Potrivit experților economici, pentru a avea o situație financiară bună este important ca salariul câștigat într-o lună să fie divizat în trei părți: 50% pentru necesități, 30% pentru dorințe și 20% pentru economii.
Cu atenție și determinare, poți reuși să faci economii fără prea mult efort. Iată câteva sfaturi care te pot ajuta în acest proces.
Limitează costul facturilor la utilități
În ultimii ani, conceptul de casă verde a prins tot mai mult contur. Pe de parte, din dorința oamenilor de a proteja natura și de a reduce nivelul de poluare a mediului. Pe de altă parte, din necesitatea de a economisi, când vine vorba de întreținerea casei. O locuință eco-friendly este construită din materiale sustenabile, dotată cu panouri solare și este foarte bine izolată.
Folosirea unui material izolator termic pentru amenajarea casei poate reduce cu peste 30% costul facturilor la energie. În cazul în care locuința este slab izolată, eforturile de menținere a unei temperaturi confortabile în interiorul ei (atât în timpul iernii, cât și al verii) vor fi considerabil mai mari.
Totodată, pentru a menține la minim cheltuielile lunare de întreținere, este important să te asiguri că ușile și ferestrele sunt etanșe.
Stabilește un plan de cheltuieli
În primul rând, pentru a avea mereu controlul banilor, este important să îți stabilești un buget lunar de cheltuieli și să ții evidența lor. Este mult mai ușor să risipești bani, de cele mai multe ori pe lucruri inutile, dacă nu știi cu adevărat cât cheltuiești. Drept urmare, primul pas în obținerea unei stabilități financiare este să îți stabilești un plan de cheltuieli.
Odată ce ai mai multă claritate în privința modului în care cheltuiești banii, poți face un plan eficient. Sunt anumite cheltuieli recurente și, totodată, obligatorii. Chiria, întreținerea, facturile la utilități, asigurările obligatorii (pentru mașină și pentru casă), transportul zilnic la locul de muncă ori la școală - toate acestea sunt cheltuieli previzibile, pe care ar trebui să le incluzi de la început în planul economic și să pui bani deoparte pentru ele. Un bun obicei financiar este să îți plătești datoriile (facturi, rate la bancă etc) la timp.
În același timp, cheltuielile alimentare sunt esențiale și e nevoie de un buget lunar pentru ele. Stabilește încă de la început banii pe care îi vei aloca pentru necesități și asigură-te că nu vei depăși pragul pe care ți l-ai impus. Astfel, vei reuși să aloci o sumă considerabilă și pentru satisfacerea dorințelor, dar vei avea și posibilitatea să economisești.
Creează un fond de urgență
Un fond de urgență reprezintă o modalitate de a te proteja de situațiile neprevăzute. Există numeroase riscuri pe care este bine să le iei în calcul pentru a avea o situație financiară stabilă. De la pierderea locului de muncă pe neașteptate până la o reparație urgentă la casă, există diverse situații care te pot destabiliza din punct de vedere financiar.
Un fond de urgență te va ajuta să treci mai ușor prin perioadele dificile. Așadar, creează un fond de urgență, pentru a avea un plan de rezervă în cazul în care rămâi fără job și trebuie să te descurci câteva luni fără salariu, când ai o problemă de sănătate care nu suportă amânare sau când trebuie să faci anumite reparații urgente, la casă ori la mașină.
În funcție de cheltuielile lunare și de stilul de viață, poți stabili suma pe care să o aloci într-un asemenea fond de urgență. Este indicat, însă, ca banii puși deoparte să fie suficienți pentru a acoperi cheltuielile de bază pentru o perioadă de minim trei luni. Astfel, vei avea o plasă de siguranță în cazul unor întâmplări neprevăzute.
Pentru a reuși să economisești este important să îți dorești să faci acest lucru. Următorii pași sunt simplu de realizat dacă ai în minte un plan financiar eficient și reușești să limitezi cheltuielile mai puțin importante.
Sursă foto: Unsplash
Școala fără Pauză, campania ce luptă împotriva abandonului școlar, încheie cu succes cel de-al patrulea an
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri