ajuta pielea să se protejeze de arsuri solare, printre care morcovii, migdalele, rodiile, spanacul și salata verde.
Exfolierea
Înainte de a pleca spre plajă sau piscină, optim ar fi să îţi faci un gomaj serios. Exfolierea îndepărtează celulele moarte din stratul superior al pielii. Eliminarea acestor celule moarte uniformizează textura pielii, elimină sebumul care îți astupă porii, previne acneea şi te ajută, de asemenea, să obţii un bronz uniform. Poţi folosi un scrub cumpărat din magazin, îl poţi face la tine în bucătărie din ulei de cocos si zahăr brun sau poţi folosi o mănuşă exfoliantă.
Crema de protecţie solară
De teama că nu se vor bronza, multe femei nu doresc să folosească cremă de protecţie solară, ceea ce este o greşeală foarte gravă. Te poţi bronza şi dacă eşti dată cu cremă de protecţie solară, evitând, în acest fel, arsurile solare şi deteriorarea ţesutului pielii. Trebuie să reţii, în primul rând, că această cremă se aplică înainte să te expui la soare cu 15-30 de minute, deci, nu aştepta să ajungi pe plajă sau la piscină ca să te dai cu ea.
De asemenea, este bine de ştiut că unul dintre cele mai bune ingrediente pentru protecția solară este oxidul de zinc, aşa că asigură-te că şi crema ta conţine acest element. Cu cât SPF-ul indicat pe ambalaj este mai mare, cu atât poţi sta mai mult la soare fără să reaplici crema, desigur, dacă nu cumva intri în apă, caz în care trebuie să te dai din nou cu cremă imediat după ce ai ieşit din apă.
Orele potrivite de expunere la soare
După cum spuneam şi anterior, soarele poate fi un duşman al pielii, deci, o expunere prelungită la soare riscă să îţi facă mai mult rău decât bine. Specialiştii în dermatologie recomandă să mergi la plajă dimineaţa devreme şi să te retragi de pe plajă la cel târziu 10:30. Poţi reveni apoi la plajă sau pe marginea piscinei în jurul orei 17.00.
Hidratarea
Aşa cum probabil ştii, hidratarea este foarte importantă pentru a avea o piele frumoasă şi situaţia este similară dacă vrei un bronz frumos, care să reziste mai mult timp. Aşa că nu uita să consumi cât mai multă apă, inclusiv în timp ce eşti la plajă. Și nu uita să foloseşti, după fiecare duş, lotiuni de corp hrănitoare pentru pielea ta.
Autobronzant
Dacă observi că, după o anumită perioadă, bronzul tău începe să se estompeze, poţi folosi autobronzant. Îl găseşti în diferite formule, de la spray la cremă care colorează pielea treptat, deci, important este să găseşti varianta potrivită pentru tine.
Urmând sfaturile de mai sus, te poţi bucura de soare şi de un bronz frumos, protejându-ţi în acelaşi timp pielea şi organismul de efectele negative ale razelor solare.
Sursă foto: by Conner Baker on Unsplash
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară