Tipuri de sisteme de acces în bloc
Interfoanele sunt de mai multe tipuri, în funcție de sistemul de securitate pe care îl oferă, de modul de transmitere a informațiilor (audio, video) și de alte specificații tehnice. Un criteriu important de diferențiere a acestor sisteme este tehnologia utilizată, caz în care ne putem referi la controlul accesului cu RFID sau prin Bluetooth.
Cartelele de acces RFID permit identificarea automată și la distanță a datelor stocate, prin unde radio. Trebuie doar să apropii tagul de interfon și ușa blocului se va deschide. O variantă mai modernă de control al accesului este prin Bluetooth, cu ajutorul unei aplicații instalate pe telefonul mobil.
Beneficiile unui sistem de control al accesului în bloc
Principalul avantaj al instalării unui interfon este siguranța oferită ție și celorlalți locatari. Prin restricționarea accesului în bloc, se reduce riscul de furt, vandalism, alte neplăceri sau infracțiuni. În plus, anumite sisteme permit monitorizarea și înregistrarea persoanelor care intră sau ies din clădire.
Un alt beneficiu este confortul sporit. Accesul se face ușor și rapid, cu o cartelă/un tag, prin tastarea unui cod sau prin intermediul smartphone-ului. Dacă interfonul are un dispozitiv precum BlueLink Acces, poți să acorzi cuiva permisiunea temporară de a intra în bloc, direct dintr-o aplicație mobilă.
Ce să alegi între interfon și videointerfon?
Când alegi sistemul de acces în bloc, este important să iei în calcul mai mulți factori, precum: modul de alimentare cu energie electrică, raza de acțiune, numărul de canale, calitatea și rezistența, costul de achiziție și de montare etc. Funcțiile oferite sunt un criteriu esențial și se face diferența între interfon audio și videointerfon.
Interfon audio
Un interfon audio este un sistem de acces utilizat foarte des în cazul blocurilor vechi, datorită costului avantajos și multitudinii de modele disponibile pe piață. Dispozitivul montat la intrarea în complexul de apartamente poate avea o listă cu locatari afișată analogic sau digital și butoane de apel. Comunicarea între persoana care sună și proprietar se face doar audio.
Dacă optezi pentru instalarea unui interfon audio, ține cont de calitatea sunetului. În cazul în care vocea este distorsionată sau zgomotele de fundal se aud foarte tare, comunicarea și identificarea apelantului vor fi îngreunate. Investește într-un sistem de calitate, care să reziste și să funcționeze în condiții optime o perioadă îndelungată.
Interfon video
Sistemele moderne de acces în bloc permit proprietarilor să vadă și să audă persoana care sună la interfon. Dispozitivul montat în exterior este prevăzut cu o cameră video care înregistrează și transmite imaginile în timp real către monitorul video instalat în apartament.
Un puternic criteriu de diferențiere a videointerfoanelor este calitatea imaginii și a sunetului. Pentru a identifica mai ușor persoana care sună, indiferent de condițiile de iluminare, poți opta pentru un sistem cu vedere pe timp de noapte și cu monitor cu ecran mare.
Controlul accesului în bloc este esențial pentru siguranța și confortul locatarilor. Indiferent că alegi un interfon audio sau video, pe bază de tag RFID sau Bluetooth, te vei bucura de numeroase beneficii.
Sursă foto: freepik.com
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară
Investiție în viitor: EduAct amenajează curți de școală și grădinițe în mediul rural
Prof. Dr. Ruxandra Sinescu lansează programul RenYOU Aesthetics: consultații gratuite pentru proceduri chirurgicale non-estetice