IN ACEST ARTICOL:
O pestera, prin definitie, este un gol natural in scoarta pamantului, cu lungimea mai mare de 5 m, fiind suficient de spatioasa pentru a permite patrunderea unui om. Pestera Scarisoara, Pestera Ursilor, Pestera Liliecilor, Pestera cu oase -acestea sunt doar patru din minunile de frumusete pe care le ascund adancurile romanesti.

In documentele de specialitate, pestera este mentionata pentru prima data in 1929 de Emil Racovita, iar cercetari biospeologice s-au facut in 1951 si 1955. Pestera sapata de apele raului Bistrita are trei deschideri, toate cu orientare estica, dintre care accesibila este doar cea sudica.

In dreptul deschiderii mari se afla o biserica (Sfintii Arhangheli), construita de calugarii Macarie si Daniil in 1635. Pestera este saraca in formatiuni concretionare. Dintre lilieci, o specie se gaseste in permanenta in pestera (Miniopterus schreibersi), altele vin aici doar pe timpul iernii (Rhinolophus ferrumequinum, Vespertilio pipistrellus - in crapaturile stancii, Plecotus auritus, Barbastella barbastellus), iar altele vin primavara pentru reproducere si pleaca toamna (Myotis myotis, Myotis oxygnathus).

Pestera Ursilor

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Minunile Parisului: Aromă nouă în ediție limitată - Sunny Cocktail Sf Filofteia - viața, minunile și cea mai puternică rugăciune către sfânta muceniță Unde apare Carul Mare pe cerul nopții: ghid complet

In anul 1975, pe 17 septembrie, in urma unei dinamitari in cariera de marmura de la Chiscau, in masiv s-a format o spartura prin care a coborat artificierul miner Curta Traian din localitate. Dupa cercetarile stiintifice de rigoare, o parte a pesterii a fost amenajata si electrificata, fiind data in exploatare turistica pe 14 iulie 1980.

Pestera Ursilor nu impresioneaza prin marime ci prin faptul ca adaposteste cele mai mari aglomerari de stalactite si stalagmite din Romania.Din acest punct de vedere Pestera Ursilor reprezinta un loc unicat in tara. Tot aici se gasesc un mare numar de resturi fosile ale ursului de caverna - Ursus Spelaeus - disparut de aproximativ 15000 de ani.

Lungimea totala este de peste 1500 m, din care nivelul inferior, cu o lungime de aprox 700 m, este rezervatie stiintifica. Vizitarea dureaza aproximativ 45 de minute, in grupuri conduse de ghizi autorizati. Temperatura in pestera este de +10°C, iar umiditatea de 97%.

Noua colecție PALATUL CADOURILOR Sărbătoare 14 octombrie: Sfânta Parascheva Sărbătoare 9 noiembrie: Sfântul Ierarh Nectarie, vindecătorul de cancer

Foto Pestera Ursilor: Georg Scholz

Autor: Alex Todoran

Sursa: yuppy.ro

Castiga un telefon Samsung Diva. Click aici pentru detalii!


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri