Unele rețete sunt greu de preparat, iar fără experiența și expertiza necesare, rezultatul nu este întotdeauna unul dorit. Însă, în prezent, există o multitudine de variante ușor și rapid de preparat din care putem alege.
Dacă ai în vedere anumite detalii esențiale privind modul de preparare al mâncării și respecți indicațiile rețetei, rezultatul o să-ți depășească așteptările. Iată 4 trucuri utile care te pot ajuta să prepari mâncarea în mod eficient.
Alege vasele de gătit în mod eficient
Un truc esențial în ceea ce privește gătitul este alegerea vaselor potrivite. Atunci când achiziționezi vasele de gătit, ia în calcul materialul acestora și dacă sunt potrivite pentru tehnica de preparare pe care vrei s-o folosești.
Așadar, pentru prăjirea alimentelor, vasele din oțel inoxidabil sunt potrivite, deoarece au rezistență la rugină, pete și zgârieturi. În ceea ce privește fierberea mâncării, fonta și oțelul sunt materiale eficiente, fiind bune conductoare termice. Pentru mâncarea preparată la cuptor, poți alege tăvi cu înveliș ceramic, pentru o coacere uniformă.
De asemenea, întreținerea lor este esențială, astfel că, trebuie să fie curățate în profunzime după fiecare utilizare, pentru a le menține rezistența și eficiența. Atenție la vasele de fontă, care, după curățare, trebuie să fie uscate complet și unse cu ulei vegetal.
Menține fructele și legumele proaspete
Secretul pentru o rețetă reușită este să folosești ingrediente proaspete, păstrate corespunzător. În special în cazul fructelor și legumelor, dacă sunt deshidratate, chiar dacă ai respectat complet pașii rețetei, gustul nu va fi atât de aromat.
De exemplu, atunci când prepari o reteta Ratatouille, o mare parte din diferența de gust o face starea legumelor folosite. Dacă nu sunt proaspete, rezultatul s-ar putea să nu-ți atingă așteptările.
Un truc în această privință este să înfășori produsele prima dată în hârtie de menaj umezită cu apă curată, apoi în folie alimentară de plastic. Mențineți-le sub această formă în frigider, până în momentul în care începi prepararea mâncării. Pe această cale, alimentele pot fi menținute proaspete în jur de 12 ore.
Fii atentă când spargi oul
Atunci când în compoziția unei rețete se folosesc ouă, încearcă să nu le spargi direct pe marginea bolului sau cratiței în care urmează să faci preparatul. În acest mod, riști ca anumite bucăți din coajă să se amestece cu restul alimentelor pregătite sau să rămână închegate în uleiul din tigaie.
Optează, în schimb, pentru a-l sparge pe blatul de la bucătărie, fiind un loc drept. Pe această cale, oul nu va fi zdrobit în mâini, și nici nu vor cădea bucăți de coajă în locuri nedorite. În schimb, se va forma o crăpătură uniformă în jurul oului, ca o sferă, iar micile bucăți vor cădea în interiorul membranei acestuia.
Folosește un suport de răcire pentru a menține mâncarea crocantă
Mâncărurile au moduri diferite de preparare, alimentele putând fi coapte, prăjite, fripte, făcute la grătar, fierte etc. În ceea ce privește mâncarea crocantă, dacă vrei să-și mențină textura, trebuie să ții cont de anumite aspecte.
De exemplu, atunci când prăjești șnițele, gustul lor este mult mai bun dacă sunt fragede. Pentru a le putea menține astfel, după ce sunt gătite, în loc să le așezi direct în farfuriile pregătite pentru consum, poziționează-le pe un suport de răcire, iar sub ele pune o foaie de copt. Pe această cale, lipsa aburului va ajuta mâncarea să nu se mai înmoaie.
Chiar dacă poate nu ai încă foarte multă îndemânare în bucătărie, mâncărurile pot ieși foarte gustoase, dacă respecții indicațiile din rețete și ești atentă la anumite detalii care îți pot ușura munca. Aplică trucurile din acest articol, care te pot ajuta să-ți îmbunătățești abilitățile de a găti.
Sursă foto: Shutterstock
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară
Investiție în viitor: EduAct amenajează curți de școală și grădinițe în mediul rural
Prof. Dr. Ruxandra Sinescu lansează programul RenYOU Aesthetics: consultații gratuite pentru proceduri chirurgicale non-estetice