IN ACEST ARTICOL:
Nicio alta culoare a parului nu a dat nastere unor superstitii si sentimente mai intense si mai contrastante precum culoarea roscata. De-a lungul timpului si a istoriei, persoanele cu parul de foc au fost temute si venerate, urate si adorate, denigrate sau ridicate in slavi.

Perceptiile asupra persoanelor roscate au fost de cele mai multe ori negative, existand chiar si persoane care sufera de gingerofobie (fobia, teama nejustificata de oamenii roscati). Persoanele roscate au fost percepute insa si pozitiv, spre exemplu –Micuta Sirena sau Lilith, prima sotie a lui Adam. Printre personalitatile faimoase ale istoriei care se bucurau de culoarea roscata a parului se numara Lucille Balli, Galileo, Vincent van Gogh, Ginger Rogers, Winston Churchill, Emily Dickinson, regina Mary a Scotiei, Red Skelton si Molly Ringwald.

Si anumitor personaje din Biblie le este asociata culoarea rosie a parului. Se spune ca regele David era roscat. La fel ca si Cain - poate ca de aici au luat nastere o serie din prejudecatile si parerile preconcepute impotriva persoanelor roscate

Roscatii erau considerati persoane in care nu poti avea incredere. De aceea, Iuda este adesea descris ca fiind roscat.

Romanii obisnuiau sa pastreze sclavii care aveau parul de culoare rosie sau ii vindeau la un pret mai ridicat, considerandu-i mai valorosi.

Anumite discriminari legate de culoarea parului exista insa si in epoca moderna si in ciuda faptului ca parul roscat natural este superb si mai putin intalnit, persoanele roscate nu au scapat ridiculizarilor. Totalitatea prejudecatilor impotriva oamenilor roscati sunt denumite de cuvantul “gingerism”.

Se spune ca persoanele roscate sunt intepate mai des de albine.

In 1590, cand Elizabeth I a devenit regina Angliei, Edmund Spenser scrie “Regina zanelor” in cinstea acesteia. Ulterior, britanicii din sud au inceput sa creada in zane, descrise de regula ca fiind neastamparate si rautacioase. Evident, ca si regina Angliei, aveau parul de culoarea focului.

In Corsica spre exemplu daca te intalneai cu o persoana roscata, trebuia sa scuipi si sa te intorci. De asemenea, persoanelor cu parul rosu le-au fost atribuite anumite trasaturi deloc flatante. Multi ii credeau a fi violenti, emotionali, temperamentali si impulsivi, nebuni, mistici sau persoane necurate. Exista insa si reversul medaliei. Astazi spre exemplu, in Danemarca spre exemplu, este o onoare sa fii parintele unui copil cu parul rosu. In Noua Zeelanda, parul rosu este considerat sacru, iar despre femeile cu parul rosu sunt considerate a fi privilegiate, fiindu-le asigurat drumul catre rai.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri