Rândurile următoare îți propun câteva idei de preparate dulci și sărate cu care îți poți răsfăța familia și prietenii în după-amiezile reci de iarnă.
Preparate dulci
Pentru așa-numitul high tea, britanicii combină mai multe feluri de mini prăjituri, care acompaniază cu succes o ceașcă de ceai parfumat, al cărei gust îl completează și-l îmbogățește.
- Scones. Sunt, fără îndoială, una dintre cele mai emblematice gustări pentru ceaiul englezesc. Aceste mici pâinițe pufoase se servesc cu clotted cream - un soi de smântână onctuoasă și bogată - și gem de fructe.
- Victoria Sponge Cake. Este alcătuit din două blaturi de vanilie, de genul celor folosite pentru reteta pandispan, cu umplutură de frișcă și gem de zmeură, decorat adesea cu zahăr pudră.
- Tarte cu fructe. Fie că sunt pregătite cu mere, caise sau piersici, fie că sunt umplute cu fructe de pădure, tartele dulci sunt deosebit de gustoase când sunt servite alături de o lingură de clotted cream sau înghețată.
- Shortbread. Acești biscuiți crocanți și sfărâmicioși, cu o textură bogată, se pregătesc ușor, doar din făină, unt și zahăr, și pot fi serviți simpli sau îmbogățiți cu bucăți de ciocolată sau nuci.
- Mini ecleruri. Chiar dacă nu sunt originare din Regatul Unit, eclerurile sunt delicioase și pot aduce o notă elegantă la o masă de ceai, indiferent că sunt umplute cu cremă de vanilie sau ciocolată.
Sendvișuri și gustări sărate
Cum combinația dulce-sărat este una dintre cele mai apreciate de către gurmanzi, englezii adaugă preparatelor dulci și multe gustări aperitiv, însoțite în zilele festive, alături de ceai, de o cupă de șampanie.
- Sendvișuri cu castraveți. Feliile subțiri de pâine albă sau integrală sunt unse cu unt, apoi acoperite cu felii subțiri de castraveți proaspeți, peste care uneori se adaugă smântână sau puțină sare.
- Sendvișuri pentru ceai. Sunt mici și rafinate, perfecte pentru a fi consumate în doar câteva mușcături. Ele pot conține diverse umpluturi, cum ar fi cașcaval, șuncă presată sau roșii. De obicei, coaja feliei de pâine este îndepărtată, iar sendvișurile sunt tăiate în forme decorative, cum ar fi triunghiuri sau cercuri.
- Sendvișuri cu salată de ouă. Aceasta conține ouă fierte tari, tocate mărunt și amestecate cu maioneză, muștar și, uneori, mărar sau ceapă verde.
- Sendvișuri cu somon afumat. Se prepară de obicei cu pâine neagră sau pâine de secară. Pe feliile de pâine se așază somon afumat, capere, felii subțiri de ceapă roșie și se stropesc cu puțin oțet.
- Scotch Eggs (ouă în stil scoțian). Deși nu sunt sendvișuri în sine, ouăle în stil scoțian sunt deseori incluse în selecția de gustări sărate pentru ceaiul englezesc. Se prepară din ouă fierte tari, învelite într-un amestec de carne de porc condimentată și pesmet, apoi prăjite până când devin aurii. Ele oferă o combinație delicioasă de arome și texturi, și pot fi tăiate în jumătăți sau sferturi pentru a fi mai ușor de servit.
În funcție de gust, pentru pregătirea ceaiului se pot folosi diferite sortimente ale acestei minunate plante: Darjeeling, Assam, Ceylon, Yunnan sau Keemun. Ceaiului negru i se poate adăuga lapte și zahăr, iar celui verde, alb sau oolong o felie de lămâie și miere.
Five o’clock tea, tradiția britanică a ceaiului de după-amiază aduce cu sine bucuria unui mic eveniment gastronomic, însoțit de conversație plăcută și momente binevenite de liniște, într-o atmosferă de eleganță și rafinament.
Sursa foto: Shutterstock
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară