IN ACEST ARTICOL:
In spatele zodiacului se ascund povesti fara de inceput si sfarsit cu zei si oameni, legende cu iz de frumusete si credulitate, credinte religioase umane generate de necunoscute si variabile ale naturii, fapte si viziuni inedite despre geneza si originea anumitor lucruri, ba chiar a universului, iar peste toate acestea un mister de nestrapuns. Te invitam sa descoperi cateva din explicatiile pe care omul altor vremuri le-a desprins referitor la originea zodiilor.

Se pare insa ca miturile originale despre acest semn zodiacal dateaza de dinainte de greci, de la vechii greci. Cu ajutorul balantei, stapanul celor morti Anubis obisnuia sa cantareasca sufletele celor morti pentru a le determina valoarea plecand de la faptele pe care le-au comis pe pamant, iar spiritele merituoase pe trimitea in regatul lui Osiris, un echivalent al raiului modern. Anubis era asadar o zeitate benevolenta, iar instrumentul sau - balanta- un simbol al judecatii finale. Constelatia Balantei este asociata totodata cu zeita Themis, zeita de origine greaca, reprezentata a justitiei, insotita adesea de o ancora sau balanta - simbol al dreptatii si al spiritului justitiar. Faptul ca vechile civilizatii i-au acordat Balantei o portiune destul de insemnata a cerului tradeaza faptul ca echilibrul si echitatea erau considerate principii morale de baza ale unui mod de existenta ideal.

Scorpion – Constelatia Scorpionului este una dintre cele mai vechi si usor recognoscibile constelatii de pe bolta, stelele care o formeaza prefigurand forma unui scorpion. Exista mai multe variante mitologice legate de acest semn zodiacal, fiecare plina de inedit si spectaculozitate, explicand pozitionarea si aparitia sa pe cer odata cu cea a constelatiei Orion. Se credea ca Scorpionul este un alt monstru aflat la dispozitia vreunei zeitati manioase, de data aceasta la dispozitia zeitei Gaia, zeita pamantului, cu scopul de a-l ataca si ucide pe Orion. In cele din urma, Scorpionul il ucide pe arcasul Orion, iar Artemis, zeita vanatorii si a razbunarii, multumita ca dorinta de razbunare i-a fost satisfacuta, plaseaza animalul care a ajutat-o pe bolta cereasca, alaturi de alte stele. Din cauza originii sale, nici Orion nu putea merge in taramul intunecat al lui Hades. Prin urmare, cele doua constelatii, constelatia Orion si constelatia Sagetatorului au fost dispuse diametral opus pe cerul noptii, de parca Orion se afla intr-o perpetua fuga de veninosul scorpion.

Sagetator – O anumita confuzie cu privire la mitologia constelatiei zodiacale a Sagetatorului nu poate fi spulberata intrucat mai exista o alta constelatie semanand cu un centaur si purtand chiar aceasta denumire – Constelatia Centaurului. Cu toate acestea, se presupune ca Grecescul Toxotes (=arcas) desemna un centaur (fiinta pe jumatate om, pe jumatate cal) agresiv si pus pe harta si rafuiala, in timp ce Centaurul se presupunea a fi centaurul Chiron, un centaur cunoscut pentru intelepciunea si marinimia sa. Cu greu se poate distinge forma unui centaur in constelatia Sagetator, insa principalele stele care o formeaza schiteaza forma unui ceainic. Accidental, Chiron este atins de o sageata inmuiata in veninul hidrei din Lerna, insa din cauza faptului ca era nemuritor, in ciuda durerilor crunte, de nesuportat, nu putea sa moara. Lui Zeus i s-a facut mila de el si i-a permis sa renunte la statutul sau divin in favoarea lui Prometeu, creatorul oamenilor. In onoarea faptei sale nobile, Zeus l-a plasat pe Chiron alaturi de celelalte stele. Constelatia Sagetatorului este localizata in Calea Lactee.

Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri