Generatii la randul experimenteaza iubirea si ‘jocul de-a agatatul’ intr-o maniera proprie. O privire aruncata celor din jurul nostru va va convinge ca am dreptate. Ma aud uneori cu groaza spunand ca ’pe vremea mea…’ sau ‘cand eram eu de varsta lor…’ si imi dau seama ca au trecut doar cativa ani de cand faceam si eu ce fac ei astazi, doar ca intr-un alt fel.
Regulile jocului se shimba fara a ne da seama fiecare noua serie de studenti intr-ale iubirii invatand dupa un alt manual. Si cu fiecare noua generatie tehnicile par din ce in ce mai directe. Amintiti-va regulile bunicii si povestile ei si incercati sa va imaginati cat de scandalizata ar fi ea pusa fata in fata cu un flirt modern cu tot ce implica el (machiaj, haine, priviri, cuvinte etc.). Apoi imaginati-va ca pana si regulile ei ar fi parut scandaloase unei generatii anterioare.
Cu gandul la asta am facut o mica incursiune in istorie incercand sa aflu cum flirtau femeile in urma cu aproximativ 150 de ani. Nu mica mi-a fost mirarea la aflarea ca regula de baza era ca femeile nu flirteaza deoarece “flirtul e vrednic de dispret”. Cel putin asta ne informeaza o carte din 1882 intitulata ‘Comportamentul nostru: manierele, purtarea si felul de a se imbraca ale celei mai rafinate societati’ scrisa de John H. Young. Lucrarea in discutie, un cod al bunelor maniere, stabilea regulile la care trebuia sa adere ‘lumea buna’ a vremii respective.
Daca am fi trait in acea perioada ar fi trebuit sa mai stim si ca unei femei nu i se permite sa trimita mesaje neclare barbatilor. Spre exemplu, daca e interesata de cineva atunci accepta ca acesta sa o curteze descurajandu-i totodata pe ceilalti posibili candidati la mana ei. Si in timp ce face toate acestea o femeie bine crescuta trebuie sa retina si o a treia regula de capatai: in fata barbatilor, ea trebuie sa para inaccesibila. Cu atatea reguli ce par a se bate cap in cap e de mirare ca femeile din acea vreme reuseau sa isi gaseasca un sot pe care sa il iubeasca.
Epoca victoriana (1840-1900), laudata pentru accentul pus pe moralitate si puritanism, a fost in esenta o perioada destul de dificila pentru femei. Motivul e evident: femeile trebuiau sa fie pure, altruiste, intelegatoare, fermecatoare, multumite cu ceea ce primesc, intr-un cuvant perfecte, drept pentru care specialistii in studiul acelei perioade au numit femeia victoriana ‘ingerul din casa’.
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară
Investiție în viitor: EduAct amenajează curți de școală și grădinițe în mediul rural
Prof. Dr. Ruxandra Sinescu lansează programul RenYOU Aesthetics: consultații gratuite pentru proceduri chirurgicale non-estetice