Alimentația sănătoasă și preparatele care se digeră ușor nu sunt opțiuni benefice pentru organism doar pe parcursul verii, când temperaturile sunt ridicate și trebuie să consumăm, de exemplu, produse cu un conținut ridicat de apă, ci este recomandat să avem un stil de viață echilibrat pe tot parcursul anului. Însă, în sezonul cald organismul depune, într-adevăr, un efort mai mare pentru a digera preparatele mai grele, bogate în grăsimi. Supele, salatele, ceaiurile reci sau smoothie-urile sunt un mod inteligent de a ne hidrata și, totodată, de a consuma alimente sănătoase și bogate în vitamine.
În plus, fructele și legumele proaspete, crude, conțin în mod natural mai multă apă. Prin urmare, consumul de produse ușoare, în special în forma lor naturală, contribuie semnificativ la nivelul de hidratare optim al corpului.
Trei alimente populare în sezonul de vară, benefice pentru organism
Pepenele roșu, sursă de hidratare
Nu mai este un secret că pepenele reprezintă o gustare ideală, iar pe lângă beneficiile cunoscute deja, acest fruct poate contribui la gestionarea diabetului și chiar la prevenirea riscului de a dezvolta boli de inimă și astm.
Pepenele este un fruct hidratant, bogat în micronutrienți, cu o mulțime de vitamine, fiind în același timp slab caloric. Conține aproximativ 45 de calorii /100 g, vitamina C și vitamina A, contribuind și la pierderea în greutate, datorită senzației de sațietate pe care o aduce.
„O dietă sănătoasă este de obicei alcătuită din alimente bogate în nutrienți din toate grupele de alimente majore, de exemplu proteine slabe, cereale integrale, grăsimi sănătoase, fructe și legume cât mai colorate. Obiceiurile alimentare sănătoase includ, de asemenea, înlocuirea alimentelor care conțin grăsimi trans, sare adăugată și zahăr, cu opțiuni mai nutritive. Vara avem la îndemână o mulțime de opțiuni în ceea ce privește legumele și fructele, acestea sunt bogate în vitamine, apă și sunt și foarte gustoase”, spune dr. Corina Zugravu, Președintele Centrului de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriție.
Porumbul, benefic pentru digestie
Porumbul este una dintre cele mai simple și delicioase gustări ale verii. Porumbul face parte din familia cerealelor integrale și ajută la scăderea riscului de boli cronice precum bolile de inimă și diabetul de tip [1]. Fibrele insolubile din porumb ajută la digestie, materiile alimentare trecând mai ușor prin tractul gastrointestinal și prin intestin.
În plus, conține o varietate de vitamine și minerale, de exemplu, este o sursă excelentă de potasiu, un nutrient esențial. Potasiul ajută la reglarea sistemului circulator, menținând un flux sanguin adecvat. Porumbul conține luteină, un carotenoid asemănător vitaminei A care se găsește mai frecvent în fructe și legume. Luteina este cunoscută pentru reducerea riscului de cataractă și alte afecțiuni oculare.
De asemenea, porumbul este bogat în fibre alimentare, care sunt necesare pentru menținerea unui stil de viață sănătos.
Berea fără alcool conține peste 90% apă
Având în componență peste 90% apă, dar și cereale, hamei și drojdie, berea furnizează organismului vitamine, minerale și antioxidanți. În plus, un studiu realizat sub egida Centrului de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriție, a demonstrat că berea ajută la diminuarea țesutul adipos, deoarece arderile cresc în timpul mișcării, iar corpul este mai hidratat chiar și după efort fizic. Berea fără alcool poate favoriza o îmbunătățire a hidratării corporale, în special datorită cantității ridicate de apă din compoziție, dar și a vitaminelor și mineralelor: calciu, vitamine de tip B, magneziu, sodiu, fier și potasiu.
În plus, băuturile bogate în fibre, cum este berea, ar putea avea un efect protector la nivel cardiovascular, mai ales dacă sunt integrate într-un stil de viață sănătos.
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară