IN ACEST ARTICOL:

Ești la o plimbare relaxantă prin oraș. Te uiți în jurul tău și observi că mai mult de jumătate dintre femei poartă jeanși. Indiferent de statutul social, rasă sau vârstă, acest element vestimentar nu face nicio diferență. Poate că este dificil de crezut, însă lucrurile nu au stat mereu așa.

Explorează scurta istorie a blugilor de damă și vezi cum a evoluat această piesă de rezistență din garderoba oricărei femei.

Ce purtau femeile înainte să apară blugii de damă

Sigur ai văzut picturi sau chiar fotografii în care toate femeile erau îmbrăcate în fuste și rochii lungi. În perioada de dinaintea începutului de secol XX, aceasta era norma pentru persoanele de sex feminin.

Chiar dacă își doreau să poarte pantaloni, regulile sociale și bunele maniere nu le permiteau doamnelor acest lucru. În primul rând, pentru că dezvăluirea picioarelor era considerată de prost gust. De aceea și fustele sau rochiile purtate erau lungi, până în pământ, pentru a nu dezvălui formele feminine.

Doar partenerii femeilor aveau acces la felul în care arată picioarele soțiilor lor. Să fii femeie și să porți pantaloni în acea eră era considerat un lucru cu totul neadecvat. Pentru doamnele din ziua de astăzi, când pantalonii au devenit un element la ordinea zilei, acest aspect poate părea de necrezut.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Istoria Micului Trianon și viața tumultoasă a Prințesei Alice Cantacuzino Istoria coniacului: 10 lucruri pe care nu le știai „Istoria Biblică a Noului Testament”, de Prof. A. P. Lopuhin - o lucrare de referință și o resursă valoroasă despre evenimentele și învățăturile din Noul Testament

Ce sunt, de fapt, jeanșii?

Îi porți atât de des, încât au devenit parte din rutina ta. Nu te mai gândești cum au apărut și de ce este acest material așa de popular. Jeanșii sunt pantaloni confecționați din denim și pânză de salopetă. Au fost inventați de Jacob Davis și Levi Strauss în 1873 și sunt purtați și acum, dar într-un context diferit.

Jeanșii poartă numele orașului Genova din Italia, un loc în care era fabricat velurul de bumbac, numit fie jean, fie jeane. Levi Strauss a venit din Germania la New York în 1851 pentru a se alătura fratelui său mai mare, care avea un magazin de produse uscate. În 1853, a auzit despre Goana aurului în Occident, așa că s-a mutat la San Francisco pentru a înființa filiala de Vest a afacerii familiei sale.

Istoria ochelarilor de soare aviator Învățând Istoria prin Teatru: Elevii reconstituie Procesul lui Eichmann într-o lecție de istorie inedită, pe scena ONB Editura Publisol lansează "Istoria lagărului de concentrare de la DACHAU 1933-1945" de Paul Berben

Acolo vindea, printre altele, pânză de bumbac. Unul dintre clienții săi a fost Jacob W. Davis, un croitor din Reno, Nevada. Davis confecționa obiecte funcționale, cum ar fi corturi, pături pentru cai și huse pentru căruțe. Într-o zi, unul dintre clienții săi a comandat o pereche de pantaloni rezistenți, care să facă față cu brio la munca grea.

A început, astfel, o pereche de pantaloni din denim, pe care l-a cumpărat de la Levi Strauss & Co, și i-a făcut mai puternici punând nituri de cupru în locurile care se rup cel mai mult pantalonii: buzunare și cusături.

Pe scurt, ideea lui a prins foarte bine la clasa muncitoare. Când a vrut s-o breveteze, i-a scris lui Levi Strauss și au devenit parteneri. Ulterior, cei doi au deschis o fabrică mai mare și așa s-au născut jeanșii.

Ce taine și comori ascunde istoria României ?Art Safari expune peste 100 de capodopere și obiecte rare din trecutul țării Pornește într-o călătorie către bucătăria uimitoare și istoria bogată a Mardinului Mercedes-Benz Bucharest Fashion Week 2024 – un capitol important în istoria modei românești

Când au început să se poarte blugii de damă?

Pantalonii pentru femei nu au fost introduși în moda populară decât în 1911, când designerul francez Paul Poiret a introdus acest obiect vestimentar în catalogul cu operele lui. Înainte de acest moment, femeile în pantaloni erau considerate îmbrăcate nepotrivit.

Înainte de a folosi denimul ca obiect vestimentar, femeile au făcut cunoștință cu acest material prin utilizarea lui în gospodărie. La sfârșitul secolului al XIX-lea, denimul a intrat în viața femeilor prin designul interior. Popularitatea denimului în anii 1880 și 1890 este evidentă din frecvența în care a apărut în publicații precum The Decorator and Furnisher, reviste pentru casă.

Art Safari prezintă „Istoria României în 100 de portrete” la Chișinău Parfumuri Orientale: Tradiție Milenară și Artă Contemporană Descoperă profunzimile Zodiacului Druidic: O călătorie în înțelepciunea cosmică a antichității celtice

În septembrie 1884 apăreau articole care sugerau ca țesătura denim să fie folosită ca perdea. Ulterior, la începutul secolului XX, jeanșii au început să facă parte din garderoba doamnelor prin intermediul războiului. Pentru că era mare nevoie de forță de muncă, femeile au început să lucreze în industrie cot la cot cu bărbații, iau jeanșii erau potriviți pentru cerințele locului de muncă.

Acum că blugii de damă sunt la orice pas și îi poți purta oricând, aruncă o privire online și comandă-ți și tu o pereche de jeanși la modă. Ce zici de o pereche de blugi evazați?

Foto: Photo by Thor Alvis on Unsplash


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri