Pentru a ameliora călcâiele crăpate, puteți utiliza creme hidratante sau keratolitice, puteți aplica bandaje lichide sau puteți folosi Parasoftin sosete exfoliante.
Cauzele călcâielor crăpate
De cele mai multe ori, singura problemă privind călcâiele crăpate este aspectul lor. Cu toate acestea, există situații în care pot provoca disconfort sau durere. În unele cazuri, problema se poate agrava dacă aceste fisuri se infectează.
De obicei, călcâiele crăpate sunt cauzate de pielea uscată. Greutatea și presiunea aplicate de organism pe stratul adipos de sub călcâi provoacă extinderea în lateral a pielii. Dacă este lipsită de umiditate, pielea devine rigidă, mai puțin elastică și predispusă la crăpare.
Călcâiele crăpate pot avea și alte cauze, cum ar fi:
- statul în picioare pentru perioade lungi de timp, în special pe suprafețe dure
- obezitatea
- purtarea unor pantofi cu spatele descoperit
- purtarea unor pantofi incomozi
- frecarea călcâielor de partea din spate a pantofilor
- vremea uscată și rece
Remedii pentru călcâiele crăpate
Tratamentele hidratante sub formă de creme, loțiuni și unguente pot ajuta la menținerea umidității în piele, prevenind uscarea și crăparea acesteia. Tratamentele hidratante pot ajuta, de asemenea, la repararea pielii care este deja crăpată.
Cazurile ușoare de călcâie crăpate pot fi remediate prin aplicarea de două sau trei ori pe zi a tratamentelor hidratante. De asemenea, frecarea ușoară a calusurilor cu o piatră ponce și aplicarea unei creme hidratante poate ajuta. Cu toate acestea, este important să folosiți cu mare grijă piatra ponce, deoarece aceasta poate agrava călcâiele crăpate.
Folosiți un produs hidratant emolient sau umectant
Emolienții pătrund în piele și reduc pierderile de apă. Aceștia au rolul de a umple golurile din straturile pielii, ceea ce face ca pielea să se simtă netedă, moale și flexibilă.
Umectanții pătrund în stratul exterior al pielii, atrăgând apa din aer și menținând pielea hidratată.
Dacă aerul este uscat, umectanții pot atrage umezeala din straturile inferioare ale pielii și nu din atmosferă. Acest lucru, însă, poate deshidrata și mai mult pielea. De aceea, umectanții trebuie folosiți în combinație cu un agent de hidratare ocluziv pentru a menține pielea hidratată.
Aplicați o cremă hidratantă ocluzivă
După ce produsul emolient sau umectant este absorbit, specialiștii recomandă aplicarea unui strat gros de cremă hidratantă ocluzivă deasupra, chiar înainte de culcare, pentru a menține pielea hidratată.
Cremele hidratante ocluzive acoperă pielea cu o peliculă subțire care împiedică evaporarea umezelii din stratul exterior al pielii.
Printre cremele hidratante ocluzive se numără:
- vaselina
- lanolina
- uleiul mineral
- dimeticona, o substanță care provine din silicon
Vaselina este considerat cel mai eficient hidratant ocluziv, deoarece poate reduce pierderea de apă din stratul exterior al pielii cu mai mult de 98 la sută.
Folosiți șosete exfoliante
Șosetele exfoliante conțin diverse substanțe care accelerează procesul de reînnoire a celulelor pielii. Șosetele exfoliante înmoaie pielea crăpată a călcâielor, îndepărtează celulele moarte și lasă picioarele moi și netede.
Purtați șosete din bumbac 100% atunci când mergeți la culcare
Purtarea șosetelor din bumbac 100% după aplicarea vaselinei pe călcâiele crăpate, înainte de culcare, poate să:
- mențină pielea hidratată
- lăse pielea călcâiului să respire
- prevină pătarea lenjeriei de pat
Acest proces ar trebui repetat timp de câteva zile pentru ca pielea călcâielor să se refacă.
Aplicarea unui produs keratolitic pe pielea îngroșată
Dacă pielea călcâiului este îngroșată, unul dintre cele mai eficiente remedii implică aplicarea unui produs keratolitic. Acest lucru poate ajuta la subțierea pielii, la fel ca și celelalte tratamente.
Keratoliticele sunt agenți care subțiază pielea îngroșată, determină slăbirea stratului exterior al pielii și ajută la îndepărtarea celulelor moarte ale pielii. Acest proces permite menținerea pielii hidratate. Printre keratolitice se numără:
- alfa hidroxi acizii, cum ar fi acidul lactic și acidul glicolic
- acidul salicilic
- ureea
Produsele care conțin atât substanțe keratolitice, cât și umectanți pot fi cele mai benefice. De exemplu, ureea este atât un keratolitic, cât și un umectant care hidratează și îndepărtează pielea uscată, crăpată și îngroșată.
Frecați ușor pielea îngroșată cu o piatră ponce
Frecarea ușoară a călcâielor cu o piatră ponce, după ce vă asigurați că pielea este hidratată, poate ajuta la reducerea grosimii pielii dure și a calusurilor.
Nu folosiți briciul și foarfecele pentru a răzui și tăia pielea. De asemenea, persoanele care suferă de diabet sau neuropatie nu ar trebui să folosească pietre ponce și ar trebui să discute cu un medic dermatolog despre cele mai eficiente tratamente pentru călcâiele crăpate.
Folosiți un bandaj lichid
Bandajele lichide sau care conțin gel pot fi folosite pentru a acoperi pielea crăpată. Aceste bandaje pot oferi un strat protector peste crăpături, pot ajuta la ameliorarea durerii, țin impuritățile și germenii departe de leziuni și ajută la o vindecare mai rapidă.
Tratamente medicale
În cazurile severe de călcâie crăpate sau dacă este necesară îngrijirea medicală, specialistul poate:
- îndepărta pielea moartă
- prescrie agenți emolienți mai puternici
- aplica adeziv medical pentru a închide fisurile și crăpăturile
- prescrie un antibiotic dacă a apărut o infecție la nivelul leziunilor
- aplica pansamente sau bandaje pe călcâiele afectate
- recomanda inserții de pantofi
- să-i recomande pacientului să-și schimbe felul în care merge
Sursa foto: Shutterstock
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară