Tot in ajunul Bobotezei, preotul umbla in casa in casa, pentru a sfinti locuintele oamenilor, stropind incaperile cu apa sfantita cu ajutorul unui manunchi de busuioc. In cazul in care arunci gunoiul afara din casa imediat dupa ce a plecat preotul inseamna ca ai alungat tot raul din casa ta. Pe mese, la loc de cinste trebuie sa stea piftia de porc, prunele fierte sau fasolea batuta. Pentru a fi sanatos tot anul, obligatoriu sa gusti din aceste bucate.
In ziua de Boboteaza se fac si prorociri ale vremii, precum si previziuni cu privire la rodnicia anului care abia a inceput. Spre exemplu, pomii incarcati cu promoroaca in ziua de Boboteaza este semn sigur ca anul in curs va fi unul rodnic si imbelsugat.
In Muntii Apuseni, fecioarele si flacaii fac foc in casele lor, iar cu taciunii incinsi se aprinde un foc mare pe camp, in jurul caruia se danseaza si se chiuie. Este litera de lege ca toata lumea trebuie sa se veseleasca pentru a anihila puterile necuratului si a tine voiosia tot anul.
In unele sate din Romania, inca exista obiceiul conform caruia carbunii din vatra sunt numiti cu numele membrilor familiei. Primul carbune care se stinge desemneaza pe cel care va muri primul, iar ultimul - pe cel harazit de Dumnezeu sa traiasca cel mai mult.
Oamenii din popor cred ca in noaptea dinspre Boboteaza se dezleaga graiul animalelor si ca acestea povestesc intre ele despre locuri nestiute de nimeni in care se ascund comori.
Boboteaza, ziua in care iti afli destinul in iubire
Busuiocul este si el o planta cu virtuti totemice ce in ajun de Boboteaza indeplineste rolul de adjuvant erotic si de deslusitor al destinului amoros. De aceea, in ajun de Boboteaza, fetele care doresc sa-si viseze ursitul in anul respectiv trebuie sa tina post si sa-si puna busuioc sfintit, primit sau "furat" de la preot si sa-l puna seara sub perna, rugandu-se lui Dumnezeu si sfantului Ion sa le ajute pentru a-si cunoaste dragostea.
Tot pentru a vedea in vis chipul celui iubit, in locul inelului, femeile tinere si necasatorite pot lega pe degetul inelar un fir de matase rosie si un firisor de busuioc.
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară
Investiție în viitor: EduAct amenajează curți de școală și grădinițe în mediul rural