O pestera, prin definitie, este un gol natural in scoarta pamantului, cu lungimea mai mare de 5 m, fiind suficient de spatioasa pentru a permite patrunderea unui om. Pesterile se pot forma in trei tipuri de roca: calcar - carbonat de calciu (cazul majoritatii pesterilor), sare - pesteri instabile si meandrate, gips - galerii labirintice, in unghiuri drepte. Iata cateva dintre cele mai frumoase pesteri autohtone:
Pestera Scarisoara
Marcajul rosu conduce de la cabana Scarisoara orice drumet din acea zona, spre cea mai mare pestera de gheata din Romania, situata la altitudinea de 1165 m, cu varsta de peste 3.000 de ani. Lungimea pesterii este de 720 m, iar adancimea de 105 m.
Blocul de gheata are volumul de 75 000 m³ si o grosime de peste 15 m. Accesul se face printr-un aven cu diametrul de 60 m si adancimea de 48 m. La baza avenului se afla poarta propriu-zisa a pesterii, in spatele careia se gaseste "Biserica", de unde se deschide o galerie care dupa 68 m ajunge la Rezervatia Mare a pesterii. Aceasta galerie cu limbi de gheata si cu multe cocretiuni a fost numita Galeria Maxim Pop.Pestera cu oase (aici s-a gasit cea mai veche fosila din Europa)
Pestera in care a fost gasita pretioasa fosila umana este partial inundata. Grupul de speologi timisoreni, Proacvagrup, care a facut istorica descoperire a fost nevoit sa treaca printr-un sifon, o galerie inundata complet, care se poate traversa doar cu costum de scafandru si echipament complet. Numarul pesterilor din Banat ajunge la cateva mii. Pestera cu oase de la Anina are lungimea totala de peste 1 kilometru, dar include foarte multe sifoane. Turismul aici nu este sustinut, din cauza dificultatilor legate de acces. O eventuala investitie in acest sens ar fi uriasa si inutila. Pestera prezinta interes doar din punct de vedere stiintific, fiind deja un punct de referinta in materie de pesteri cu fosile.
Pestera Liliecilor
Este declarata monument istoric de categoria A. Altitudinea absoluta a cavitatii este de 650 m, iar altitudinile relative sunt de 44 de m pentru intrarea nordica si 60 m pentru intrarea sudica, folosita de turisti. Pestera se afla pe versantul drept al Cheilor Bistritei, la 630 m altitudine absoluta si la 80 m altitudine relativa, accesul fiind facilitat de o poteca amenajata cu balustrade, care urca din spatele manastirii Bistrita (15 minute).
Școala fără Pauză, campania ce luptă împotriva abandonului școlar, încheie cu succes cel de-al patrulea an
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri