15 Septembrie 2023 publicat în Lifestyle 19 share-uri

IN ACEST ARTICOL:

Un răspuns general valabil la întrebarea dacă să repari sau schimbi ceea ce s-a stricat nu există, pentru că situațiile sunt foarte diferite, astfel că fiecare în parte trebuie abordată punctual.

Există însă niște criterii care se potrivesc în orice situație și care te pot ajuta să iei cea mai bună decizie dacă ești în postura de a alege între a repara sau a înlocui ceea ce nu mai funcționează, este stricat sau deteriorat.

Valoarea bunului și costul reparației

Valoarea bunului care nu funcționează este unul dintre elemente importante în luarea unei decizii. Cu cât acesta este mai prețios, cu atât va fi mai bine dacă alegi să-l repari, recondiționezi sau restaurezi, după caz, în loc să optezi pentru a cumpăra ceva nou în loc.

Nu poate fi neglijat însă costul pe care-l presupune reparația, motiv pentru care al doilea element care trebuie pus în balanță este costul reparației. În general, o astfel de analiză este frecvent necesară atunci când apar defecțiuni sau daune la mașină. Cea mai des întâlnită opțiune, dar și cea mai corectă, în acest caz specific, este să repari, acesta fiind metoda eficientă, care repune în funcțiune mașina cu cele mai mici costuri.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Ce înseamnă când visezi șoareci: Interpretări și semnificații fascinante 5 factori de care să ții cont când alegi adezivul pentru extensiile de gene Ce să faci atunci când simți că nu mai poți face nimic: Cum să-ți regăsești încrederea și motivația

O soluție avantajoasă, care poate aduce suplimentar economii și contribuie substanțial la reducerea timpului în care mașina se află în service, este să cauți chiar tu care sunt cele mai importante piese auto de care este nevoie. Principiul se aplică la toate bunurile importante din casă, cu valoare mare.

Gradul deteriorării

Un detaliu pragmatic, care poate ajuta în alegerea uneia dintre soluții - a repara sau a schimba, este starea de uzură a bunului deteriorat sau nefuncțional. Dacă acesta este într-o stare avansată de degradare, deseori este mai înțelept să optezi pentru înlocuirea acestuia.

Dacă reparația este ineficientă și implică costuri ridicate, va fi mai rentabil să folosești sumele respective pentru a completa bugetul necesar achiziției unui bun similar, nou. Cu toate acestea va avea mereu relevanță costul reparației, valoarea unui produs identic nou, dar și importanța acestuia în gospodărie. La fel de mult contează dacă este o primă reparație sau o alta dintr-o lungă serie. În primul caz poate fi rentabil, în al doilea, foarte probabil, nu.

Ce faci când partenerul te scoate din sărite? CÂND... 10 metode eficiente care te pot ajuta să îți ridici moralul atunci când ești căzut

Concret, este necesar de făcut diferența între nevoia de a repara, de exemplu, mașina de spălat sau canapeaua. Dacă prima este vitală într-o casă și uneori este mai util să cumperi una nouă, reparația canapelei, indiferent cât costă, este o opțiune mai bună și cu siguranță mai convenabilă din punct de vedere financiar.

Un alt detaliu care concură la decizia finală este și gradul de atașament pe care-l ai față de respectivul bun. În cazul celor care are valoare sentimentală, repararea și recondiționarea sunt decizii mai potrivite.

Evoluția în timp

Este bine să nu ignori evoluția tehnologică. Dacă bunul în cauză este învechit și nu mai satisface nevoile și cerințele actuale, poate fi mai benefic să optezi pentru înlocuirea acestuia cu un produs mai nou și mai avansat din punct de vedere tehnologic.

Studiu Grupul LEGO: 41% dintre copii își schimbă conștient conținutul viselor atunci când nu le place ceea ce visează Există clipe magice care trec neobservate și brusc mâna Universului ne schimbă destinul. 33 de citate de Paulo Coelho care să-ți aline sufletul și să-ți ofere noi perspective asupra vieții Când are loc echinocțiul de toamnă 2024

Acest lucru se aplică în special dispozitivelor electronice, precum televizoare, telefoane mobile sau computere, unde noile modele aduc îmbunătățiri semnificative în performanță și funcționalitate și au un consum mai mic de energie. De exemplu, în cazul unui aparat electrocasnic care a avut multiple defecțiuni în trecut și va necesita reparații costisitoare frecvente, dar care este foarte necesar în casă, este de preferat să investești într-un produs nou și fiabil.

Și factorul timp poate juca un rol important în luarea unei decizii. Dacă reparația necesită o perioadă lungă de timp și bunul în cauză este important pentru activitatea sau nevoile curente de zi cu zi, va fi mai convenabil să-l înlocuiești pentru a putea folosi funcția acestuia.

Cinci mantre puternice pentru a te ridica atunci când totul pare fără sens Cele mai comune 5 greșeli pe care le faci când îți alegi partenerul Cum să fii o femeie de afaceri de succes: 5 aspecte-cheie de care să ții cont, când ești la început de drum

În concluzie, a alege între a repara și a înlocui depinde de o evaluare atentă a mai multor factori, de la disponibilitatea și costul pieselor de schimb, evoluția tehnologică, perspectiva de viitor și factorul timpului. Pentru o decizie corectă analizează fiecare dintre aceste elemente în parte și raportează-te la cele mai importante aspecte: bugetul disponibil și necesitatea obiectivă pentru ca acel bun să poată fi folosit.

Sursa foto: Shutterstock.com


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri