Mulți aleg să înlocuiască ochelarii cu lentile de contact, dar această opțiune vine cu dezavantajele ei. Lentilele de contact oferă confort, dar necesită o întreținere și o igienă foarte riguroasă, pentru a evita infecțiile oculare. In plus, lentilele de contact nu elimină complet purtarea ochelarilor, recomandarea medicilor fiind să păstrăm și ochelarii, ca rezervă în caz de urgență. Deși ochelarii și lentilele de contact sunt soluțiile obișnuite pentru corectarea viciilor de refracție (miopie, hipermetropie, astigmatism), acestea pot fi incomode sau inestetice și pot crea restricții în stilul de viață.
Cel mai modern tratament al viciilor de refracție sunt operațiile, iar ele poartă numele generic de chirurgie refractivă. Aceasta constă în diverse tipuri de intervenții chirurgicale (fie acționând cu LASER asupra corneei, fie prin implantarea în ochi a unei lentile artificiale) prin care se scad dioptriile, până la zero. Chirurgia refractivă poate fi luată în calcul de pacienții care suferă de miopie, hipermetropie și astigmatism, la care dioptriile s-au stabilizat și care doresc să scape de ochelari sau de lentile de contact.
Operația cu LASER la nivelul ochilor a devenit metoda preferată a celor care sunt gata să scape definitiv de ochelari sau lentile de contact, dar marea întrebare este: este potrivită pentru tine? La urma urmei, este totuși o intervenție chirurgicală. Vestea bună este că această operație este una dintre cele mai simple, are o rată foarte mare de succes și aduce o îmbunătățire imediată a stilului de viață.
Ce însemnă exact operațiile cu LASER la nivelul ochilor? LASIK sau CLEAR?
În funcție de modul de acțiune al laserului asupra corneei, avem două tipuri de operații:
- LASIK (Laser In Situ Keratomileusis)
- CLEAR (Cornea Lenticule Extraction for Advanced Refractive-Correction).
Principiul operației LASIK constă în aplicarea unui Laser Excimer pe suprafața ochiului, la nivelul corneei, „șlefuind-o” și subțiind-o, astfel modificând și dioptriile.
Operațiile LASIK au fost efectuate în premieră în România de dr. Cristian Moraru, în urmă cu 23 de ani, în cadrul serviciilor medicale oferite de Clinica Oftalmologică Oculus.
”LASIK se realizează cu aparatură modernă de înaltă precizie, cu Laserul Femtosecond Ziemer Z8 și cu Laserul Excimer ZEISS MEL 90. Această intervenție implică folosirea FemtoLaserului pentru a crea un volet cornean, se realizează apoi ablația laser și în final voletul este repus în poziție”, explică dr. Cristian Moraru, expert în chirurgia refractivă și în chirurgia cataractei, co-fondator al Clinicii Oftalmologice Oculus din București. El adaugă că ”marea majoritate a pacienților confirmă o reușită permanentă a procedurii și nu trebuie să se mai bazeze pe ochelari”.
Procedura în sine durează doar 10-15 minute, dar va trebui să aveți alături o persoană care să vă conducă acasă. „Vă puteți aștepta ca vederea dumneavoastră să se îmbunătățească substanțial în 12 ore, dar aproape toți pacienții văd suficient de bine pentru a conduce și a lucra din zilele imediat următoare”, spune Dr. Cristian Moraru.
LASIK-ul se recomandă în cazul miopiilor mai mari (de la 1-2 dioptrii până în 7-8 dioptrii) asociate sau nu cu astigmatism. De asemenea, se recomandă și în hipermetropiile de până la 4-5 dioptrii (cu sau fără astigmatism) și în astigmatismul de 3-4 dioptrii. În toate cazurile este foarte importantă grosimea corneei pacientului, care nu trebuie să fie mai mică de 500 microni.
CLEAR este o metodă ce folosește un singur aparat Laser (FemtoLaserul Ziemer Z8) și are ca principiu eliminarea unui lenticul (o “felie”) din stroma corneană, a cărui grosime diferă de la pacient la pacient și care este calculată de computerul laserului în funcție de dioptria pacientului și de alte măsurători speciale ale ochiului.
Față de metoda LASIK, avantajele metodei CLEAR sunt multiple: se folosește un singur aparat laser; nu mai implică efectuarea unui volet cornean; poate fi folosită în cazul miopiilor ceva mai mari (dar nu o recomamdăm la miopii sub 3 dioptrii). Dezavantajul principal este că prin această metodă nu se pot trata hipermetropiile.
Poți alege chirurgia refractivă la Clinica Oftalmologică Oculus, care în acest an sărbătorește 30 de ani de activitate în chirurgia oftalmologică din România!
Clinica Oftalmologică Oculus își întâmpină pacienții într-un sediu ultramodern: o clădire nou construită, pe șase niveluri, cu două blocuri operatorii (realizate la comandă în Germania, dispunând de cele mai noi sisteme de ventilație și circuite de sterilizare a microclimatului agreate la nivel european), două săli pre-operatorii și două post-operatorii, 14 cabinete de consultații și investigații, magazin de optică medicală cu atelier propriu, săli de așteptare generoase la fiecare etaj, precum și o zonă de recreere de tip caffetteria.
Clinica Oftalmologică Oculus a introdus în România intervențiile chirurgicale oftalmologice în sistem privat și chirurgia oftalmologică în sistem ambulator, facoemulsificarea în operațiile de cataractă, cristalinele artificiale foldabile, chirurgia refractivă Laser Excimer, operațiile de implantare de lentile refractive, cristalinele artificiale multifocale și torice, tehnicile de operare a cataractei prin microincizie și mai apoi prin ultra-microincizie, Femto-Laserul în operația de cataractă, tehnologia de implantare automat-computerizată Autosert a cristalinului artificial și tehnologia de ghidaj computerizat în operația de cataractă și implantare de cristaline torice, precum și operațiile de transplant de cornee lamelar, prin micro-incizii, sau prin tehnologia FemtoLaser - toate cu beneficii majore în tratarea pacienților.
Copyright imagini: https://clinicaoculus.ro/
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară