IN ACEST ARTICOL:
Credem in miracole? Privit cu subiectivitate, pare posibil, pare credibil, pare extraordinar de real. Ne indoim de ceea ce depaseste limitele stiintei, ale rationalului? Privit cu obiectivitate, pare imposibil, pare incredibil, aduce mult cu o enigma. Am putea insa adauga stigmatul pe lista celor mai controversate miracole, a celor mai fascinante si mistice fenomene paranormale, pe lista marilor enigme umane (sau poate divine?) in care ratiunea nu a putut inca sa faca lumina.

Stigmatul sau complexul crucificarii. Femei purtatoare de stigmat

Dar ce este de fapt stigmatul? Ce este cu Certitudine? Un Mister… Ar trebui poate sa ne mire in acest context ca majoritatea persoanelor recunoscute de Biserica a fi experimentat acest miracol, legat de fiinta lui Iisus Hristos, care a fost barbat, sunt de sex feminin? Iata si cateva din cele mai cunoscute cazuri de persoane purtatoare ale acestui stigmat:

Louise Lateau (1850-1883 - pt foto click aici) este una din putinele persoane “alese”, carora le-a fost dat sa experimenteze stigmatul, fiind supusa unor numeroase examinari si teste medicale de catre Academia Medicala Belgiana - incapabila sa vina cu explicatii stiintifice plauzibile ale fenomenului. Spre a fi verificata daca nu isi provoaca ranile de una singura, Louise Lateau a fost supusa unei vigilente supravegheri, mainile fiindu-i imobilizate in niste cilindri de sticla. La anumite intervale, in fiecare vineri, odata trecut de miezul noptii, sangele incepea sa curga din rani.

Iata cum descrie Dr. Lefebvre fenomenul in cartea publicata de Richardson si Fiul: “Cantitatea de sange pierduta in fiecare vineri variaza considerabil. In primele luni ale aparitiei stigmatei si inainte ca ranile sa se faca vizibile, afluxul de sange era mai abundent si curgea pentru o perioada mai indelungata de timp. Stigmatul apare in fiecare vineri, cu o regularitate stricta, iar coroana insangerata de pe frunte -care se arata la inceput mai rar - a inceput sa apara in fiecare vineri. Nu se stie cand se opreste curgerea sangelui. Nu exista o perioada fixa si definitiva. In ziua urmatoare, sambata, ranile sunt uscate si nu mai prezinta niciun semn de supurare. Sanatatea mintala si psihica a lui Louise Lateau nu a fost nicio clipa supusa indoielii: “Nici unul dintre cei care o cunosteau cat de putin pe Louise Lateau nu ar indrazni sa o suspecteze pe Louise de un singur moment de deceptie si disperare. Integritatea fiecarei dintre actiunile sale, pietatea sa simpla si neafectata, bunatatea si caritatea pe care l-a manifestat fata de ceilalti, toate acestea exlud din start ipocrizia sau sarlatania”.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri