Studiile arată că aproximativ 80% dintre angajați experimentează stresul asociat locului de muncă care, experimentat pe o perioadă îndelungată de timp, poate crește riscul pentru o varietate de probleme, inclusiv anxietate, depresie, probleme digestive, dureri de cap, tensiune și durere musculară, boli de inimă, atac de cord, tensiune arterială crescută, accident vascular cerebral, somnolență, tulburări de memorie și concentrare.
Vorbind despre mediul profesional în care ne desfășurăm activitățile, câteva efecte ale stresului constant sunt reprezentate de scăderea motivației, eficienței și a performanței ce duc treptat spre apariția tot mai accentuată a erorilor. Pentru a evita astfel de experiențe este indicată meditația, comunicarea cu cei dragi, odihna, sportul, dar și o dietă echilibrată.
Unul dintre alimentele pe care le putem consuma în perioadele tensionate din viața noastră profesională este, fără îndoaială, ciocolata, un deliciu iubit de majoritatea. Datorită antioxidanților, flavonoidelor, dar și a gustului său plăcut, ciocolata neagră poate fi eficientă în reducerea stresului. Ajutând la gestionarea anxietății, este recomandată ciocolata neagră cu un nivel ridicat de cacao și mai săracă în zahăr. Zahărul în exces poate contribui la inflamații și la păbușirea nivelului de zahăr din sânge, care poate provoca efecte nedorite precum agitație și anxietate. De asemenea, cacaoa, obținută din boabe de cacao neprelucrate termic, poate oferi beneficii similare, inclusiv magneziu pentru combaterea stresului și alcaloizi pentru îmbunătățirea stării de spirit. Este cunoscut faptul că magneziul lipsește adesea din dieta noastră zilnică, iar consumul de ciocolată poate ajuta la furnizarea acestuia. Prin urmare, consumul de ciocolată și, implicit, de magneziu, poate ajuta la îmbunătățirea stării de spririt, a memoriei și a concentrării.
Starea de bine pe care o simțim în urma consumului de ciocolată, mai poate fi explicată de substanțele chimice eliberate de creier atunci când o consumăm: endorfine, serotonină, dopamine și oxirocină. Endorfinele sunt substanțe chimice produse în mod natural de sistemul nervos pentru a face față durerii sau stresului. Ele sunt numite, adeseori, substanțe chimice care te ajută "să te simți bine", deoarece acționează ca un analgezic natural și un stimulent al fericirii. Serotonina este asociată cu fericirea și bunăstarea, în timp ce dopamina este un neurotransmițător asociat cu plăcerea și recompensarea. Nu în ultimul rând, oxitocina este cunoscută ca “hormonul dragostei”, fiind eliberată ca răspuns al iubirii, de exemplu, de fiecare data când îmbrățișăm pe cineva și, se pare, ori de câte ori ne încântăm papilele gustative cu o ciocolată.
Cu toate acestea, senzația de fericire și de bine pe care o resimțim, poate fi sugerată și strâns legată de percepția noastră asupra efectelor benefice pe care le are ciocolata asupra bunăstării, în general.
În concluzie, ciocolata, în special cea neagră, este un aliat dulce în lupta cu stresul din mediul profesional, însă este important să ne amintim că aceasta este doar una dintre metodele disponibile de gestionare a stresului, iar o abordarea echilibrată este cheia succesului pentru a face față provocărilor tensionate.
Echilibrul dintre răsfăț și presiune: strop de dulce în mediul profesional
Într-o lume modernă în continuă schimbare, termene limită și cerințe tot mai mari, nu este de mirare modul în care stresul profesional a devenit o problemă majoră care impactează viața fiecăruia dintre noi, punând presiune asupra sănătății noastre fizice și mentale.
- ALTE ARTICOLE DESPRE:
- Chocolissimo
- ciocolata
Școala fără Pauză, campania ce luptă împotriva abandonului școlar, încheie cu succes cel de-al patrulea an
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri