În fiecare an vedem magazinele ticsite de piese care ne îndeamnă să le purtăm, dictând moda. A fi la modă nu este însă ceva ce aparține acestor ultime două secole. E ceva ce are legătură cu începuturile civilizației umane. Atât bărbații, cât și femeile și-au dorit să fie mereu în tendințe, indiferent de epoca în care au trăit. În multe perioade ale umanității, moda a fost dusă la rang de artă. Femeile purtau adesea rochii din materiale prețioase precum mătase sau catifea, ornate frumos cu perle și pietre prețioase. Hainele arătau statutul social. Cu cât erau mai complicate și mai elaborate, cu atât însemna că posesorul lor avea pungă de bani mai grea.
Creta, Roma, Grecia și Egiptul Antic au fost etalon în lumea modei în acea perioadă. Culorile cele mai purtate erau alb, roșu și violet. În general, bărbații purtau tunici și femeile rochii. În Evul Mediu, oamenii au început să se acopere mai mult. Rochiile femeilor au devenit mai complicate și detaliile ceva ce am putea considera în ziua de azi o extravaganță. A apărut henninul, un coif purtat de femei, foarte înalt, care avea uneori un voal care atârnă la capătul lui.
De asemenea, acestea mai purtau o piesă pentru cap, denumită “Crispinette”. Aceasta era ornată cu pietre prețioase sau perle și arăta ca o bandană care avea două elemente ce acopereau urechile. În Renaștere, rochiile au devenit mai fluide, însă tot la fel de complicate stilistic. În multe filme precum “Frumoasa Venețiană” sau “Borgia” putem să admirăm ținutele remarcabile ale acelor timpuri. După anul 1600, curtenii francezi și-au pus amprenta în lumea modei, iar începând cu 1700 rochiile au început să fie extrem de complicate.
Volane și dantele, imprimeuri florale și corsetele au făcut din rochie un adevărat spectacol. În era lui Napoleon, rochiile s-au întors la figura clasică greacă. Dacă ne uităm la filmele sau tablourile din acea perioada, vom observa rochii care cad ușor, realizate din materiale foarte fluide. Le putem admira în filme precum “Contele de Monte Cristo” sau în portretul Împărătesei Josephine, realizat de Gerard Francois.
Epoca victoriană a reintrodus corsetul și fusta stil princess, amplă în zona soldurilor. Regina Victoria a impus însă ținute mai sobre, renunțând la infrumusetari, în special după ce și-a pierdut soțul și a ținut doliu pană la sfârșitul zilelor. După 1900 însă, moda a început să evolueze rapid, fiecare decadă a venit cu ceva nou. În anii ‘20 nu putem să nu amintim extravagantele flappers pe care le poți vedea în filme precum “Marele Gatsby”.
Rochiile scurte, cu franjuri și paiete și bandanele cu pene puse pe cap au făcut furori în acea perioada rebelă. După anii ‘30, eleganța feminină a început să devină tot mai importantă. Deja Coco Chanel introdusese pantalonul în garderoba femeilor și această piesă vestimentară, până nu demult un element 100% masculin, a fost adoptată de tot mai multe doamne și domnișoare. Au văzut imediat cât de practic și comod este un asemenea articol vestimentar.
Imediat după anii ‘50 și ‘60 femeile au schimbat cursul modei drastic, începând să adopte ținute tot mai neconvenționale, alegând fuste și pantaloni foarte scurți. Moda zilelor noastre este un amalgam de stiluri și, deși în fiecare an apare ceva nou, nu mai este ieșit din comun să adopți o ținută clasică sau o ținută extravagantă. Totuși, multe femeie îmbracă prea mult ceea ce se poartă și uită de stilul personal. Ca femeie, ești unică și ar trebui, înainte de a-ți crea o ținută, să te gândești la personalitatea ta. Dacă ne amintim de Vivienne Westwood, plecată de curând dintre noi, aceasta a fost mereu o apariție ieșită din tipare. A scandalizat, dar a fost și admirată. Și alți creatori au încercat să le arate femeilor că nu trebuie să se îmbrace așa cum le impune societatea. Alexander McQueen, Jean Paul Gaultier sau, pe meleaguri mioritice, lauraolteanu.ro au colecții care nu se încadrează în “normalul” pe care îl vedem, deja prea mult și prea banal, pe stradă.
Pentru a fi tu însăți, ar trebui să te cunoști foarte bine. Golește-ți mintea de tot ceea ce înseamnă actual în modă. Gândește-te că stilul tău este o foaie albă. Ce ar trebui să porți? Pentru fiecare tipologie feminină există ceva ce poate fi purtat. Ar trebui să te uiți la corpul tău și să-l accepți, dar să te gândești și ce piese vestimentare ți-ar stă bine. Dacă ești foarte slabă sau mai plinuță, nu alege niciodată ținute foarte strâmte. Acestea nu te vor avantaja deloc. Riști să arăți ca Corps Bride sau omulețul Michelin. Alege haine care să-ți creeze forme sau să îți ascundă anumite defecte. Ținuta ta trebuie să aibă un echilibru vizual. Piesele neconvenționale precum jachete de jeans cu aplicații de perle sau lanțuri te vor face extravagantă și unică, indiferent de siluetă. Pot fi purate cu o rochie neagră simplă, midi sau chiar lungă. Vei fi wow!
Dacă ești adepta pantalonilor, evită pantalonii strâmți, chiar dacă ai un corp de 90-60-90. De obicei, hainele foarte strâmte nu fac decât să dea impresia de vulgaritate. O pereche de pantaloni evazați din partea de sus, cu un top fantezie îți pot crea acel outfit pe care nu îl vei vedea la alte femei pe stradă, cel puțin nu în România. Dacă dorești mai multă inspirație, să știi că Pinterest este un loc bun de unde să începi. Creează-ți propriul board de ținute și, chiar dacă nu ai hainele respective, poți să alegi din alte piese pe care le vei găsi inclusiv la creatori autohtoni.
Foto: Pexels
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară