Există însă niște criterii care se potrivesc în orice situație și care te pot ajuta să iei cea mai bună decizie dacă ești în postura de a alege între a repara sau a înlocui ceea ce nu mai funcționează, este stricat sau deteriorat.
Valoarea bunului și costul reparației
Valoarea bunului care nu funcționează este unul dintre elemente importante în luarea unei decizii. Cu cât acesta este mai prețios, cu atât va fi mai bine dacă alegi să-l repari, recondiționezi sau restaurezi, după caz, în loc să optezi pentru a cumpăra ceva nou în loc.
Nu poate fi neglijat însă costul pe care-l presupune reparația, motiv pentru care al doilea element care trebuie pus în balanță este costul reparației. În general, o astfel de analiză este frecvent necesară atunci când apar defecțiuni sau daune la mașină. Cea mai des întâlnită opțiune, dar și cea mai corectă, în acest caz specific, este să repari, acesta fiind metoda eficientă, care repune în funcțiune mașina cu cele mai mici costuri.
O soluție avantajoasă, care poate aduce suplimentar economii și contribuie substanțial la reducerea timpului în care mașina se află în service, este să cauți chiar tu care sunt cele mai importante piese auto de care este nevoie. Principiul se aplică la toate bunurile importante din casă, cu valoare mare.
Gradul deteriorării
Un detaliu pragmatic, care poate ajuta în alegerea uneia dintre soluții - a repara sau a schimba, este starea de uzură a bunului deteriorat sau nefuncțional. Dacă acesta este într-o stare avansată de degradare, deseori este mai înțelept să optezi pentru înlocuirea acestuia.
Dacă reparația este ineficientă și implică costuri ridicate, va fi mai rentabil să folosești sumele respective pentru a completa bugetul necesar achiziției unui bun similar, nou. Cu toate acestea va avea mereu relevanță costul reparației, valoarea unui produs identic nou, dar și importanța acestuia în gospodărie. La fel de mult contează dacă este o primă reparație sau o alta dintr-o lungă serie. În primul caz poate fi rentabil, în al doilea, foarte probabil, nu.
Concret, este necesar de făcut diferența între nevoia de a repara, de exemplu, mașina de spălat sau canapeaua. Dacă prima este vitală într-o casă și uneori este mai util să cumperi una nouă, reparația canapelei, indiferent cât costă, este o opțiune mai bună și cu siguranță mai convenabilă din punct de vedere financiar.
Un alt detaliu care concură la decizia finală este și gradul de atașament pe care-l ai față de respectivul bun. În cazul celor care are valoare sentimentală, repararea și recondiționarea sunt decizii mai potrivite.
Evoluția în timp
Este bine să nu ignori evoluția tehnologică. Dacă bunul în cauză este învechit și nu mai satisface nevoile și cerințele actuale, poate fi mai benefic să optezi pentru înlocuirea acestuia cu un produs mai nou și mai avansat din punct de vedere tehnologic.
Acest lucru se aplică în special dispozitivelor electronice, precum televizoare, telefoane mobile sau computere, unde noile modele aduc îmbunătățiri semnificative în performanță și funcționalitate și au un consum mai mic de energie. De exemplu, în cazul unui aparat electrocasnic care a avut multiple defecțiuni în trecut și va necesita reparații costisitoare frecvente, dar care este foarte necesar în casă, este de preferat să investești într-un produs nou și fiabil.
Și factorul timp poate juca un rol important în luarea unei decizii. Dacă reparația necesită o perioadă lungă de timp și bunul în cauză este important pentru activitatea sau nevoile curente de zi cu zi, va fi mai convenabil să-l înlocuiești pentru a putea folosi funcția acestuia.
În concluzie, a alege între a repara și a înlocui depinde de o evaluare atentă a mai multor factori, de la disponibilitatea și costul pieselor de schimb, evoluția tehnologică, perspectiva de viitor și factorul timpului. Pentru o decizie corectă analizează fiecare dintre aceste elemente în parte și raportează-te la cele mai importante aspecte: bugetul disponibil și necesitatea obiectivă pentru ca acel bun să poată fi folosit.
Sursa foto: Shutterstock.com
Școala fără Pauză, campania ce luptă împotriva abandonului școlar, încheie cu succes cel de-al patrulea an
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri