IN ACEST ARTICOL:
Primul contact al Japoniei cu ceaiul a avut loc odata cu semintele pe care preotul Yeysei le-a adus din China, cea care recunoscuse valoarea ceaiului in timpul unei ceremonii religioase. In urma acestui eveniment, in Japonia ceaiul este asociat si astazi Budismului de tip Zen. Gratie calitatilor ei, aceasta bautura a devenit repede un produs extrem de popular la curtea imperiala si apoi in randul nobililor niponi.

Cand aceasta bautura era extrem de consumata in Japonia si China, Europa inca nu o cunostea. Cand insa ceaiul a ajuns pe continent, cantitatile mici importate au facut ca acesta sa fie consumat in regim exclusivist, numai de cei bogati, care isi permiteau sa plateasca mai mult de 100 $ / kg. In timp importul a crescut, ceaiul devenind si aici o bautura comuna, pe care cea mai mare parte a populatiei si-o permitea. Medicii au analizat consumul substantei din punctul lor de vedere, iar parerile erau desigur impartite: existau persoane care sustineau calitatile ceaiului, precum si persoane care descurajau consumul lui.

Ice Tea si ceai 'la pliculete'

In secolul al XVII-lea ceaiul a ajuns si in America, mai intai in New York, pe calea apei. Acesta a devenit in scurt timp si aici o bautura comuna si foarte indragita de populatie. De aici, este meritul lor de a fi inventat 'ceaiul cu gheata' (IceTea) si 'ceaiul la pliculet'.

Vanzatorul de ceai Richard Blechynden obisnuia sa ofere ceai cald degustatorilor si s-a observat ca atunci cand lichidul se racea, isi pierdea din calitati. Acesta a pus gheata in bautura rece pe care nimeni nu dorea sa o consume, inventand astfel primul Ice Tea.

La scurt timp dupa aparitia Ice Tea-ului, newyorkezul Thomas Sullivan a dezvoltat conceptul de ceai la pliculet. El trimitea mostre de plante restaurantelor pentru evaluare, iar acestea erau impachetate in pungute din material textil. Pentru a evita raspandirea frunzelor, cei care primeau ceaiul il fierbeau direct in ambalajul textil in care era pastrat, inventand astfel binecunoscutul ceai la plic.

Astazi, desi se afla in casele tuturor, ceaiul ramane o bautura speciala, care poate fi consumata cu sau fara respectarea vreunui ritual. In ultimii ani tot mai multe ceainarii pregatesc si in Romania ceaiul dupa retete traditionale si isi rezerva statutul de locuri destinate celor care par sa poata inchide cumva timpul in aroma ceaiului pe care il savureaza.

Un articol de Andrei Dutulescu

Sursa: yuppy.ro


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri