Descoperă mai jos câteva sfaturi de folos ca să îţi organizezi înţelept bugetul pentru luna decembrie:
Foloseşte o agendă
O agendă te poate ajuta să îţi planifici mai uşor cheltuielile, mai ales în lunile aglomerate, precum luna decembrie. Astfel, îţi poţi nota toate veniturile, cheltuielile esenţiale, dar şi planurile financiare. Desigur, nu ai nevoie neapărat de o agendă, ci poţi folosi şi aplicaţia de Notiţe de pe telefon sau un simplu caiet.
Prioritizeaza cheluielile esenţiale
Cu siguranţă ai cheltuieli esenţiale în fiecare lună. Totuşi, sezonul rece impune uneori şi cheltuieli extra, precum ghetele de zăpadă, aerotermele sau cauciucurile de iarnă. Este esenţial să prioritizezi astfel de cheltuieli, în special cele de care depinde siguranţa ta, precum se întâmplă în cazul anvelopelor de iarnă.
Printre cele mai căutate modele de cauciucuri de acest tip se număra anvelopele de iarnă 195/65 R15. Găseşti uşor anvelope de iarnă 195/65 R15 atât online, cât şi în magazinele de profil, însă este bine să cauţi modele de la branduri cu reputaţie. Preţul unor anvelope de iarnă 195/65 R15 începe de la 170 de lei şi poate sări de 5000 de lei.
Este foarte bine să începi întâi cu cheltuielile esenţiale, iar mai apoi să te ocupi de micile plăceri sau de achiziţii de care nu ai nevoie urgent. În acest fel, bugetul tău nu va avea de suferit, iar ţie îţi va fi mai uşor să faci ordine în finanţe.
Nu cheltui sume fabuloase pe cadouri
Cadourile sunt despre a le arăta celor din jur cât de mult îi iubeşti şi îi apreciezi. Acestea nu trebuie să fie foarte scumpe pentru a transmite acest mesaj. Nu este o mişcare smart să te îndatorezi pentru a face cadouri foarte scumpe, mai ales dacă o faci cu gândul de a impresiona. Mai degrabă, cauta daruri accesibile, care să fie pe gustul celor ce urmează să le primească. În ziua de astăzi, găseşti mai uşor ca niciodată cadouri accesibile, de la cărţi sau decoraţiuni şi până la bijuterii din argint sau haine.
Descoperă cheltuielile inutile
Cum luna decembrie este foarte încărcată şi deseori plină de cheltuieli, te va ajuta foarte mult să descoperi achiziţiile de care nu ai cu adevărat nevoie, mai exact achiziţiile inutile. De foarte multe ori, impulsul de a cumpăra este extrem de puternic, mai ales că suntem expuşi zilnic reclamelor, campaniilor de promovare şi clipurilor publicitare. Acum reclamele nu mai sunt doar la TV, ci şi pe social media sau pe motoarele de căutare.
Cea mai smart soluţie pentru a renunţa la cumpărături impulsive este să înveţi să recunoşti impulsul şi să-l amâni. Nu trebuie neapărat să enumeri motive pentru care nu ai nevoie de o achiziţie. Doar amâna momentul pentru câteva zile. Este posibil chiar să uiţi în câteva zile sau să realizezi că nu ai neapărată nevoie de respectiva achiziţie.
Nu uita să pui deoparte
Luna decembrie nu trebuie să îţi dea peste cap planurile de economii. Este esenţial să pui deoparte în fiecare lună sau chiar să investeşti, în funcţie de ce consideri potrivit pentru tine. Astfel, asigură-te că pui deoparte sau investeşti şi-n această lună aglomerată. Nu trebuie să fie o sumă mare. Chiar şi 50 sau 100 de lei puşi deoparte sau investiţi smart îţi vor fi de folos pe viitor.
Că luna decembrie să nu îţi aducă prea multe griji, începe prin a prioritiza cheltuielile esenţiale. Mai apoi, cauta să alegi daruri pentru cei dragi care să nu te împingă la sacrificii financiare prea mari. La final de lună, păstrează cel puţin 50 sau 100 de lei pentru contul de economii sau de investiţii.
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate