15 Februarie 2022 publicat în Lifestyle 49 share-uri

IN ACEST ARTICOL:

Maternitatea vine la pachet cu multe provocări, iar fiecare mămică trăiește experiența sa în ceea ce privește nașterea propriului copil. Cu toate sfaturile medicale primite, recomandările venite din partea prietenilor sau rudelor, parcă niciodată nu este suficientă informație pentru ca mămica să se simtă pe de plin pregătită pentru a aduce pe lume o nouă viață.

Astfel, am pregătit patru recomandări de cărți pe care orice viitoare mămică ar trebui să le citească.

Maternitatea vine la pachet cu multe provocări, iar fiecare mămică trăiește experiența sa în ceea ce privește nașterea propriului copil. Cu toate sfaturile medicale primite, recomandările venite din partea prietenilor sau rudelor, parcă niciodată nu este suficientă informație pentru ca mămica să se simtă pe de plin pregătită pentru a aduce pe lume o nouă viață.

Cu un simplu click pe internet se pot găsi enorm de multe genuri de cărți pentru viitori părinți, de la celebra carte „Mama și copilul” al doctorilor Căpraru, la cele mai sofisticate scrieri cu privire la cum să fim părinții perfecți într-o lume imperfectă.

Cu toate acestea, viața cotidiană face astfel încât ceea ce visăm noi, părinții, că se va întâmpla după ce vine copilul pe lume se va bate cap în cap cu realitatea înconjurătoare. Lumea este pe fugă, sentimentele copilului nu sunt înțelese la adevărata lor valoare de către cei din jur (poate, câteodată, nici chiar de către părinți), mediul este în plină schimbare, iar adaptarea este cheia tuturor problemelor.

Ca mamă și ca om pasionat de lectură, în timpul perioadei când am fost gravidă am citit enorm de multe cărți cu privire la ceea ce urma să mă aștepte. Unele sfaturi și idei le am și acum în minte, iar altele s-au risipit, fără ca măcar să îmi dau seama.

Totuși, am patru recomandări de cărți pe care orice mămică ar trebui să le citească. Așa cum am scris mai sus, fiecare experiență este unică, așa că extrage din acestea doar ceea ce ți se potrivește și adaptează stilului de viață al familiei tale.

Prima recomandare este „Parenting necondiționat” de Alfie Kohn, o carte extrem de cunoscută și apreciată de experții în parenting. Ca o „Biblie” în ceea ce privește educația copiilor, cartea lui Alfie Kohn evidențiază faptul că iubirea și înțelegerea sunt sursele la care părinții trebuie să aplice pentru a avea o relație apropiată cu copii săi. Kohn demontează mitul pedepsei și al recompensei și demonstrează de ce acestea două nu au niciun rezultat viabil pentru cel mic. Autorul face apel la conectare, iubire necondiționată și acceptare, spunând că aceste trei lucruri sunt cele mai importante pentru creșterea psiho-emoțională sănătoasă a unui copil.

Cartea poate fi găsită aici: https://carturesti.ro/carte/parenting-neconditionat-274921?gclid=EAIaIQobChMIjrCIv8b_9QIVxpBoCR2pcAqCEAQYASABEgI1QPD_BwE

Sursă foto: Arhivă personală

Cea de-a doua parte, „Pui mic, minune mare” este chiar povestea proprie, scrisă sub forma unui jurnal pentru fetița mea, în care împărtășesc tot ceea ce simt și trăiesc pe parcursul celor 9 luni de sarcină, nașterea ei, dar și primul an de viață, în care au fost atât de multe schimbări. Deși la o vârstă tânără am rămas însărcinată, acest lucru m-a responsabilizat și m-a făcut să îmi doresc o altă viață pentru mine și pentru copilul meu, departe de relații toxice și comportamente distructive.

În carte este povestea unei transformări radicale, de la fată la femeie, povestind despre toate provocările pe care le-am întâmpinat (medicale, emoționale, materiale) pentru a ajunge să îmi strâng astăzi liniștită fetița în brațe.

Cartea poate fi găsită aici:https://www.libris.ro/pui-mic-minune-mare-maria-alexandra-crisan-LET978-606-710-118-9--p13304546.html?gclid=EAIaIQobChMI36L0j8b_9QIVQeN3Ch159ABAEAQYAiABEgJ5WPD_BwE

Sursă foto: Arhivă personală

“Soluții blânde pentru somnul liniștit” de Sarah Ockwell Smith este cea de-a treia propunere pentru viitoarele mămici, care sigur au auzit cât de dificil este somnul bebelușului în primul an de viață. Cu toate acestea, autoarea cărții de față propune părințiilor soluții blânde la toate problemele celor mici și ne dezvăluie studii științifice despre cât ar trebui să doarmă cu adevărat un nou născut. Soluții reale la probleme dificile, recomandări practice pentru a face față cu brio dificultăților în ceea ce privește trezirile frecvente, udatul patului sau pavorul nocturn.

Cartea poate fi gasită aici: https://www.libris.ro/solutii-blande-pentru-somnul-linistit-al-TDM978-606-93563-5-7--p10867509.html?gclid=EAIaIQobChMIxfD1o8b_9QIVlo5oCR1anQmJEAQYASABEgKjqfD_BwE

Sursă foto: Comunicat de presă

Ultima carte este una din preferatele mele, „Energetica Sarcinii”, scrisă de Dr. Teodor Coldea și Prof. Toma Cristina.

„Să nu uităm că fiecare ființă apare în viață datorită golului creator, adică există un loc destinat acelei ființe prezent înainte de apariția ființei pe lume”, au scris frumos cei doi autori pe coperta cărții.

Dr. Teodor Coldea abordează concepția ființei din punct de vedere energetic, demonstrând că există o profundă legătură între existența și dorință.

În cea de-a doua parte a cărții, prof. Cristina Toma ne vorbește despre rolul gimnasticii prenatale și importanța kinetoterapiei la femeia gravidă. Autoarea exemplifică pentru fiecare trimestru exerciții pe care viitoarele mămici le pot face, punând accentul pe respirația corectă și tonifierea musculaturii.

Cartea poate fi găsită aici: https://librariaeminescu.ro/medicina-umana/energetica-sarcinii-exercitii-de-kinetoterapie-in-timpul-sarcinii-p-247179

Sursă foto: Comunicat de presă


Pasiunile mele eterne sunt scrisul, cititul și comunicarea. Îmi place să mă exprim prin scris la fel de mult cum îmi place să am o discuție reală, autentică cu cineva. Mă bazez pe emoții în orice domeniu aș activa și cred...

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri