Pe cât este de frumoasă toamna, pe atât de multe provocări aduce organismului din punct de vedere al sănătății. Cel mai adesea, oamenii se confruntă cu astenie de toamnă și cu viroze specifice acestui anotimp.
În continuare, îți vom explica pe scurt cum poți trece mai ușor peste virozele de toamnă, astfel încât să te bucuri cu adevărat de acest anotimp. În plus, îți vom recomanda și un supliment alimentar, Biseptol, ce te poate ajuta atât pentru întărirea imunității, cât și pentru a trece mai ușor peste viroze.
De ce apar atât de multe viroze toamna?
În marea grupă a virozelor respiratorii de toamnă sunt întâlnite cu precădere clasicele răceli, sinuzitele, bronșitele, gripa și rinitele, în special cele alergice. În ultimii doi ani, la aceste viroze obișnuite s-a adăugat și Covid-19, astfel că atenția trebuie sporită când vine vorba despre prevenție.
Motivele pentru care apar virozele în acest anotimp țin de temperatura ambientală. Astfel, virusurile încep să revină la viață imediat cum temperatura scade sub 15-20 de grade. Un factor important îl joacă și reînceperea școlilor și grădinițelor. Astfel, în colectivitate, virusurile se transmit foarte ușor, iar de la copii ajung și la părinți, bunici și alți membri ai familiei. De aici și până la transmiterea comunitară nu mai este decât un pas.
Când trebuie să ne îngrijoreze virozele?
În mod obișnuit, oamenii trec destul de ușor peste viroze, chiar dacă simptomele nu sunt deloc plăcute. Foarte rar este nevoie de medicație, iar activitățile cotidiene pot fi desfășurate fără probleme. Bineînțeles, dacă simptomele sunt greu de suportat sau dacă sunt prezente și anumite afecțiuni, cel mai bine este să mergi la medic pentru a primi tratament corespunzător.
O viroză ar trebui să te îngrijoreze dacă faci febră foarte mare (peste 39 de grade Celsius) mai multe zile la rând, dacă nu te poți ridica din pat și dacă nu te poți hidrata și alimenta. De asemenea, virozele ale căror simptome depășesc o săptămână și se agravează trebuie să fie investigate.
Cum poți trece mai ușor peste virozele de toamnă?
Din păcate, virozele nu pot fi prevenite. Virusurile sunt în permanentă schimbare, astfel încât nici măcar vaccinurile nu pot preveni îmbolnăvirea. În schimb, ele pot ajuta organismul să lupte și să te apere de forme mai grave ale bolilor. Momentan, există vaccinuri doar pentru gripa sezonieră și pentru Covid-19, pentru celelalte tipuri de viroze nefiind necesară dezvoltarea unui vaccin, având în vedere că sistemul imunitar are puterea de a elimina rapid virusurile.
Totuși, cum poți trece mai ușor peste o viroză? Nimeni nu își dorește dureri de cap, de gât, nas înfundat și stare apatică pentru câteva zile. În cazul acesta, îți pot pregăti organismul pentru a face fața virozelor. Astfel, simptomele vor fi diminuate și aproape că nu vei simți că te-ai îmbolnăvit.
În primul rând, trebuie să te odihnești corespunzător. Încearcă să dormi opt ore pe noapte și vei observa diferențe foarte mari în ceea ce privește felul în care te simți. Întreg organismul este afectat dacă nu te odihnești suficient, iar imunitatea va scădea.
Hidratarea joacă un rol important: încearcă să bei cantitatea de apă necesară ție și nu te baza pe ceaiuri sau cafea pentru a te hidrata. În ceea ce privește alimentația, consumă zilnic fructe și legume crude, care vor furniza organismului vitaminele necesare în această perioadă.
Să mai spunem și de igienă? Spălatul pe mâini și utilizarea unui dezinfectant când nu ai acces la apă te pot ajuta să eviți îmbolnăvirea prin contact indirect (după ce ai atins obiecte contaminate).
De asemenea, un set de analize de sânge îți va fi de mare ajutor pentru a afla dacă ai anumite carențe, în special de vitamina D. Această vitamină joacă un rol foarte important în apărarea organismului și nu numai.
Nu în ultimul rând, alege suplimente alimentare cu ingrediente ce ajută cu adevărat sistemul imunitar și care susțin refacerea organismului. Printre acestea se află echinacea, zinc, chinina, uleiuri esențiale, extras de pin și altele. Suplimentele cu aceste ingrediente ajută atât sistemul imunitar, cât și sistemul respirator.
Așadar, dacă vrei să treci mai ușor peste virozele de toamnă, respectă recomandările specialiștilor.
Sursa foto: Shutterstock
Școala fără Pauză, campania ce luptă împotriva abandonului școlar, încheie cu succes cel de-al patrulea an
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri