Un articol de Alina Conu - Expert Garbo
Scriu insa acest text pentru a evidenția complementaritatea, diferențele, dar și importanța colaborării intre yin si yang sau cum energia masculina si cea feminina, combinate cu inspiratie, cresc productivitatea, fapt dovedit stiintific. Imaginați-vă o echipă mare, într-o companie, formată doar din bărbați sau doar din femei. Aproape că văd haosul! Unii clienți ne cer expres, pentru o anumită poziție deschisă, fie o femeie, fie un bărbat, motivând echilibrul de sexe în echipă. Și spun un mare BRAVO!
Alții preferă un candidat bărbat pe o anumita poziție, din credința că o femeie nu va face la fel de bine față acelui rol, care poate presupune multe călătorii, lucru de noapte, șantiere, fabrici. Spunem că este discriminare – însa dacă stăm să ne gândim ce înseamnă femeia, feminitatea, oare nu cumva realizăm câ un astfel de rol cu adevărat nu se potrivește unei femei?
Dar nu în astfel de situații se regăsește discriminarea, ci în credința puternică a unor bărbați care, pur și simplu, fără să poată da motive sau argumente, consideră femeia inferioară. De multe ori nici nu este vina lor, ci este reflexul unei învățări sociale acumulate din familiile in care au trăit, de la mamele care i-au crescut și din felul în care ele au fost femei în fața bărbaților lor, sub privirea băiețelului care se forma și transforma în bărbat. Mai mult, nici vina acestor mame nu este; și ele, la rândul lor, au văzut asta la mamele și tații lor. Un cerc vicios care se perpetuează. Inconștientul nostru colectiv e plin de mesaje și amintiri care susțin inferioritatea femeii; acestea se activează și în situațiile concrete de azi, indiferent de ceea ce se întâmplă cu adevărat în societatea actuală. Astfel bărbații ajung să considere femeile inferioare, deși ele muncesc umăr la umăr cu bărbații.
Ce înseamnă asta concret, pentru prezent? Că puțini bărbați sunt misogini autentici și nutresc un dispreț sincer pentru femei – cei mai mulți dintre cei care trăiesc după idei misogine, care judecă după idei misogine și acționează misogin o fac în virtutea unui bagaj informațional infraconștient, preluat necontrolat și pe care nu l-au pus niciodată sub examinare. Felul în care el ajunge să le influențeze deciziile de azi se cere conștientizat – nu numai de dragul dezvoltării personale, ci câteodată chiar de dragul eficienței, deoarece s-a demonstrat că în majoritatea situațiilor de business echipele mixte și egale au mai multe șanse de a găsi soluții creative problemelor. Cercetări globale, din surse credibile și foarte cunoscute, cum sunt McKinsey, Credit Suisse, Nordia Bank, Catalyst și alți, au arătat că atunci când 30% din membrii echipei din conducerea superioară a unei firme sau din consiliul director sunt femei compania devine cu 65% mai profitabilă decât o organizație similară condusă numai de bărbați.
Toți bărbații care au iubit măcar o dată nu sunt misogini! Treceți de credința că e cool să fii un pic misogin, uitați-vă adânc în voi și puneți-vă întrebarea dacă asta este ceea ce credeți cu adevărat despre femei. Și de când ați început să credeți asta? Puteți să adânciți lucrurile punând ideile pe hârtie, pentru a le da mai multă concretețe. Unde ați auzit asta prima oară? Aveți exemple punctuale? Și aveți și contraexemple? Eu zic să ne acceptăm unii pe altii, să ne susținem și să scoatem the best din cuplul femeie – bărbat – de când lumea, cea mai productivă echipă!
Autor: Alina Conu
Alina Conu este co-fondatoare și Managing Partner al Kapital HR.
După 17 ani de experiență în domeniul consultanței în resurse umane, în România și Austria, Alina a făcut parte din companii românești și internaționale implicate în proiecte importante de căutare executivă pentru pozitii si funcții de top management. A studiat Psihologie si Resurse Umane, are certificarea SHL.
Experiența Alinei:
✓ a lucrat cu peste 300 de companii din diferite industrii
✓ a angajat peste 2000 de persoane pentru funcții de conducere medie și de top, pentru companii românești și multinaționale
✓ a intervievat mii de persoane și au evaluat peste 2500
✓ a instruiți și pregătit peste 1500 de angajați în diferite ateliere pentru dezvoltare personală si profesională
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate