1. Analizează situația în care te afli
- Școala, sau chiar unele cursuri plătite, nu te învață ceea ce-ți dorești cu adevărat, respectiv informațiile sunt insuficiente pentru tine.
- Facultatea îți oferă o grămadă de informații stufoase, dar care acoperă prea puțin din nișa profesională pe care deja te-ai decis să o urmezi.
- La locul de muncă te lovești de anumite lucruri noi sau mai puțin experimentate și trebuie să te descurci și fără ajutor.
Dacă te regăsești într-una din situațiile de mai sus, atunci este timpul potrivit să începi să te dezvolți din proprie inițiativă. Deși este bine să începi cât mai din timp acest proces, adică să nu lași timpul și rutina să te afecteze, până la urmă niciodată nu este prea târziu să faci ceva constructiv pentru viața și cariera ta.
Ideea principală este, după cum ai văzut, că dezvoltarea din proprie inițiativă pleacă de la o nemulțumire personală cu care te confrunți.
2. Curiozitatea trebuie să fie la cote înalte
Dezvoltarea din proprie inițiativă fără o curiozitate suficient de mare este imposibil de atins. Poate că așa ești din fire sau poate că ai devenit pe parcursul vieții o persoană mai curioasă, cert este că ai nevoie de această particularitate.
Începe de la lucrurile care te atrag foarte mult și care te vor face, într-un mod util și plăcut, să pornești în explorarea lor. De exemplu, dacă te pasionează fotografia, vei dori să începi să prelucrezi și editezi materialele realizate cu aparatul tău foto. Cum cunoașterea programului Photoshop îți va fi de mare ajutor, vei vrea să dobândești cât mai multe cunoștințe în această direcție. Totul pornește de la curiozitate, răbdare și perseverență, iar resursele sunt foarte multe pentru a începe să înveți pe cont propriu.
3. Apelează la toate resursele disponibile
Vei observa că aproape orice domeniu de activitate sau de interes are disponibile cel puțin câteva resurse importante. Self-learningul a prins demult contur în rândul generațiilor actuale și, din fericire, internetul vine cu foarte multe avantaje în acest sens.
De asemenea, continuă să lecturezi cartile din aria ta de curiozitate, caută podcasturi interesante pe temele preferate sau participă la tot felul de webinarii și conferințe online. Pe Youtube, TED Talks, Udemy sau platforme specializate de e-learning poți găsi multe resurse care îți pot fi de ajutor.
Este important să apelezi la toate resursele disponibile, chiar dacă unele mai implică și costuri. Doar așa îți vei face o perspectivă completă și vei dobândi o bază solidă de informații cu care te poți dezvolta personal și profesional.
4. Învață constant și setează-ți obiective
Dacă înveți din plăcere, vei vedea că este ușor să te organizezi, să urmezi zilnic un plan care să-ți aducă rezultate mici și sigure. Gândește-te la o activitate pe care deja o faci cu drag și nerăbdare.
Prin urmare, definește-ți obiectivele (ce vrei să înveți și la nivel vrei să ajungi) și apucă-te de autoînvățare, plecând de la premiza că învățarea pe cont propriu trebuie să fie constantă și în fiecare zi trebuie să te perfecționezi în ceea ți-ai propus să obții.
5. Ca să reușești, fii o persoană motivată
Ce ai citit mai sus poate să nu fie de ajuns pentru a reuși cu adevărat să fii o persoană care să se dezvolte din proprie inițiativă. Multe persoane nu au răbdare să asimileze informații în acest mod, nu știu unde să caute resursele sau se frustrează că nu le ies lucrurile din prima încercare. Autoeducația este pentru oricine dorește să încerce, iar motivația personală te va ambiționa să reușești.
Dezvoltarea din proprie inițiativă a devenit practic o nevoie importantă și, mai mult sau mai puțin, fiecare din noi încercăm să facem asta. Sperăm să reușești în tot ce îți propui să faci!
Sursă foto: Shutterstock
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară