Astfel, 50% din câștiguri ar trebui să acopere cheltuielile absolut necesare într-o gospodărie, pentru întreținerea normală a vieții: coșul zilnic de cumărături, costuri legate de locuință, facturi de utilități (curent electric, gaz natural, apă și canalizare, internet, cablu TV, telefonie etc.), eventuale rate la credite. Aici încadrăm și chiria dacă este cazul.
Apoi, 30% din veniturile familiei ar trebui să fie păstrate pentru micile dorințe (masă la restaurant sau comandă acasă, haine de la anumite branduri, practicare hobby-uri, mers la cinema sau la teatru), dar și pentru alte eventuale costuri ocazionale mai mari, precum vacanțe și călătorii, achiziții de bunuri de folosință îndelungată - electronice, electrocasnice, mobilier, materiale pentru renovări și upgrade-uri în materie de design și confort locativ.
Nu în ultimul rând, 20% trebuie direcționați spre economisire pe termen lung, foarte lung! Acești bani este bine să nu fie păstrați în casă, pentru a se evita tentațiile de cheltuire, impulsul de moment (atât de simplu de activat astăzi, cu shopping online). Ideal este ca banii astfel strânși să fie acumulați în conturi de economii, depozite bancare de lungă durată, eventual fonduri de investiții și acțiuni, în funcție de gradul de informare în domeniu și de apetitul pentru risc.
Desigur, aceste valori procentuale sunt orientative, căci cele reale depind de situația personală a fiecărei familii. Însă este bine să tindem la aceste valori, cât mai mult posibil, pentru un echilibru financiar deplin. Pentru a putea să ne încadrăm în astfel de valori, trebuie să luăm zi de zi decizii responsabile, să facem alegeri istețe. Un astfel de exemplu este alegerea furnizorilor și a ofertelor de utilități. Facturile la curent electric, gaze naturale, dar și telefonie, internet și cablu TV pot cântări mult în cheltuielile lunare. Pentru curent electric, folosește calculator kw in lei online și alege oferta potrivită de pe piața liberă, de la un furnizor de energie electrică ce oferă condiții avantajoase.
Astfel de schimbări de furnizor / ofertă pot duce la economii consistente pe termen mediu și lung, deci deciziile te vor ajuta să ai un impact mai redus în bugetul personal pentru cheltuielile cu facturile de utilități. Profită de portabilitatea numerelor de telefonie mobilă și de cât de ușor îți poți schimba furnizorii de curent electric și de gaze naturale, online, fără complicații tehnice, doar prin simple schimbări de contracte.
Este posibil ca în anumite perioade din an să ai cheltuieli neprevăzute și să nu poți acționa conform planului 50 - 30 - 20. Nu te descuraja, vei putea să te reglezi lunile următoare. Anual, analizează cum ai acționat și vezi cât de mult ai putut respecta planul. Cu siguranță, te vei obișnui cu astfel de comportament financiar responsabil, iar în timp efectele pozitive vor fi simplu de remarcat, vei economisi bani regulat.
Sursă foto: pixabay.com
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară