Insomnia - putem vorbi mai degraba despre o trezire precoce, foarte de dimineata insotita de imposibilitatea de a mai adormi. Sau poate fi vorba si despre un somn fragmentat.
Scaderea libidoului - raporturile sexuale devin anxiogene si se raresc.
Lipsa de tonus - pierdere de energie, lipsa de vigoare care incearca a fi compensata prin hiperactivitate.
Predepresivul vrea sa faca cat mai multe lucruri dar nu finalizeaza niciodata. Astfel ajunge sa fie predispus oboselii.
Tulburarile de caracter - se manifesta prin impulsivitate si iritabilitate. Predepresivul incepe sa devina usor intolerabil.
Anomaliile senzoriale - se refera la intoleranta la zgomot fapt pentru care predespresivul ajunge sa se izoleze. Incepe sa constate ca nu se mai poate de alimente, nu le mai simte din plin savoarea.
Schimbarea de comportament - grupul de prieteni este uimit de schimbarea de atitudine a predepresivului iar acesta devine anxios din acest motiv. Incepe sa se nelinisteasca de propriile reactii si usor, usor incepe sa consume alcool, ceea ce va agrava situatia.
Somatizarile - apar durerile de cap, tulburarile digestive si starea permanenta de oboseala.
Urmatorul pas dupa ce ati observat ca va aflati in pericolul unui episod depresiv este sa luati masuri: fie sa consultati un specialist - un psihoterapeut, sa va schimbati obiceiurile, sa gasiti fericire in micile bucurii ale vietii.
Un articol de Psiholog Loredana Ionascu
Sursa: psiholife.ro
De ce ajung femeile din România la psiholog. ”Trăim într-o cultură în care femeia e învățată să pună nevoile celorlalți înainte”
Metroul bucureștean scurtează drumul spre prevenția cancerelor asociate infecției cu HPV
“Love Fair”, târgul caritabil care schimbă soarta animalelor fără stăpân
Țările din Europa în care se fac cele mai multe transplanturi de celule stem. Pe ce loc e România?