Hai că ți le spunem noi, pentru că, deşi abia te-ai întors din concediu, sigur te gândești la următorul:
1. Ȋn primul și primul rând, desigur, se află destinația și perioada în care vrei să călătorești. Ai posibilitatea să alegi mai întăi datele și, în funcție de acestea, locația (sau invers). Majoritatea își planifică vacanţele vara, optând să meargă la mare sau, daca vor să scape de căldură, la munte (sau într-o ţară mai răcoroasă, cum sunt de exemplu ţările nordice: Suedia, Danemarca, Norvegia). Alege după preferințe, dar informează-te bine înainte, să nu ai parte de dezamăgiri!
2. Alege o destinație nouă în fiecare an. Din comoditate, foarte mulți preferă același loc în care s-au simțit bine în trecut. Cu toate acestea, specialiștii îți recomandă să ieși din zona de confort și să-ți deschizi orizonturile. Astfel, te vei putea bucura de noi descoperiri și te vei îmbogăți cu noi amintiri. Și poate cine știe – vei găsi un nou loc preferat!
3. Fă ceva diferit în fiecare zi. Cei mai mulți oameni se plâng de faptul că zilele de concediu trec foarte repede. O soluție pe care experții în călătorii o recomandă este să încerci o activitate nouă în fiecare zi – fie că mergi la plajă, vizitezi un obiectiv turistic sau, pur și simplu, încerci un restaurant nou. Doar nu lăsa monotonia să se instaureze în vacanţa la care te vei gândi continuu până la urmatoarea!
4. Ȋnainte de plecare, verifică prognoza vremii, mai ales dacă pleci într-o altă ţară. Acest lucru iți va permite să știi exact ce haine să iei cu tine, dar și cum să îți planifici activitățile. Doar nu vrei să iți cheltuiești toți banii la shopping!
5. Ceea ce ne aduce la următorul punct deosebit de important: conținutul bagajului. De multe ori, ai ajuns într-un loc frumos și ai constatat că ai uitat ceva important. O astfel de întâmplare îți poate strica buna dispoziție și afecta serios bugetul. Așadar, iată ce nu trebuie să uiți să pui în valiză pentru a avea o vacanţă fără griji:
- Banii și/sau cardul;
- Documentele de călătorie – actele de identitate și biletele / rezervările;
- Articolele de îmbrăcăminte pentru fiecare zi de concediu. Ia cu tine haine comode, potrivite cu vremea, de preferat cele care nu se șifonează prea tare (doar n-o să calci și în concediu!). Ai grijă să adaugi și ochelari de soare, încălțăminte confortabilă, precum și o jachetă pentru seri mai răcoroase;
- O mini trusă pentru situații neprevăzute. Aici trebuie să adaugi ață și ac pentru cazul în care articolele vestimentare se rup sau se descos, dar și o soluție pentru eliminarea petelor. Știi cât de ușor este să scapi mâncare sau altceva pe haine în vacanţă. Poate că nu-ți permiți să lași pata netratată până te întorci acasă (doar ai câteva haine cu tine, nu tot dulapul), așa că pune-ți într-un recipient de călătorie o cantitate mică din soluţia de scos pete.
- Lista continuă cu o pijama, papuci de casă, precum și seturi de lenjerie intimă și ciorapi;
- Dispozitivele electronice de care ai nevoie (telefon, tabletă, laptop, aparat foto), precum și incărcătoarele acestora;
- Pastă și periuță de dinți;
- Gel de duş, șampon, precum și alte produse cosmetice pe care le folosești (asta în cazul în care nu mergi la un hotel care ți le pune la dispoziție);
- Câteva pastile pentru cele mai frecvente afecțiuni (dureri de cap, stomac, dinți), precum și o mini trusă de prim ajutor, formată din plasturi, un gel dezinfectant sau produse de igienă personală;
- Uneori camerele unităților de cazare pot avea un miros închis sau neplăcut de la instalațiile sanitare. Deşi nu plănuiești să petreci foarte mult timp în cameră, confortul spațiului de dormit este foarte important. Aşa că nu uita să strecori în bagaj și un odorizant de cameră.
Lista de mai sus conține esențialul pentru un bagaj ca la carte. Iar daca vei urma toți pașii, te asigurăm că următoarea ta vacanţă chiar va fi perfectă. Doar nu uita să iei cu tine pofta de relaxare și voia bună!
Foto fr si main: De la Funny Solution Studio /Shutterstock
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară