Gândește-te ce s-ar întâmpla să ajungi la poalele muntelui și să nu dispui de încălțămintea potrivită ca să poți urca. Riști să îți pui în pericol sănătatea, deoarece o pereche de încălțăminte necorespunzătoare îți poate provoca luxații. De altfel, poate că vremea nu va fi tocmai prielnică și dacă nu ai luat cu tine o pelerină, nu-ți vei putea continua expediția.
Iată, în acest articol, câteva elemente cheie de luat în considerare atunci când îți faci bagajul pentru următoarea aventură pe munte.
Îmbrăcăminte
Împachetează haine care pot fi adăugate sau eliminate pe măsură ce vremea se schimbă. Un strat de bază din material ușor și respirabil, cum ar fi o bluză de corp din poliester sau lână merinos, este ideal atunci când transpiri. Un strat intermediar de lână va acționa ca o izolație și îți va ține de cald, iar un strat exterior impermeabil și rezistent la vânt este esențial pentru protecție.
Nu uita, de asemenea, nici de o căciulă sau o șapcă blitzing, ca să nu-ți fie frig la cap și să nu te uzi în caz de condiții meteo neprielnice.
Încălțăminte
Încălțămintea de drumeție de bună calitate, care oferă susținere și confort sau pantofii de alpinism sunt, și ei, necesari pentru o urcare cât mai ușoară. Asigură-te că probezi ghetele de alpinism înainte de călătorie, ca să vezi cât de bine te simți în ele.
Cort și sac de dormit
Dacă nu există o cabană la care să poți înnopta, e necesar să ai la tine și echipament pentru dormit, adică un cort și un sac. Cu cât sunt mai de calitate, cu atât vei fi mai protejat și vei putea să te odihnești mai bine, ca a doua zi să o iei din nou la pas.
Poți găsi astfel de echipamente în magazinele cu articole sportive. Dacă nu știi ce să alegi, poți cere oricând părerea unui angajat. El va ști ce să-ți recomande pentru drumeția ta.
Alimente și băuturi
Împachetează suficientă hrană și apă pentru toată durata călătoriei, plus ceva extra, în caz de urgență. Gustările și mesele îți vor oferi energia de care ai nevoie, iar apa e absolut necesară pentru a te hidrata. Poți opta și pentru un recipient cu sistem de filtrare sau purificare a apei, pentru a te putea aproviziona cu apă potabilă de la izvoarele din drum.
Echipament de alpinism
În funcție de tipul de urcare și gradul de experiență, e posibil să ai nevoie de ham, cască, carabine, chingi, trageri rapide și alte unelte specifice alpinismului. Asigură-te că ai toate obiectele necesare înainte de plecare.
Kit de prim ajutor
Un kit de prim ajutor ar trebui să includă elemente precum bandaje, alcool sanitar, servețele antibacteriene, analgezice și câteva medicamente uzuale de care ai putea avea nevoie.
Hărți, busolă și GPS
Este important să ai instrumente de navigație, în caz că te rătăcești sau dacă vei ajunge într-o zonă din care lipsesc indicatoarele. O hartă cu trasee, busolă sau GPS te pot ajuta să-ți găsești drumul înapoi către ruta principală și către ceilalți drumeți.
Urcatul pe munte este, poate, una dintre cele mai frumoase experiențe. Te vei bucura de priveliști și locuri minunate, dar și de un traseu ce te va pune la încercare. Înainte de plecare este, totuși, esențial să știi de ce vei avea nevoie și să împachetezi toate aceste lucruri. Fii sigur că ai îmbrăcămintea și încălțămintea necesare, că iei la tine un cort pentru dormit și că ai la tine o trusă de prim ajutor.
sursă foto: unsplash.com
Școala fără Pauză, campania ce luptă împotriva abandonului școlar, încheie cu succes cel de-al patrulea an
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri