În momentul în care începi să economisești, este important să alegi o strategie adaptată nevoilor și așteptărilor tale privind obiectivul ales. Conturile de economii, depozitele la termen și economisirea sunt forme de cash care reprezintă unele dintre opțiunile pe care le ai la dispoziție. În rândurile de mai jos regăsești câteva instrumente și informații despre economisirea banilor.
Economisește potrivit planurilor tale și stilului tău de viață
În primul rând, atunci când alegi un produs de economisire sau plasament, gândește-te la proiectele tale de viitor și cum te ajută banii puși deoparte să le pui în practică. În funcție de dorința pe care o ai, unele opțiuni se potrivesc mai bine decât altele. Principalele metode de economisire sunt:
Conturile de economii
Dacă îți dorești să pui bani deoparte treptat, în deplină siguranță și să beneficiezi de o dobândă anuală din suma pe care o economisești și, mai ales, să ai acces oricând la banii economisiți, conturile de economii pot reprezenta varianta potrivită pentru tine. Mai mult, poți stabili ca o sumă fixă sau procent din suma aflată în contul tău curent să fie transferată automat la o anumită dată în contul de economii astfel încât vei economisi fără efort, în ritmul tău.
În plus, dacă una dintre preocupările tale este să poți face față situațiilor neprevăzute care te solicită financiar, este important să știi că acest tip de produs îți permite retrageri și depuneri pe toată perioada contractuală.
Poți depune și retrage dacă ai nevoie, fără a pierde dobânda calculată la zi. De regulă, dobânda la conturile de economii este variabilă și fluctuează în funcție de indicatorii economici. Cu toate acestea, în general tranzacțiile sunt gratuite și există un plafon minim pentru a-ți putea deschide un cont.
Odată ce ai acumulat o sumă de bani în contul de economii de care nu ai nevoie în următoarea perioadă, pentru a obține un randament și mai bun, o poți muta într-un depozit la termen, unde poți obține o dobândă și mai mare.
Depozitele la termen
Această formă de economisire a banilor presupune să depui într-un depozit bancar o anumită sumă de bani, pe o perioadă stabilită în prealabil. Există soluții în piață prin care poți suplimenta lunar sau oricând valoarea depozitului constituit inițial - Depozitul Alpha Tu Decizi. În acest mod, acumulezi banii într-o instituție aleasă de tine pe o perioadă care depinde de nevoile tale, beneficiezi de o dobândă, iar la final te bucuri de un plus pe lângă suma pe care ai reușit să o pui deoparte.
De exemplu, dacă vrei să economisești pentru a-ți putea cumpăra o mașină în următorii 3 ani, îți deschizi un depozit la termen de la Alpha Bank pe o perioadă de 12 de luni cu banii deja economisiți, și îți stabilești ca obiectiv să depui lunar în depozit suma necesară astfel încât la final de an să ai 30% din mașina dorită. Trebuie să ai în vedere că în cazul depozitelor la termen nu este recomandat să retragi banii mai devreme deoarece poți pierde dobânzile calculate. Poți economisi pe termene variate (de la 1 lună la 36 luni) astfel încât, în funcție de nevoile tale, să ai depozite care expiră o dată la 3 luni sau chiar și lunar. În acest fel vei avea acces și la bani și încasezi și o dobândă.
Economii cash
Am putea fi tentaţi să credem că o bună metodă de a face economii este cunoscută păstrarea „la saltea”, însă, în acest caz depinzi foarte mult de rezistența la ispite. Oricât de flexibilă ar părea această metodă, de fapt tentația de a cheltui banii creşte – îi ai mai aproape, crește riscul să „intri în ei”….şi să te abați complet de la plan sau o vizită clandestină să îți spulbere visele, siguranţa şi economia.
Dacă totuși nu și nici nu îți place ideea de a avea banii într-un cont, poți alege pentru început să economisești lunar o anumită sumă cash, important este să începi, și te poți îndrepta mai târziu spre o soluție care să îți aducă și un randament.
Această strategie prezintă o serie de riscuri, cum ar fi pierderea, furtul sau deprecierea banilor. Din cauza inflației, leul se devalorizează, ceea ce înseamnă că economiile în această monedă își pierd din valoare din ce în ce mai mult de la o lună la alta. Astfel, pentru a-ți proteja parțial economiile, poate fi benefică economisirea în Euro. Totuși, este recomandat ca sumele mai mari de bani să fie ținute într-un loc sigur.
Așadar, pentru a-ți împlini planurile de viitor începe să pui bani deoparte de acum. Dacă ești în căutarea celei mai potrivite opțiuni cu privire la economisirea și valorificarea banilor tăi, discută cu un consultant bancar.
Foto fr si main: Elle Aon /Shutterstock
Școala fără Pauză, campania ce luptă împotriva abandonului școlar, încheie cu succes cel de-al patrulea an
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri