1. Supă-cremă de legume specifice de sezon
Vedeta acestui anotimp în materie de mâncăruri sănătoase, nutritive și delicioase este, fără îndoială, supa-cremă de legume. Este ușor de făcut și poate fi preparată cu orice tip de legume, în funcție de ceea ce preferi. În plus, este sățioasă și preferată inclusiv de cei mici și mofturoși.
Pentru o supă-cremă delicioasă, ai nevoie de:
- o conopidă mai mare;
- o țelină apio;
- două cepe;
- o rădăcină de pătrunjel;
- doi morcovi;
- doi cartofi;
- sare, piper și alte condimente;
- smântână de gătit.
Mai întâi, spală legumele. Taie conopida în buchețele asemănătoare ca mărime, înjumătățește ceapa, rădăcina de pătrunjel și morcovii, apoi taie în cubulețe cartofii și țelina apio. Pune legumele la fiert, în apă cu sare și piper. Poți să folosești un filtru de apă sub chiuvetă[1] [2] [3] , astfel încât să te asiguri că apa în care vor fierbe legumele este calitativă și potrivită pentru consum.
După ce vor fierbe toate legumele, păstrează supa într-un bol. Scoate legumele și pasează-le cu ajutorul unui blender. Folosește-te de supă, pentru a blendui legumele. După ce vei obține consistența dorită, pune supa într-o oală, pe foc, și adaugă smântâna de gătit, împreună cu alte condimente, în funcție de gust. Poți să adaugi sare, piper, boia de ardei și orice altceva ți se pare potrivit. Pune smântâna de gătit, amestecă bine, iar supa ta cremă este numai bună de savurat. O poți servi cu bacon crocant, crutoane sau parmezan.
2. Salată de conopidă cu maioneză
Conopida este o legumă cu numeroase proprietăți, fiind o sursă bună de antioxidanți, vitamina C și K, potasiu, magneziu, fibre și nu numai. Are rol anticancerigen, ajută la menținerea sănătății creierului și a digestiei. Aceasta poate fi preparată în numeroase moduri, în funcție de preferințele tale, dar nimeni nu ar refuza o felie de pâine proaspătă, unsă cu salată cremoasă de conopidă.
Pentru această salată, ai nevoie de:
- conopidă;
- maioneză;
- 2-3 linguri de iaurt grecesc;
- usturoi după gust;
- sare, piper.
Taie conopida în buchețele și pune-o la fiert, în apă cu sare. Lasă la răcit și, între timp, poți prepara maioneza, pe care ulterior o amesteci cu iaurtul grecesc. După ce conopida s-a răcit, paseaz-o cu ajutorul unui blender, pune cățeii de usturoi pisați și amestecă întreg conținutul cu maioneza și iaurtul. Vei obține o salată delicioasă, pe care o poți mânca alături de o felie de pâine proaspătă sau prăjită.
3. Bol cu orez, legume și avocado
Aceste boluri cu orez (sau cu quinoa, de exemplu) sunt extrem de simplu de preparat, fiind sățioase și sănătoase. Astfel, poți mânca legumele preferate într-o combinație nutritivă. Nu trebuie decât să fierbi orezul, să coci ori să fierbi legumele pe care le preferi (sfeclă roșie, cartofi dulci, morcovi etc.) și să adaugi avocado și verdețuri (baby spanac, rucola, valeriană, salată verde sau orice preferi). Asezonează bolul cu niște condimente sau cu un dressing din lămâie, iaurt grecesc și ulei de măsline și savurează.
Așadar, chiar dacă nu mai sunt atât de multe fructe și legume proaspete precum vara, poți în continuare să mănânci sănătos, nutritiv și delicios. Important este să te adaptezi, să cauți legume specifice sezonului și să le gătești în diferite variante, fie în supe-cremă, fie în salate calde (sau chiar reci).
Sursă foto: Pexels.com
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară