IN ACEST ARTICOL:
Aceasta piata surprinde prin frumusetea sa, prin tehnicile de compunere si al limbajului architectural abordat, este o piata ce exprima, in mod evident, o identitate colectiva, precum peisajul urban pe o scena incompleta mai larga.

Ansamblul reprezentativ al Venetiei este format din Piazza San Marco si Piazzetta, fiind realizat treptat, in cateva sute de ani. Piata prezinta, ca si Piazzetta, un plan trapezoidal, fiind flancat pe contur de constructii ce se deschid prin portice si logii, marcand, astfel, legatura dintre interior si exterior, plastica arhitecturala abordata fiind dinamica si vioaie, prin decoratiile si ritmul arcadelor, ce se multiplica la etajele superioare. In axul pietei se afla Catedrala, care, cu cele 5 cupole ale sale, constituie, prin caracterul static al propriului volum, nucleul ansamblului.

Coloanele Bazilicii cu deschideri la baza domina intregul ansamblu si contribuie la ritmul alert al pietei. Legatura dintre piete este punctata prin existenta campanilului, care imobilizeaza compozitia celor doua spatii adiacente comunicante. Acesta este un pivot intre cele doua piete si evidentiaza trecerea de la piata la piazzetta, aflandu-se, prin verticalitatea sa, in antiteza cu dominanta orizontala a Palatului Dogilor. Turnul Orologiului sustine axul piazzettei, constituind o cale de acces dinspre oras, si se continua in piata alaturi de constructia Procuratiilor Vechi.

Piazzetta, mai mica, are un plan trapezoidal, ca si Piata San Marco, legatura dintre cele doua realizandu-se in unghi drept, si se deschide catre laguna. Aceasta este o piata larga in raport cu fatada Palatului Dogilor, insa, inainte de toate, se dezvolta in adancime, in directia bisericii San Marco, in raport cu o perspectiva incomparabila catre Canal Grande.

Intinderea marii cuprinse intre damburile de la San Marco si insulele existente reprezinta un spatiu singular: aceasta nu are o forma definita, fiind, mai degraba, o extindere, unde canalele se intalnesc. Dimensiunile pietei, largimea, inaltimea ei si modul in care acestea influenteaza monumentele depind numai de pozitia observatorului si de directia privirii sale.

De-a lungul anilor, ansamblul de la San Marco a constituit unul dintre cele mai importante puncte turistice la nivel mondial. Analizate intr-un mod amanuntit, putem observa faptul ca metodele care au dus la splendoarea acestei piete nu sunt tocmai uzuale: alaturarea unor cladiri monumentale prestigioase, decorul atent sculptat, efectul marii, strigatul culorilor si campanilul impozant sunt doar cateva elemente care atrag, in continuare, privirile curioase si dornice de a admira ceea ce constituie o adevarata opera de arta.

Foto 1: Jorge Quinteros ; foto 2: Munocito; foto 3: Mitko Denev ; foto 4: stevesheriw; foto 5: bettyx1138

Un articol de Ana Marin

Sursa: condo.ro

Citeste si alte articole pe condo.ro. Noi iti recomandam urmatoarele:

Oglinda, cel mai popular accesoriu decorativ

15 livinguri moderne

Trucuri practice pentru curatarea peretilor


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri