Soarele puternic poate avea efecte devastatoare asupra pielii oamenilor și poate contribui și la înrăutățirea stării de spirit. De aceea, protejarea corpului de razele ultraviolete ar trebui să reprezinte o prioritate pentru fiecare dintre noi, indiferent de anotimp sau de tipul de ten.
ABC-ul protecției solare este simplu. Evită expunerea la soare în timpul orelor de vârf și adăpostește-te la umbră, folosește produse cu factor de protecție solară și poartă haine și accesorii care să blocheze razele ultraviolete.
Folosește zilnic produse cu protecție solară
Una dintre cele mai bune modalități de a evita arsurile și de a împiedica dezvoltarea cancerului de piele este folosirea unor produse cu protectie solara. Dacă ai pielea sensibilă, găsirea produselor potrivite poate fi o adevărată provocare, însă nu o misiune imposibilă. Mai mult decât atât, este important să conștientizezi că ai nevoie de protecție împotriva razelor ultraviolete atât în sezonul cald, cât și în lunile de iarnă, iar folosirea produselor cu SPF trebuie să facă parte din rutina zilnică de îngrijire.
Astfel, este recomandat să folosești creme cu protecție solară în fiecare zi, chiar dacă afară este înnorat sau zăpada este înaltă de 20 de centimetri. Aplică loțiunea de protecție pe întreaga suprafață a corpului, cu 15-30 de minute înainte de a ieși din casă. Aceasta trebuie să aibă factor de protecție solară de cel puțin 30 SPF. Este recomandat să aplici un nou strat la fiecare două sau trei ore și după fiecare baie în mare sau în piscină. Totodată, nu uita să folosești și un balsam de buze cu SPF.
Dacă ai pielea sensibilă și ai avut reacții alergice la cremele cu factor de protecție solară, încearcă produse fără chimicale, acid para-aminobenzoic, conservați, parfumuri sau alcool.
În cazul în care expunerea la soare este ridicată, poți folosi oxidul de zinc, care va forma un strat protector împotriva razelor solare și a altor agenți atmosferici.
Evită expunerea la soare
Razele soarelui sunt mult mai puternice în timpul verii, de aceea, în această perioadă, trebuie să eviți expunerea la soare la orele amiezii, respectiv de la ora 11.00 până la ora 16.00. Dacă ești nevoit să ieși din casă, încearcă să te deplasezi prin locurile umbroase. Poți verifica la câte raze ultraviolete te expui prin „regula umbrei“. Dacă umbra este mai mare decât tine, acest lucru înseamnă că expunerea la raze ultraviolete este scăzută. În schimb, dacă observi că umbra este mai mică decât tine, atunci este momentul să te adăpostești.
Folosește haine adecvate
Hainele și accesoriile vestimentare te pot proteja de razele soarelui. Vara poți să fii șic, dar și protejat de razele ultraviolete dacă folosești o pălărie cu margini late de cel puțin zece centimetri (astfel încât gâtul, urechile, ochii și creștetul capului să fie la adăpost). Ochelarii de soare cu protecție UV previn deteriorarea ochilor, iar hainele îți protejează întregul corp. În acest sens, este indicat să porți pantaloni lungi, lejeri, și bluze care să acopere brațele. De asemenea, este bine ca hainele să fie confecționate din țesături destinate protecției împotriva razelor ultraviolete. Aceste obiecte vestimentare au o etichetă specială din care poți afla cât de eficiente sunt pentru a te proteja de soare.
Arsurile solare nu sunt doar inestetice, dar sunt și dureroase, iar expunerea la soare poate duce la dezvoltarea cancerului de piele. De aceea, indiferent de tipul de piele pe care îl ai, este important să te protejezi împotriva razelor ultraviolete, în orice anotimp.
Sursă foto: myboys.me /Shutterstock
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate