Floarea vietii
Avand o vechime de peste 6.000 de ani, simbolul sacru al Florii Vietii poate fi regasit in multe din religiile si culturile lumii. Simbolul florii vietii este format din mai multe cercuri concentrice si egale, suprapuse unele peste altele. Se spune ca in structura acestui misterios simbol s-ar regasi incapsulate informatii vitale despre insasi structura universului si formele fundamentale ale timpului si ale spatiului, dar si informatii despre toate lucrurile vii si existenta universului – de la atomi si molecule pana la planete si galaxii.
Pe de alta parte, din punct de vedere religios stravechi, acest simbol al geometriei sacre, poate fi si o reprezentare vizuala a conexiuniunilor pe care viata le manifesta prin intermediul tuturor fiintelor, un fel de inregistrare Akashica a unor informatii de baza incapsulate despre toate lucrurile vii.
Simbolul Florii Vietii
Foto: De la Peter Hermes Furian /ShutterstockDe asemenea, din patternul Florii Vietii au derivat ulterior multe alte simboluri si forme ale geometriei sacre si spirituale. Spre exemplu Copacul Sacru al Vietii prezent in invataturile Cabalei este posibil sa isi aiba originea chiar in patternurile concentrice din interiorul Florii Vietii. Din patternul Florii Vietii s-au desprins astfel Torul, Oul vietii, Cubul lui Metatron, Vesica Piscis, Tripodul Vietii si Samanta Vietii (componenta fundamental a Florii Vietii ce este formata din 7 cercuri simetrce ce formeaza un pattern repetitiv pe care il vom regasi intotdeauna in designul si structura Florii Vietii). Unii cercetatori au emis teoria conform careia Samanta Vietii ar fi un simbol al geometriei sacre care ar descrie de fapt cele 7 zile ale creatiei, zilele in care Dumnezeu a creat viata. Prima zi este cea a Genezei, in timp ce ultima este cea a Odihnei, cunoscuta si sub numele de Sabat.
Floarea Vietii, in forma sa cea mai comuna, de pattern hexagonal, asemanator unei flori (de aici si numele sau) este alcatuita din 19 cercuri complete si 36 de arcuri de cerc, toate continute de un cerc mare si dispuse intr-o simetrie perfecta, uimitoare.
Leonardo da Vinci insusi a fost intrigat de Floarea Vietii si, conform insemnarilor sale, a studiat patternul indeaproape. A cercetat proprietatile matematice ale Florii Vietii, desenand totodata floarea in sine si alte forme geometrice derivate din ea precum Samanta Vietii, o sfera, un torus, poliedrele platonice. A folosit chiar proportia de aur Φ (phi) in arta sa, primul numar irational descoperit in istorie si care se regaseste in multe si neobisnuite circumstante din jurul nostru.
Simbolul Florii vietii a capatat intelesuri si sensuri importante si multiple de-a lungul istoriei si poate fi regasit in multe manuscrise, temple sau forme de arta ale lumii. Astfel, Floarea Vietii a fost desenata sau arsa cu o precizie uimitoare pe peretii templului lui Osiris din Abydos (Egipt) – probabil una dintre cele mai vechi reprezentari ale Florii Vietii, care poate data de acum 10.000 de ani I.H sau chiar mai devreme. Impresionant, nu? Se crede ca ar simboliza Ochiul lui Ra si ca era un simbol al autoritatii faraonului. autoritatea faraonului.
De asemenea, exemple stravechi ale reprezentarii Florii Vietii au mai fost infatisate si in arta asiriana, feniciana, indiana, in arta Orientului Mijlocului si a anumitor zone ale Asiei. Spre exemplu, simbolul Florii Vietii este prezent in diverse temple din China si in Orasul Interzis, in sinagogile antice din Galileea si Masada (Israel), in temple stravechi din Japonia, in Templul de Aur din India (Harmandir Sahib), in orasul Efes, aflat la sud de Izmir (Turcia). O alta marturie istorica si demna de mentionat datorita vechimii sale este cea gasita pe treptele de alabastru ale palatului regelui Ashurbanipal, ultimul mare rege al Imperiului Neo-Asirian (poate chiar cel mai mare rege al Asiriei). Se crede ca dateaza din anul 645 I.H.
Foto: De la rame435 /Shutterstock11 Curiozitati despre Floarea Vietii
Geometria sacra poate fi descrisa ca un sistem de credinte care atribuie o valoare religioasa sau culturala, pentru multe forme care exista in spatiu si timp.
Potrivit acestui sistem de valori, aceste forme care stau la baza existentei, trebuie percepute ca sacre, de vreme ce, a contempla o asemenea forma, inseamna a contempla originea a tot ceea ce exista. Studiind natura acestor forme si relatia lor una cu cealalta, cei care studiaza geometria sacra patrund in adancimea stiintifica, filosofica, psihologica, estetica si mistica a legilor Universului.
1. Floarea vietii este numele unei figuri geometrice care este compusa din cercuri egale, suprapuse, care formeaza un pattern sub forma unei flori. Cea mai comuna reprezentare este asemanatoare cu structura unui hexagon, inconjurat de un cerc larg.
2. In cultura New Age, Floarea Vietii este considerata a avea un inteles spiritual profund reprezentand un simbol al iluminarii pentru aceia care studiaza sacralitatea.
3. Floarea vietii contine un simbol secret care apare desenand 13 cercuri. Facand acest lucru, obtinem un pattern sacru, sursa a tot ceea ce exista si care este denumit – Fructul Vietii. Fructul vietii contine 13 sisteme informale, fiecare explicand un alt aspect al realitatii. Aceasta structura ne da informatii cu privire la tot ceea ce exista, de la corpul uman, la galaxii. Pornind de la aceasta structura, putem sa cream orice structura moleculara si orice structura celulara care exista in Univers.
Foto: By nvnikul /Shutterstock
4. Floarea vietii contine multe dintre legile matematice si geometrice pe care le gasim peste tot in univers. Floarea completa contine toate figurile geometrice platonice (tetraedru, cub, octaedru, dodecaedru, icosaedru), care structureaza lumea inconjuratoarea asa cum o cunoastem.
5. Floarea vietii este simbolul geometriei sacre. „Totul s-a nascut din gandul Creatorului, creand o structura care s-a multiplicat la infinit si care este baza a tot ceea ce exista”.
6. Tot ceea ce exista in Univers provine din acest pattern.
7. Floarea vietii este baza in muzica, pentru ca distantele dintre sfere sunt identice cu distantele dintre tonuri si semitonuri.
Foto: By dimair /Shutterstock
8. Structura celulara este identica cu floarea vietii, in a treia faza a diviziunii embrionare.
9. Templul lui Osiris din Abydos – Egipt contine cel mai vechi exemplu al florii vietii. Alte exemple exista in cultura Feniciana, Indiana, Asiatica si in Estul Mijlociu, de asemenea, in Arta Medievala.
10. In Renastere, Leonardo da Vinci a studiat Floarea Vietii si proprietatile sale matematice.
11. Dupa ce au purtat amulete in forma florii vietii, oamenii au raportat schimbari in structura lor interioara – batai mai rapide ale inimii, visuri profetice, iluzii, viziunea realitatii asa cum este si eliberarea de frici indelungate.
Foto fr si main: De la Anne Mathiasz /Shutterstock
Iti recomandam si:
Horoscopul Egiptean al Avatarurilor: care este zodia sacra a destinului tau?
Horoscopul ZEN al lui Osho: Zodiacul invataturilor profunde pentru fiecare zodie
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară
Investiție în viitor: EduAct amenajează curți de școală și grădinițe în mediul rural
Prof. Dr. Ruxandra Sinescu lansează programul RenYOU Aesthetics: consultații gratuite pentru proceduri chirurgicale non-estetice