Când trebuie luate în serios durerile de spate? Despre tratamentele existente, dar și despre posturile corecte la birou ne vorbește kinetoterapeut George Mihai

31 Martie 2022 publicat în Lifestyle 108 share-uri

IN ACEST ARTICOL:

Când trebuie luate în serios durerile de spate? Despre tratamentele existente, dar și despre posturile corecte la birou ne vorbește George Mihai, kinetoterapeut sportiv.

Durerea de spate este printre cele mai comune dureri cu care se confruntă populația tânără, dar nu numai. Din cauza poziției la birou, a sedentarismului, dar și a altor factori care ne pun zi de zi sănătatea coloanei vertebrale în pericol ajungem să ne adresăm unui specialist în recuperare medicală.

Pentru a lua toate măsurile din timp, a preveni eventualele suferințe, dar în principal pentru a conștientiza importanța unei posturi corecte a spatelui, kinetoterapeut George Mihai ne-a acordat un interviu extrem de util despre acest subiect.

Garbo.ro: Care sunt cele mai frecvente dureri de spate pentru care adulții apelează la ajutorul unui kinetoterapeut?

Kinetoterapeut George Mihai: Durerea de spate reprezintă una dintre cele mai comune motive pentru care oamenii merg la un specialist sau apelează la concediul medical, fiind considerată printre principalele cauze ale dizabilităților la nivel mondial.

Toți oamenii experimentează cel puțin odată în viața un episod ce implică durerea de spate, aceastea fiind de fapt forma de manifestare a altei boli, care poate trece într-un interval de timp scurt sau lung, cu sau fără tratament. În cele mai multe cazuri durerea reapare, dacă nu este înlăturată cauza declanșatoare. De regula cele mai frecvente dureri apar in zona joasă a spatelui, zona lombară.

Sursă foto: Arhivă personală

Garbo: Este durerea un factor care ne trimite în ultimă instanță în cabinetul unui kinetoterapeut sau există și alte semne timpurii ale problemelor coloanei vertebrale?

Kt. G.M.: În cazul în care durerea a survenit ca urmare a compresiei unei rădăcini nervoase pot apărea simptome precum: amorțeala, slăbiciune în brațe sau mâini, furnicături, senzația de arsură în brațe, mâini sau picioare și rareori pierderea controlului asupra vezicii urinare și a intestinului.

Durerea lombara este deobicei asociată și cu alte simptome, majoritate persoanelor care au dureri în această zona se pot confrunta și cu probleme de somn sau anxietate. De aceea este recomandat consultul medical imediat.

Garbo: Care este postura corectă pe care o persoană ar trebui să o adopte la birou?

Kt. G.M.: Persoanele care vor să aibă o postură corecta la birou trebuie sa țină cont de următoarele: spatele trebuie să fie lipit de spătarul scaunului, coatele trebuie să formeze un unghi de 90 grade cu corpul, distanță șezutului față de spătar să nu depășească 5-8 cm, genunchii trebuie să fie la un nivel mai jos fata de cel al coapselor, iar distanță fata de monitor este de 40-50 cm, în funcție de înălțimea și poziția acestuia.

Garbo: Care sunt cele mai eficiente și la îndemână metode pentru a reduce durerile coloanei vertebrale, până în momentul în care pacientul va ajunge în cabinetul de recuperare?

Kt. G.M.: Cel mai important este ca persoana respectivă să aibă pauze destul de des, timp în care poate merge pe jos, poate executa exerciții ușoare pentru a-și menține starea de sănătate. Se pot executa exerciții simple cum ar fi: înclinări lente ale capului alternativ către partea dreapta și cea stânga câte 10 secunde fiecare parte; mișcări circulare ale umerilor din față în spate și invers, timp de câteva secunde; rotirea brațelor spre față și spre spate de câteva ori, simultan sau pe rând; din poziția șezut, se trage câte un genunchi la piept, timp în care spatele și celălat genunchi se îndreaptă, după care, aceeași tehnică cu genunchiul opus.

Garbo: Ce metode folosești tu, ca și kinetoterapeut sportiv, pentru tratamentul durerilor coloanei vertebrale?

Kt. G.M.: După ce sportivii au fost evaluați de către medic și după ce au primit un diagnostic concret, în urma a mai multor investigații (RMN, radiografie etc), în funcție de ce recomandări am de la medic, se pot realiza exerciții de kinetoterapie standardizate pentru fiecare sportiv în parte, proceduri de fizioterapie, terapie manuala (Deep tissue, mobilizări, stretching), cupping (ventuze), sau tehnica dry needling.

Sursă foto: Arhivă personală

Garbo: Ce NU ar trebui să facă o persoana pentru a nu avea dureri de spate?

Kt. G.M.: Pentru a putea ameliora și preveni orice tip de durere, este indicat să evitam următoarele: statul pe scaun în exces, benefică fiind abordarea unei poziții cu spatele drept; fumatul - este dovedit că persoanele fumătoare experimentează mai des și mai intens perioade cu dureri de spate acute; pantofii cu toc în cazul femeilor, aceasta poate fi una din cauzele care duce la deformarea coloanei vertebrale și accentuează durerile de spate.

Garbo: Dry needling este una dintre terapiile pe care tu le folosești împotriva durerilor musculare. Ce este mai exact această terapie și cum funcționează?

Kt. G.M.: Este foarte important să înțelegem de la început ca dry needling NU ESTE acupunctură, deși ambele tehnici utilizează acele. Dry needling este un tratament medical ce utilizează ace foarte subțiri fără nicio substanța medicamentoasă, utilizat în tratarea durerii și disfuncției, cauzate de probleme musculare, fasciale, ligamentare sau probleme neurologice. Aceasta implică inserția acelor de argint în diferite zone ale corpului pentru a stimula procesul de vindecare a țesuturilor moi (punctele trigger).

Sursă foto: Arhivă personală

Garbo: Mulți oameni spun că au nevoie de un masaj relaxant pentru ca durerea de spate să se stopeze. Este masajul suficient pentru a „repara” coloana vertebrală?

Kt. G.M.: În cazul în care vorbim de o simplă durere musculară, da, masajul poate ameliora, însă dacă vorbim de o durere care este doar forma de manifestare a unei alte probleme mai grave, cum am spus și mai sus, nu trebuie întârziată sub nicio forma vizita la medic.

Garbo: Când ar trebui o persoană cu dureri de spate să se adreseze unui kinetoterapeut?
Kt. G.M.: În general, majoritatea persoanelor apelează la un kinetoterapeut, în momentul în care experimentează simptomele enumerate mai sus (înțepături, furnicături, incapacități, etc).


Pasiunile mele eterne sunt scrisul, cititul și comunicarea. Îmi place să mă exprim prin scris la fel de mult cum îmi place să am o discuție reală, autentică cu cineva. Mă bazez pe emoții în orice domeniu aș activa și cred...

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri