Nuditatea poate naste uneori temeri nerationale in mintea unei femei, iar ideea de a fi vazuta dezbracata de catre anumite persoane sau de a vedea la randul sau alte persoane dezbracate se poate transforma la nivel subconstient intr-o spaima de proportii. Spre deosebire de celelalte fobii, gimnofobia poate fi justificata partial prin faptul ca persoanele in cauza au o parere negativa despre propriul aspect fizic, evitand sa-si expuna trupul complet. Aceasta fobie isi poate avea originile intr-un anumit incident din experienta persoanei respective in care a fost expusa in fata celorlalti, asociind aceasta intamplare la nivel mental cu stanjeneala, cu sentimentele de jena si rusine. Prin urmare, gimofobia a luat nastere ca un mecanism de autoaparare in fata unei traume emotionale legate de expunerea goliciunii.
Persoanele care sufera de gimnofobie se tem sa faca dus atata timp cat exista posibilitatea de a fi vazuti, se tem sa-si schimbe hainele de fata cu alte persoane, se tem de propria sexualitate. Bataile iregulate ale inimii, greata, incapacitatea de a putea respira sau accelerarea ritmului respiratiei, transpiratie excesiva, groaza – acestea sunt cateva din simptomele care insotesc pacientul atunci cand este expus la scene de nuditate. Viata lor sexuala poate fi serios afectata caci persoanele in cauza sunt extrem de retinute si tematoare atunci cand vine vorba de contacte intime. Nivelul de frica resimtita de pacient variaza insa de la individ la individ.
Menofobia – Teama absurda de menstruatie
Menofobia este o fobie care provoaca jena atunci cand este adusa in discutie. Menofobia poate fi cauzata de o experienta negativa din trecut legata de menstruatie si sangele menstrual, careia i-au fost atasate in mod subconstient sentimente negative si irationale. Printre simptomele cel mai des intalnite ale menofobiei se numara transpiratia excesiva, senzatia de greata si de gura uscata, incapacitatea de a putea respira, teama de a nu muri, pierderea controlului, irationalitatea, comportamentul deviant, absurd, senzatia de detasare de realitate. De asemenea, menofobia se poate manifesta si printr-un atac de panica in toata regula. Aceasta fobie poate fi vindecata prin hipnoterapie, metoda de psihoterapie ce imbina hipnoza cu sedinte individualizate de consiliere. Prin tratamente specializate, menofobia poate fi minimalizata si adesea eliminata, iar de regula interventiile sunt eficiente si au un efect rapid. Tehnicile de programare neuro lingvistica au si ele un efect pozitiv asupra menofobiei.
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară