3. Parthenofobia - Frica de virgine sau de fete tinere
Parthenofobia desemneaza frica fata de persoanele virgine si se poate manifesta prin pierderea cunostintei, prin transpiratie abundenta, prin voma, senzatia de greata si rau general, atacuri de panica, nervozitate, senzatia de gura uscata, prin incapacitatea de mai simti sau gandi, prin sentimentul ca moartea este aproape, prin senzatia de izolare si de detasare de lume. Chiar daca este constientizata si pacientul realizeaza ca teama sa este nejustificata atunci cand se afla in preajma unei fete tinere, teama poate fi cu greu tinuta sub control. Netratata, acesta fobie poate afecta viata sociala a individului deoarece acesta va cauta sa iasa in public sau in locurile in care sunt prezente si fete tinere. De teama de a nu se afla persoane se sex feminin virgine in compania lor, aceste persoane pot deveni incapabile sa construiasca relatii interumane adecvate. Printre metodele de tratament ale acestei fobii se numara hipnoterapia, programarea neuro-lingvistica si psihoterapia.
2. Cipridofobia - Frica de prostituate si de contractarea bolilor venerice
Cipridofobia este teama irationala fata de bolilele venerice, boli asociate in subconstientul celui care sufera de o astfel de afectiune cu prostituatele. Frica cea mai mare a individului este aceea de a nu contracta o boala venerica mortala prin contact sexual. Cipridofobia este o afectiune psihologica grava, iar cei afectati experimenteaza sentimente de panica, teroare, spaima, batai de inima accelerate, tremurat, anxietate si chiar lesin in timpul actului sexual sau in preajma persoanelor susceptibile de a suferi de o boala venerica. Pe masura ce fobia avanseaza, pacientii pot suferi si de tulburari de somn, depresie generalizata. Comportamentul social al indivizilor este si el afectat caci acestia au tendinta de a-i evita pe cei pe care ii considera purtatori de boli venerice. Netratata, cipridofobia poate duce la retragerea definitiva din viata sexuala si izolarea fata de sexul opus. Oricat de neobisnuita ar putea parea aceasta fobie, este totusi destul de des intalnita, afectand un numar mare de barbati.
1. Eurotofobia– Frica de organele genitale feminine
Eurotofobia este frica persistenta, anormala si irationala fata de organele sexuale genitale feminine. Cauzele unei astfel de frici de natura sexuala, nu foarte des intalnita, nu sunt specifice, insa aparitia eurotofobiei poate fi declansata fie de hartuirea sexuala la o varsta foarte frageda, fie de expunerea exagerata la filme, materiale si clipuri erotice foarte dure. In ciuda faptului ca persoana in cauza realizeaza ca frica sa nu are fundamente reale, ii este foarte greu sa-si stapaneasca sentimentul coplesitor de frica. Eurotofobia poate fi tratata cu metode psihologice potrivite. In principal, tratamentul consta in antrenarea subconstientului in dezvoltarea de sentimente pozitive vizavi de factorii care au declansat instalarea fobiei.
Dana Negoita
Foto principala: Hepta.ro
Școala fără Pauză, campania ce luptă împotriva abandonului școlar, încheie cu succes cel de-al patrulea an
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri