"Atitudinea este un lucru mărunt care poate face o mare diferență." Winston Churchill
Povestea punctului negru începe cam așa...
Într-o zi, un profesor a intrat în clasa la care ținea un curs special și le-a spus studenților să se pregătească pentru un test surpriză. Studenții s-au uitat unul la altul, cu o expresie de nerăbdare și emoție pe chipurile lor, fremătând pe locurile lor în așteptarea subiectelor.
Profesorul avea obiceiul de a preda foaia de test cu subiectele în jos și la fel a procedat și de data aceasta. A împărțit fiecărui student din clasă o foaie albă de hârtie cu fața în jos, iar când a terminat de distribuit testele, i-a rugat pe studenți să le întoarcă, ceea ce studenții au și făcut. Spre surprinderea tuturor însă, pe foaia de test nu se afla nicio întrebare și nicio cerință, ci doar un punct negru în centrul paginii.
Foto: spacezerocom /Shutterstock
Văzând uimirea din ochii tinerilor, profesorul a zâmbit și le-a spus următoarele:
“Bun, acum să vă spun și care este cerința testului. Vreau să scrieți despre ce vedeți acolo.”
Confuzi, studenții s-au apucat să rezolve cerința profesorului deși li se părea de neînțeles și cumva nu îi înțelegeau rostul.
Când timpul a expirat și ora de clasă s-a apropiat de sfârșit, studenții au fost rugați să lase pixurile jos și să înmâneze foile cu răspunsurile. După ce a strâns toate foile, profesorul a început să citească cu voce tare răspunsurile în fața elevilor săi.
Toate răspunsurile, fără excepție, erau în legătură cu punctul negru. Studenții au încercat să îi dea o definiție, să îi explice poziționarea în centrul paginii, mărimea, forma, culoarea, diametrul, utilitatea etc. Totul se învârtea în jurul punctului negru.
După ce au fost citite toate lucrările, în clasă s-a așternut o liniște deplină, studenții așteptau nerăbdători o explicație.
- Ce ați văzut pe foaie? i-a întrebat profesorul.
- Un punct negru, a răspuns un student din clasă.
- Altceva? Este cineva care a văzut altceva?
- Nu, doar un punct negru, au murmurat elevii…
Profesorul s-a uitat la ei și le-a spus: “Nu o să dau note pentru această lucrare, am vrut doar să vă dau o temă de gândire. Niciunul dintre voi nu a scris nimic despre pagina albă a foii. Toți v-ați concentrat atenția asupra punctului negru – și uneori asta se întâmplă și în viețile noastre.
Tindem să avem în vedere și să ne concentrăm doar asupra punctului negru din viețile noastre – problemele de sănătate care ne supără uneori, relațiile care nu sunt tocmai cum ne dorim noi, banii care nu ne ajung întotdeauna, dezamăgirea pe care ne-a cauzat-o un prieten, o supărare trecătoare, o îngrijorare, un examen etc.
Punctele negre sunt minuscule comparativ cu tot ce avem în viețile noastre, dar le vedem doar pe ele și le lăsăm să ne acapareze întru totul și să ne polueze mințile.
Desprindeți-vă privirea de pe punctul negru din viețile voastre, încercați să priviți dincolo de el. Fericirea este peste tot în jurul nostru, dar noi alegem să vedem altceva.
Bucurați-vă de fiecare din binecuvântările pe care le aveți, de fiecare moment pe care viața vi-l oferă, de oamenii frumoși și dragi din jurul vostru, de conexiunile voastre cu ei, trăiți o viață cu bucurie și în iubire, fiți fericiți de fiecare dată când puteți, în fiecare secundă. Încercați să vedeți partea plină a paharului, aspectele pozitive ale vieții, schimbați-vă punctul de concentrare. Înlocuiți punctele cu acele lucruri pentru care sunteți recunoscători. Pentru ce simțiți gratitudine, pentru ce anume vă simțiți binecuvântați și recunoscători astăzi? Cu siguranță, fiecare dintre noi are ce trece pe listă oricât de multe puncte negre am avea de pus. Trăiți astfel încât să umpleți foaia vieții voastre cu multe lucruri bune și frumose pe care vreți să le experimentați, fără să vă mai împiedicați sau să rămâneți blocați în puncte.
N.B! Această poveste circulă pe internet în diverse forme și variante, autorul sau sursa originală sunt însă necunoscute.
Foto fr si main: Ninja Artist /Shutterstock
Școala fără Pauză, campania ce luptă împotriva abandonului școlar, încheie cu succes cel de-al patrulea an
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri