Ținem perfecțiunea în palmele noastre preț de câteva secunde în fiecare iarnă și chiar dacă ne bucurăm de prezența micuților fulgi de nea și ne trezim cu ei topiți de căldura palmelor cât ai zice “omat”, nu realizăm ce structuri complexe și incredibile ale naturii tocmai am găzduit în mâinile noastre. Fiecare fulg de nea este unic și nu există doi fulgi de nea identic asemănători unul cu celălalt.
În mișcarea lor dinamică și traversând diferite zone atmosferice, cristalele de gheață capătă o arhitectură complexă și se grupează pentru a forma fulgii de nea. Fulgii de nea reprezintă așadar formațiuni de cristale de gheață care se formează în nori la altitudini impresionante, structura acestora fiind determinată de temperatură, umiditate și toate schimbările pe care le traversează până ajung să cadă pe pământ.
Micro fotografia este cea care ne-a deschis ochii cu adevărat asupra structurii cristaline fabuloase a fulgilor de nea, Wilson A. Bentley fiind pionier în acest domeniu și fiind prima persoană care a reușit să capteze imaginea unui fulg de nea. Nu este deloc ușor să fotografiezi un fulg de nea pentru a-i surprinde structura, nici chiar cu tehnologia avansată de astăzi.
Deși diferite, cristalele de gheață care plutesc în aer în anotimpul iernii au forme mai simple (precum cea de ace goale, cea de prismă simplă, cea de “scut”, cea neobișnuită triunghiulară, cea triunghiulară trunchiată și cu ramuri) sau mult elaborate, în formă de stea și dendrite stelare, dantelate, cu structuri hexagonale complexe cu 6 brațe sau așezate în coloane într-un design pur și simplu unic.
Există atât de multă perfecțiune în fiecare dintre fulgii de nea încât te lasă mut de admirație. Poate că data viitoare când vom privi fulgii de nea sau îi vom lăsa să cadă nestingheriți peste noi și micile noastre existențe, îi vom privi cu alți ochi... Până atunci, vă lăsăm în compania macro fotografiilor realizate de fotograful Alexey Kljatov, artist care a fotografiat fulgi de nea adevărați la rezoluții mari pentru a surprinde diversitatea ireală a acestora și câteva din geometriile fabuloase ale cristalelor de gheață.
Foto: Alexey Kljatov /Shutterstock Foto: Alexey Kljatov /Shutterstock Foto: Alexey Kljatov /Shutterstock Foto: Alexey Kljatov /Shutterstock Foto: Alexey Kljatov /Shutterstock Foto: Alexey Kljatov /Shutterstock
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară