Având în vedere că majoritatea persoanelor pierd între 50 și 100 de fire de păr pe zi [1], este greu de observat o pierdere graduală a părului atunci când aceasta este cauzată de afecțiuni progresive cum ar fi alopecia androgenică, aceasta fiind cauza principală a căderii părului, atât la femei cât și la bărbați.
Pe lângă factorii genetici, există și alte cauze care pot fi temporare și reversibile. Multe dintre ele au de-a face cu factori legați de stilul de viață: stresul, dieta, schimbările hormonale sau utilizarea excesivă a produselor de coafat.
Dacă ți se pare că pierzi mai mult păr decât de obicei atunci ar trebui să te adresezi unui specialist. Acesta va putea pune un diagnostic și va recomanda un tratament dermato-cosmetic adecvat, ținând cont de stadiul de cădere a părului în care te aflii.
Pentru ca tu să îți păstrezi podoaba capilară cât mai intactă, în continuare, îți vom prezenta o listă cu cei mai frecvenți factori cotidieni care pot duce la căderea părului.
3 factori de luat în considerare
Așa cum am menționat, motivele căderii părului pot fi multiple și pot include cauze genetice, medicale sau medicamentoase dar și cauze temporare. Dacă te întrebi de ce cade părul, răspunsul ar putea fi:
Dușurile fierbinți
Chiar dacă dușurile fierbinți sunt bune atât pentru igienă cât și pentru relaxare, acestea ar putea fi și motivul pentru numeroasele fire de păr acumulate în gura de scurgere. Dușurile fierbinți frecvente pot usca firul de păr, făcându-l mai fragil și mai ușor de rupt și pot îndepărta sebumul de la nivelul scalpului. Dacă ți se pare că e un lucru bun, nu te grăbi. Organismul va fi obligat să producă mai mult sebum, ceea ce poate duce la apariția mătreții.
Dieta nesănătoasă și săritul peste mese
Dacă mănânci puține alimente, forțezi corpul să redirecționeze puțina energie pe care o mai are spre funcționarea corectă a organelor vitale cum ar fi inima și creierul. De aceea, el va oferi o cantitate foarte mică de nutrienți pentru alte funcții, cum ar fi creșterea firelor de păr.
Un studiu realizat de Emily L. Guo și Rajani Katta, publicat în 2017 și intitulat "Diet and hair loss: effects of nutrient deficiency and supplement use", a concluzionat că multiple deficiențe nutriționale pot rezulta în căderea părului [2], recomandând însă ca aceste probleme să fie tratate de către un specialist. Utilizarea din propria inițiativă a suplimentelor poate duce la o creștere a nivelului cu mult peste normal.
Cu alte cuvinte, dacă ești de părere că nu primești vitaminele și nutrienții necesari din dieta ta curentă sau dacă ai observat o cădere a părului mai pronunțată decât de obicei la scurt timp după adoptarea unei diete noi, atunci trebuie să te adresezi medicului specialist. Acesta îți va prescrie vitaminele necesare asigurându-se, în același timp, că nu depășești valorile zilnice recomandate.
Coafarea excesivă a părului
Supunerea părului la temperaturi ridicate prin utilizarea ondulatoarelor sau a plăcilor de întins îl poate deteriora și îl poate face să se rupă mai ușor. Mai mult decât atât, balsamul de păr, vopseaua sau chiar unele șampoane pot avea în compoziția lor chimicale sau alți factori iritanți care pot afecta atât firul de păr, cât și scalpul.
Prinderea strânsă a părului poate duce și ea la pierderea podoabei capilare și, chiar dacă fenomenul poate fi, de multe ori, reversibil, acesta poate fi și permanent dacă nu se acționează destul de rapid.
Referințe:
- https://www.healthline.com/health/how-much-hair-loss-is-normal
- Guo, Emily L, and Rajani Katta. Diet and Hair Loss: Effects of Nutrient Deficiency and Supplement Use. 31 Jan. 2017, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5315033/.
Sursa foto: Photo by Polina Tankilevitch from Pexels
Școala fără Pauză, campania ce luptă împotriva abandonului școlar, încheie cu succes cel de-al patrulea an
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri