Ma'at-ka-Ra Hatshepsut, prima femeie faraon din istorie – In Egiptului secolului XVI dHr nu era tocmai neobisnuit ca o femeie sa se afle la conducere, intrucat in acea perioada Egiptul era cunoscut pentru statutul inalt acordat femeilor comparativ cu alte culturi ale lumii. Cu toate acestea, pana la Hatshepsut, nicio femeie nu a indraznit vreodata sa se proclame faraon. Hatshepsut face acest lucru dupa moartea sotului sau, de altfel si fratele sau vitreg. Venirea la putere a lui Hatshepsut, fiica lui Thutmose I si a lui Ahmose, s-a opus tuturor normelor si regulilor existente in societatea egipteana antica.
Egiptul s-a aflat sub conducerea sa timp de 20 de ani (1479 - 1457 BC), timp in care economia Egiptului a devenit mai prospera ca niciodata. In timpul domniei sale, multe temple din Egipt au fost restaurate. Altele magnifice precum cel din Deir-el-Bahri au fost construite, iar relatiile comerciale ale Egiptului s-au dezvoltat considerabil. Se spunea despre Hatshepsut ca obisnuia sa se imbrace precum un barbat rege, purtand chiar barba falsa, insa egiptenii au acceptat in cele din urma acest fapt fara precedent in istorie. Dupa moartea sa, Tutmes al III-lea se asigura ca numele ii este sters din istorie si scrierile vremii.
Valentina Tereshkova, prima femeie care a ajuns in spatiu - Valentina Vladimirovna Nikolayeva Tereshkova este prima femeie din lume care a ajuns in spatiu in cadrul misiunii Vostok 6. Misiunea spatiala a avut loc intre 16 si 19 iunie, 1963, si a facut din Valentina o adevarata eroina a istoriei. Nascuta in vestul Rusiei, la varsta de 18 ani, Valentina lucra in domeniul textil. Chiar daca printre hobbyurile ei se numara parasutismul, a devenit expert si in pilotajul aerian. Valentina Tereshkova nu a fost doar prima femeie care a calatorit in spatiu, ci si prima femeie care a obtinut gradul de general de aviatie.
Mary Ann Shad Cary, prima femeie de culoare care devine jurnalist – Nascuta libera in Delaware, Mary Ann Shad Cary s-a alaturat sclavilor fugitivi in Canada si in 1854 a pus bazele unui ziar numit “Omul liber provincial”. Editorialele sale erau indraznete si instigatoare la razvratire, un indemn catre cei nascuti sclavi sa se razvrateasca si sa fuga, daca doar astfel isi putea obtine libertatea. Dupa terminarea Razboiului Civil din Statele Unite, devine prima femeie studenta din Statele Unite, in cadrul Universitatii Howard, devenind jurist si organizand campanii pentru sustinerea drepturilor femeii.
Primele femei care au purtat pantaloni – Pantalonii, considerati piesa vestimentara specifica barbatilor, au scandalizat o lume intreaga atunci cand au fost purtati de femei. Chiar daca au fost inventati anterior, Elizabeth Smith Miller (secolul XIX) este recunoscuta drept prima femeie care a purtat pantaloni. Miller era o sufrageta care a luptat pentru ca femeilor din Statele Unite sa le fie aprobat dreptul de a vota. A devenit cunoscuta si datorita actiunilor sale de ajutorare a sclavilor spre obtinerea libertatii. De asemenea, Charline Arthur a fost prima femeie cantareata din lume care a refuzat sa se supuna regulilor, purtand pantaloni in timpul performantelor sale de pe scena. Susan Molinari, o femeie congresman din New York a scandalizat opinia publica, fiind prima femeie care a incalcat codul vestimentar al Casei Albe prin purtarea de pantaloni in timpul unui discurs adresat Camerei Reprezentativilor.
Sofia Ionescu, prima femeie neurochirurg din lume – De origine romana, nascuta in Falticeni, Sofia Ionescu este cunoscuta in intreaga lume pentru sutele de operatii pe creier si coloana pe care le-a efectuat si pentru vietile salvate. Au existat operatii precum cea de neuroendoscopie pe care le-a efectuat in premiera, iar printre pacientii sai s-a numarat chiar nevasta seicului din Abu Dhab. Talentul i-a fost dat de la Dumnezeu, iar meseria a furat-o de la profesorul Dimitrie Bagdasar. Peste 40 de ani din cariera sa i-a petrecut lucrand la spitalul 9 din Bucuresti. In 1990, iese la pensie. Pentru meritele sale exceptionale, in 1996 ii este inmanata Diploma de Onoare a Confederatiei Nationale a Femeilor din Romania, iar un an mai tarziu este numita membru emerit al Academiei de Stiinte Medicale.
Prima femeie din lume care a studiat medicina cu aprobarea lui Frederic cel Mare, devenind ulterior doctor cu acte in regula a fost Dorothea Erxleben, nascuta in anul 1715.
Foto fr si main: By robin.ph /Shutterstock
Școala fără Pauză, campania ce luptă împotriva abandonului școlar, încheie cu succes cel de-al patrulea an
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri