Traditii, obiceiuri si superstitii in duminica Floriilor
In credinta populara, vremea de Florii o prefigureaza pe cea de Pasti. Daca va fi soare si cald de Flori, asa va fi si de Pasti. Daca va ploua, iar cerul va fi intunecat – asa va fi vremea de Pasti. Conform unor alte superstitii, este bine sa te impartasesti in aceasta zi si sa ai sufletul deschis si curat, cinstind ziua asa cum se cuvine, daca vrei sa ti se indeplineasca dorintele. In credinta populara, de vor canta broastele de Florii, vara care va urma va fi o vara lunga si frumoasa.
In anumite zone ale tarii, ca si in ajunul Bobotezei, in ajunul Floriilor, fetele nemaritate pun busuioc sfintit sub perna pentru a-l vedea in vis pe cel harazit de Dumnezeu. In alte regiuni, busuiocul se fierbe intr-un vas cu apa in miezul noptii de Florii, iar dupa ce sarbatoarea trece, tinerele fete se spala pe cap cu aceasta apa, pentru a avea un par sanatos si unduitor si pentru a fi placute celui iubit. In alte zone, tot pentru a visa chipul ursitului, fetele mari asezau sub perna flori si muguri de salcie, dar si o oglinda.
In unele sate din Banat si Transilvania inca mai exista obiceiul ca fecioarele sa depuna anumite obiecte personale, o oglinda si o camasa curata, la radacina unui par spre a avea noroc in dragoste si a se marita curand. Oglinzile sunt folosite mai apoi in descantecele de iubire si frumusete. Se crede totodata ca daca refuzi sa “tii” aceasta sarbatoare, obrazul iti va fi invadat de pistrui.
Nici cei dragi care nu mai sunt printre noi nu trebuie uitati in ziua de Florii si se spune ca pentru a-i ajuta sa-si gaseasca linistea trebuie sa le pomenim numele intr-un lacas sfant, rugandu-ne pentru iertarea lor. Amintirea si sufletele mortilor se cinstesc prin curatarea mormintelor si prin impodobirea cu ramuri de salcam.
De asemenea, se mai crede ca cine va face baie la cap in aceasta zi, in care infloresc copacii, va albi timpuriu, asemenea acestora. Dereticatul sau curatenia in casa sunt interzise si ele daca vrei sa nu iti mearga rau tot anul. Tot de Florii, se scot martisoarele tinute in mana sau la piept timp de o luna de zile si se agata de crengile unui copac in floare.
Femeilor le revine datoria de a framanta placinte, de a le coace la cuptor si de a le imparti celor nevoiasi, iar barbatilor sa agate iarba verde, proaspat rasarita, in dreptul usilor, pentru belsugul si rodnicia recoltelor.
Se spune ca odata trecuta aceasta sarbatoare, urzicile infloresc si nu mai sunt bune de consumat. De aceea, aceasta sarbatoare mai este cunoscuta si sub numele de Nunta Urzicilor. De asemenea, daca nu vrei sa-ti incarci constiinta cu un pacat mare (pe cruce, Mantuitorul a fost batut cu urzici) este interzis sa mananci urzici in Saptamana Mare. Pentru ca Floriile cad in perioada Postului si in aceasta zi este dezlegare la Peste, aduce noroc sa consumi carne de peste in aceasta zi de duminica. Si nu uita: in cazul in care se intampla sa culegi flori in aceasta zi este bine sa le ceri iertare inainte de a face acest lucru. Legendele autohtone povestesc despre un suflet al florilor...
Foto fr si main: By Katinkah /Shutterstock
Castiga un telefon Samsung Diva. Click aici pentru detalii!
Școala fără Pauză, campania ce luptă împotriva abandonului școlar, încheie cu succes cel de-al patrulea an
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri