Pentru ca somnul să-şi facă apariţia, este nevoie ca organismul să intre într-o stare de calm şi de pregătire. În acest sens, va fi în primul rând nevoie de înlăturarea obiectelor care emit lumină albastră: telefoane, tablete sau computere. Această lumină poate păcăli creierul că este încă zi, menţinându-l astfel în starea de veghe. De aceea, în general, în dormitor sunt interzise televizoarele, precum şi celelalte dispozitive electronice.
Rame-Pat.ro pune la îndemâna celor care urmăresc să doarmă bine noaptea, o serie de sfaturi care îi va ajuta să îşi atingă scopul.
Saltelele de pat, cheia unui somn de calitate
Somnul odihnitor are şi el pretenţiile lui şi apare în special acolo unde este tratat regeşte, că în cazul acelor saltele pat în care te afunzi şi iau forma corpului. Pe lângă saltele, contează foarte mult şi că pernele să fie de calitate. Fie că sunt umplute cu materiale naturale, că sunt antialergice sau din spumă cu memorie, important este să fie potrivite ca dimensiune şi să dea senzaţia de relaxare.
De asemenea, pentru a se evita accidentările din timpul odihnei, multe persoane aleg rame de pat atent prelucrate, care să nu fie colţuroase sau ascuţite. În plus, pentru că este atât de important pentru somnul cel de toate nopţile, patul trebuie să beneficieze şi de o lenjerie de calitate. Aceasta trebuie să fie din materiale naturale, de preferat bumbac şi să fie schimbată des. Senzaţia de curat şi prospeţime contribuie de asemenea la crearea unei stări de bine.
Pregătirea dinaintea somnului
Corpul uman reacţionează în general foarte bine la anumite rutine. În cazul somnului, este necesar un program bine stabilit: ora de culcare şi ora de trezire ar trebui să fie întotdeauna aceleaşi, chiar dacă acest lucru poate fi destul de dificil pentru persoanele care îşi doresc ca în weekend să beneficieze de o mai lungă perioadă de leneveală.
Pregătirea pentru somn mai include o condiţie esenţială: nu se consumă alimente înainte de culcare. Mesele copioase afectează calitatea somnului, de aceea masa se va servi cu cel puţin trei ore înainte. În cazul unei supărătoare senzaţii de foame, se poate consuma o mică gustare. Singura excepţie o face ceaiul. Un ceai de tei, cu efecte recunoscute în instaurarea stării de relaxare, este indicat a fi consumat cu o oră înainte de culcare.
Studiile au demonstrat că o temperatură mai joasă (în jurul valorii de 20 de grade Celsius) contează foarte mult pentru un somn bun. Dar, în funcţie de obiceiurile personale, se poate alege şi o alta, cu condiţia să fie mai joasă decât cea din timpul zilei. Odată cu temperatura, va trebui redus cât de mult posibil şi zgomotul ambiant. Ferestrele din geam termopan sunt foarte utile în acest sens, pentru că diminuează sunetul provenit din exterior.
Iar când toate aceste condiţii au fost îndeplinite, mai rămâne unul cu efect imediat: o carte, care poate fi cel mai bun somnifer.
Sursa foto: Photo by Kinga Cichewicz on Unsplash
Școala fără Pauză, campania ce luptă împotriva abandonului școlar, încheie cu succes cel de-al patrulea an
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri