Ține cont de câte calorii consumi zilnic
Dacă optezi pentru un plan de alimentație cu conținut scăzut de carbohidrați, nu este necesar să numeri caloriile la sânge, atâta timp cât consumi proteine, grăsimi și anumite legume. Dacă sesizezi că nu pierzi în greutate atât cât ți-ai propus, ar fi totuși bine să numeri caloriile pentru a vedea dacă aceasta este cauza.
Dacă optezi pentru un regim cu deficit caloric pentru a pierde în greutate, poți utiliza un calculator online sau poți apela la un nutriționist pentru a estima necesarul de calorii. Deficitul caloric presupune să arzi mai multe calorii decât consumi într-o zi. Pentru majoritatea oamenilor, un deficit de 500 de calorii pe zi este suficient pentru pierderea în greutate și este puțin probabil să afecteze în mod semnificativ nivelul de foame sau de energie.
Pentru a crea acest deficit, trebuie să știi de câte calorii ai nevoie tu, personal, pentru întreținerea funcțiilor corpului. Reține că o dietă cu prea puține calorii poate fi periculoasă și nu foarte eficientă pentru pierderea în greutate, de aceea este mai bine să apelezi în primă fază la ajutorul unui nutriționist pentru a afla informațiile care stau la baza unui regim alimentar corect.
Include mișcarea în rutina ta zilnică
Exercițiile fizice, deși nu sunt un factor determinant pentru a pierde în greutate, te pot ajuta să slăbești mai repede. Exercițiile cu greutăți au rezultate deosebit de bune în această privință. Ridicând greutăți vei arde calorii și vei preveni încetinirea metabolismului, care este un efect secundar comun al pierderii în greutate.
Încearcă includerea unui antrenament de forță în programul tău de trei până la patru ori pe săptămână. Acest tip de antrenament sculptează frumos corpul și va distribui alfel greutatea lui, astfel încât poți părea mai slabă chiar dacă ai rămas cu aceleași kilograme. Dacă nu te-ai mai antrenat până acum într-o sală de sport, un trainer îți va fi de un real ajutor, mai ales că trebuie să înveți cum se fac astfel de exerciții, adăugând progresiv kilograme la aparatura de fitness.
Dar înainte de toate, asigură-te că sănătatea ta îți permite să faci efort fizic regulat. Dacă ridicarea greutăților nu este o opțiune pentru tine, efectuarea unor antrenamente cardio, cum ar fi mersul pe jos, joggingul, mersul cu bicicleta sau înotul sunt de asemenea benefice pentru pierderea în greutate și starea generală de sănătate.
Mănâncă proteine, grăsimi și legume
Încearcă să incluzi o varietate de alimente la fiecare masă. Pentru a avea o dietă echilibrată și pentru a pierde în greutate, mesele tale ar trebui să includă o sursă de proteine, surse de grăsime, legume și o mică parte de carbohidrați complecși, cum ar fi cerealele integrale. Consumul de proteine este esențial pentru a-ți păstra sănătatea și masa musculară în timp ce pierzi în greutate. Exemple de surse de proteine sănătoase sunt carne de vită, pui, porc și miel, pește, ouă, fasole sau tofu.
În ce privește legumele, acestea sunt pline de nutrienți și poți consuma cantități destul de mari fără a crește considerabil caloriile și carbohidrații. Toate legumele sunt hrănitoare și sănătoase, dar unele dintre ele, cum ar fi cartofii, cartofii dulci și porumbul, au un conținut mare de carbohidrați. Totodată, indiferent de dieta pe care o urmezi, corpul tău va avea nevoie de grăsimi sănătoase. Uleiul de măsline și uleiul de avocado sunt alegeri excelente pentru a le include în planul tău alimentar. Nucile, semințele, măslinele și avocado sunt, de asemenea, adaosuri delicioase și sănătoase. Alte grăsimi, cum ar fi untul și uleiul de cocos, ar trebui folosite cu moderație, datorită conținutului lor mai mare de grăsimi saturate.
Pentru a pierde în greutate și a nu acumula din nou kilogramele date jos, trebuie să faci schimbări permanente în stilul tău de viață și în rutina ta zilnică de îngrijire a sănătății. Dar nu-ți face griji! Toate acestea vor deveni o obișnuință odată cu trecerea timpului.
Sursa foto: Shutterstock
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară
Investiție în viitor: EduAct amenajează curți de școală și grădinițe în mediul rural