29 Noiembrie 2023 publicat în Lifestyle 8 share-uri

IN ACEST ARTICOL:

Anxietatea este o emoție perfect naturală, al cărei rol este să te ajute să rămâi sănătos, să anticipezi pericolele și să le previi. Uneori, însă, anxietatea devine copleșitoare și ne marchează viața chiar și în absența oricărui factor de risc. Iată câteva trucuri eficiente care te vor ajuta să îți ții anxietatea sub control, astfel încât să te bucuri de o viață fericită și echilibrată.

1.Asigură-te că nu ai carențe de vitamine și minerale

Carențele de vitamine și minerale pot avea un impact semnificativ asupra stării de sănătate mintală, inclusiv asupra anxietății, care poate fi amplificată de deficiențele nutriționale care afectează funcționarea creierului.

Deficitul de acid folic (vitamina B9) afectează neurotransmițătorii de tipul serotoninei și dopaminei, care joacă un rol cheie în reglarea stării de spirit. Lipsa vitaminei D poate, de asemenea, contribui la anxietate, deoarece influențează sinteza de serotonină.

Magneziul poate avea un efect calmant asupra sistemului nervos; carența de magneziu poate determina iritabilitate, insomnii și, evident, anxietate. Poți lua fără griji un supliment de magneziu din farmacie sau poți discuta cu medicul despre produsul cel mai potrivit pentru tine.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Întreținerea și curățarea corectă a tigăii grill: 5 sfaturi și trucuri Cum să-ți evidențiezi talia: Sfaturi de styling pentru un look echilibrat și rafinat Cum ne organizăm eficient și practic hainele în dressing? Sfaturi esențiale

2.Practică respirația conștientă

Atunci când te afli în plină criză de anxietate, una dintre cele mai simple și eficiente modalități de a ține lucrurile sub control este să te concentrezi asupra respirației. Găsește un loc liniștit, în care să ai câteva minute doar pentru tine, și exersează câteva respirații profunde și conștiente. Inspiră lent pe nas timp de 4 secunde, apoi expiră lent pe gură timp de 8 secunde. Repetă ciclul de câteva ori.

Respirația conștientă te ajută să te concentrezi asupra prezentului și să îți scazi frecvența cardiacă; vestea bună este că o poți practica oricând, oriunde!

3.Evită consumul de cofeină și alcool

Cofeina și alcoolul agravează simptomele anxietății. Cofeina este un stimulant nervos care crește ritmul cardiac și provoacă nervozitate și iritabilitate. Alcoolul poate perturba somnul, poate determina stări de rău și modificări ale frecvenței cardiace și a tensiunii arteriale care contribuie, de asemenea, la creșterea anxietății.

Cum scăpam de celulită? Află de la Cori Grămescu, nutriționist și instructor de pilates Căderea părului la femei: Cauze, tratament și soluții Compot de gutui pentru iarnă: Rețetă tradițională și beneficii pentru sănătate

În cazul în care cafeaua face parte din ritualul zilnic, încearcă să o înlocuiești cu variante cu impact mai mic: cafea decofeinizată, lapte cu cacao, lapte cu cicoare, ceai rooibos sau infuzii de plante.

4.Practică exerciții fizice regulate

Sportul, de orice fel, are un impact important asupra anxietății. Atunci când faci mișcare, organismul secretă endorfine, responsabile de starea generală de bine și de reducerea stresului. Plimbările în aer liber și sesiunile de stretching pot avea un impact pozitiv în ceea ce privește nivelul de anxietate.

Sportul trebuie să facă parte din rutina zilnică. Nu e nevoie de exerciții extenuante sau de echipament special; 20 - 30 minute de plimbare în pas vioi, în fiecare zi, poate avea un impact pozitiv asupra anxietății. Yoga, alergarea, ciclismul, înotul sunt câteva dintre alternativele îndrăgite de aproape toată lumea.

5 trucuri pentru a evita problemele digestive de Paște. Așa te poți bucura de bunătățile pascale fără balonare sau arsuri gastrice Trendul GEMINI e aici! Top 5 formule de culori pe care trebuie neapărat să le încerci Trucuri care îți vor face părul să miroasă incredibil de bine

5.Discută cu un specialist

Dacă anxietatea ta scapă adesea de sub control, iar calitatea vieții devine discutabilă, un specialist în sănătate mintală poate fi următoarea soluție. Psihoterapeuții și psihiatrii sunt pregătiți să te ajute să analizezi, înțelegi și gestionezi anxietatea.

Terapia cognitiv comportamentală este o formă eficientă de terapie pentru tratamentul anxietății. Specialistul te poate învăța strategii și tehnici eficiente pentru a face față sentimentelor și gândurilor negative.

În cazuri severe, tratamentul medicamentos poate fi asociat terapiei cognitiv comportamentale, până când reușești să ieși din perioada cea mai dificilă. Ulterior, odată ce mintea se echilibrează, iar tu deprinzi tehnicile recomandate de terapeut, poți renunța treptat la medicamente.

Trucuri care îți vor face părul să miroasă incredibil de bine 5 moduri simple de a evita uscarea pielii în sezonul rece Pregătirea pentru școală: 5 idei practice pentru dimineți relaxate

Anxietatea se poate transforma dintr-un mecanism de apărare într-un dușman, dar nu trebuie să te lași copleșit! Cu efort și răbdare, poți ține sub control gândurile anxioase și atacurile de panică, astfel încât să îți reechilibrezi viața și să te poți bucura de ea!

Sursa foto: Shutterstock


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri