5. Respiră lent.
Vorbind despre elementele care alcătuiesc pierduta artă a respirației corecte, James Nestor precizează că cel mai bun mod de a preveni multe dintre afecțiunile cronice, de a îmbunătăți performanțele sportive și, până la urmă, de a prelungi viața este focalizarea pe tiparul respirator și obținerea unui echilibru între nivelul de oxigen și cel de dioxid de carbon. Iar pentru aceasta fiecare persoană ar trebui să învețe să inspire și să expire lent și nu precipitat, cum fac cei mai mulți dintre oameni.
6. Respiră mai puțin.
Majoritatea persoanelor respiră prea des și, conform studiilor, un sfert din populația modernă suferă de hiperventilație. Durerile de cap, crizele de astm, anxietate și hipertensiune se pot calma prin schimbarea tiparului respirației, spune James Nestor citând cercetări medicale în domeniu. Jurnalistul american oferă cititorilor exemple ale unor sportivi care au obținut performanțe impresionante, au crescut nivelul de anduranță, și-au redus procentul de grăsime corporală și au îmbunătățit funcția cardiovasculară și masa musculară prin tehnica hipovetilației, adică au respirat mai puțin.
La finalul cărții "Respirația: noua ştiinţă a unei arte pierdute", James Nestor oferă cititorilor un ghid de tehnici de respirație care au ca scop îmbunătățirea funcției pulmonare, reducerea ritmului cardiac, a tensiunii arteriale, obținerea relaxării, oxigenarea mai bună a țesuturilor, relaxarea musculaturii, creșterea calității somnului și multe altele.
„Respirația este un element cheie”, spune James Nestor. „Din ceea ce am învățat în ultimii zece ani, cele 13 kilograme de aer care ne irigă plămânii în fiecare zi și cele 0,77 kilograme de oxigen pe care le consumă celulele noastre sunt la fel de importante ca hrana sau activitatea fizică. Respirația este veriga lipsă a sănătății”, mai spune jurnalistul american.
Foto fr si main: De la fizkes /Shutterstock
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară
Investiție în viitor: EduAct amenajează curți de școală și grădinițe în mediul rural