Comunicat de presă
Suntem în pragul sărbătorilor de iarnă și gândurile noastre se îndreaptă, înainte de toate, către cei dragi. Însă nu trebuie să uităm că starea de bine a unei familii, a unei comunități, depinde și de obiceiurile pe care le practică. Asociația CSR Nest, care, recent, a lansat o nouă ediție a Ghidului de colectare separată a deșeurilor, vine cu 10 recomandări, astfel încât toți să ne bucurăm de sărbătorile de iarnă într-un mod cât mai sustenabil.
- Cea mai sustenabilă metodă de a vă bucura de sărbătoarea Crăciunului fără a dăuna naturii este să folosiți, dacă este posibil, un brad din curtea proprie sau din apropierea casei. Dacă nu aveți această posibilitate, puteți cumpăra un brad la ghiveci, pe care să-l plantați ulterior într-o pădure sau într-un loc care necesită împădurire.
- Dacă aveți deja un brad artificial, îl puteți refolosi dându-i un aspect nou prin împodobirea cu ornamente naturale (felii de portocale sau mere uscate, conuri de brad, nuci, ornamente din lemn reciclat etc).
- Dacă, totuși, optați pentru un brad natural, achiziționați-l dintr-o sursă verificată (ex. Romsilva, care plantează brazi special în acest scop în pepiniere, fără a afecta pădurile țării).
- Reciclați instalațiile vechi de iluminat bradul și folosiți instalații cu iluminat pe bază de LED (au o durată de utilizare mai mare și consumă mai puțină energie electrică).
- Reciclați bateriile folosite la instalațiile de iluminat bradul sau de la diferite obiecte decorative specifice de Crăciun, ducându-le la punctele de colectare specifice (de regulă acestea se află în incinta supermarketurilor sau a hipermarketurilor)
- Chiar dacă sunt atrăgătoare, încercați să folosiți cât mai puține ambalaje pentru cadourile oferite și apelați la materiale prietenoase cu mediul (hârtie reciclată, saci de iută). După ce deschideți cadourile primite, nu uitați că multe dintre materialele în care au fost ambalate, precum plasticul, cartonul sau hârtia, sunt reciclabile.
- Iar dacă ar fi să facem un top al cadourilor recomandate, v-am sugera cadourile sub formă de experiențe (spectacole transmise online, tururi virtuale prin locuri care pot fi vizitate împreună cu familia sau prietenii, drumeții în natură, cursuri pentru învățarea unui nou hobby), vouchere și bonuri valorice cu care cei dragi pot achiziționa produsele sau serviciile dorite sau o zi de voluntariat la un adăpost de animale.
- Sărbătorile sunt întotdeauna un prilej pentru a ne strânge cu prietenii și cu familia la masa de Crăciun. Și chiar dacă și anul acesta este unul mai special, în care păstrăm distanța socială, chiar și în familie, cu această ocazie se generează deșeuri: PET, doze, sticle. Nu uitați să le colectați separat, respectând codul culorilor: galben pentru plastic/PET și metal, verde pentru sticlă. Sau, dacă în cartierul în care locuiți colectarea separată a deșeurilor se face pe două fracții – umedă și uscată (reciclabile), atunci puneți într-un singur sac doar deșeurile reciclabile.
- Cumpărați întotdeauna numai alimentele de care aveți nevoie și în cantitățile de care aveți nevoie. Astfel, prevenim risipa alimentară și economisim și resurse financiare.
- Și, poate cea mai importantă recomandare, este aceea de a vă gândi și la perioada de după sărbători. O perioadă în care noi, românii, aruncăm, de regulă, peste o treime din mâncarea neconsumată de sărbători (deși cheltuim pe mâncare peste 40% din bugetul de sărbători), aruncăm jucării și alte produse nedorite pe care le primim cadou, instalații de brad arse și, desigur, brazii pe care îi găzduim în casele noastre pentru această scurtă perioadă.
Perioada sărbătorilor este un moment foarte important, în care putem dovedi nu doar responsabilitate față de mediu, dar și simț civic.
Mâncarea, îmbrăcămintea și jucăriile care ne prisosesc le putem dona familiilor nevoiașe, apelând la asociații caritabile. Iar pentru brazii uscați, obiectele voluminoase sau electrocasnice care nu ne mai sunt de folos și le-am înlocuit cu unele noi (primite cadou sau cumpărate cu ocazia reducerilor de sărbători), consultați programul de colectare al companiei de salubritate la care sunteți arondați sau al primăriei. Astfel, toate aceste obiecte vor ajunge la reciclare, în loc să polueze mediul înconjurător.
***
Despre colectarea separată a deșeurilor puteți afla mai multe informații și sfaturi practice din Ghidul de colectare separată a deșeurilor, publicat de către Asociația CSR Nest anul acesta, într-o versiune actualizată. Pentru prima dată în zona publicațiilor de mediu, ghidul include și o situație a colectării separate a deșeurilor pe fracții pe fiecare din cele 12 județe analizate și Municipiul București, pe baza informațiilor declarate de primării (Unități Administrativ Teritoriale – UAT-uri, în luna iunie 2021).
Asociația CSR Nest implementează, de trei ani, programul Azi pentru Mâine, finanțat de Fundația Coca-Cola și sprijinit de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor. Platforma acționează pe două direcții: educare/conștientizare privind adoptarea unui comportament responsabil față de mediul înconjurător prin aplicarea colectării separate a deșeurilor și facilitarea accesului la infrastructură de colectare separată a deșeurilor.
Foto fr si main: Shyntartanya /Shutterstock
Școala fără Pauză, campania ce luptă împotriva abandonului școlar, încheie cu succes cel de-al patrulea an
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri