Vestea bună este că petele accidentale se pot îndepărta cu succes, fie că este vorba de vopsea permanentă sau semipermanentă. Este necesar doar să urmezi câțiva pași simpli, care îți pot salva hainele preferate.
Descoperă în continuare cele mai eficiente modalități de a îndepărta vopseaua de păr de pe haine, folosind chiar și unele produse de uz comun pe care le ai la îndemână, acasă.
Cum acționezi pentru a scoate petele de vopsea de păr
În cazul petelor de vopsea, prevenția poate fi de multe ori salvatoare: dacă te vopsești acasă sau vopsești pe cineva, acoperă hainele cu o pelerină sau cu un prosop pe care nu îl folosești pentru altceva. Această acțiune simplă te va scuti de majoritatea petelor accidentale, însă este posibil ca stropii de vopsea să ajungă uneori pe haine, situație în care trebuie să iei măsuri cât mai rapid.
La fel ca și la alte tipuri de pete, promptitudinea cu care acționezi în cazul petelor de vopsea de păr este extrem de importantă. Dacă le observi din timp și urmezi pașii corecți pentru curățare, le vei scoate mult mai ușor. Odată ce pătrund adânc în țesătură, sau se usucă, devin mai dificil de scos. Iată cum trebuie să procedezi pentru a le îndepărta:
- Dacă e cazul, începe prin a îndepărta excesul de vopsea cu un prosop de hârtie. Poți folosi și o lingură sau dosul unui cuțit pentru a răzui vopseaua de pe material cu grijă, fără a deteriora țesătura.
- Clătește pata cu apă rece. Nu folosi apă fierbinte, întrucât aceasta poate fixa pata adânc în țesătură. Aplică apoi o cantitate mică de detergent lichid pe zona pătată și freacă ușor cu degetele sau cu o periuță de dinți, astfel încât acesta să pătrundă în material. Dacă nu ai la îndemână detergent de rufe, poți utiliza și detergent de vase. Clătește din nou cu apă rece și repetă aceste operațiuni până când pata dispare complet.
- Articolele de îmbrăcăminte albe pot fi înmuiate 15 minute într-o soluție de înălbire pe bază de clor, dacă eticheta de îngrijire permite acest lucru.
- În final, nu îți rămâne decât să speli articolul vestimentar la cea mai ridicată temperatură pe care eticheta de îngrijire o permite. Utilizează un detergent lichid potrivit pentru petele dificile, dar totodată blând cu țesătura.
Înainte de a usca hainele, verifică dacă petele au dispărut complet. Căldura uscătorului poate fixa orice pată care a rămas în continuare pe haine.
Cum scoți petele uscate de vopsea de păr din haine
Promptitudinea este importantă în scoaterea petelor de vopsea de păr, însă uneori nu observi la timp că te-ai pătat, sau ești în oraș și nu ai posibilitatea de a acționa. Totuși, chiar și petele uscate pot fi îndepărtate, chiar dacă poate dura mai mult decât în cazul petelor proaspete.
O soluție pe care o poți aplica este să folosești un solvent de pete care conține cât mai mult alcool, verificând în prealabil eticheta obiectului vestimentar, pentru a observa dacă există restricții. Umezește o cârpă albă cu soluția și tamponează în mod repetat pata. Pigmentul din vopsea ar trebui să se transfere de pe îmbrăcăminte pe cârpă. Odată ce pata a dispărut sau s-a estompat în mod radical, poți spăla articolul vestimentar conform recomandărilor de pe eticheta de îngrijire.
Dacă pata rămâne pe țesătură și după aceste tratamente, sau în cazul în care pe etichetă apare simbolul de curățare chimică, va trebui să apelezi la o curățătorie profesionistă.
Remedii casnice pentru îndepărtarea petelor de vopsea de păr
Pe lângă soluțiile de mai sus, există și câteva produse din gospodărie pe care le poți utiliza în situații de urgență. Ține cont însă de faptul că acestea pot să nu fie întotdeauna 100% eficiente, iar spălarea la mașină cu detergentul potrivit este un pas obligatoriu. Iată care sunt soluțiile casnice la care poți să apelezi:
- Prepară o soluție dintr-un litru de apă, o jumătate de linguriță de detergent lichid de spălat vase și o lingură de amoniac, într-un recipient de plastic sau de sticlă. Aplică pe zona pătată această soluție și lasă la înmuiat timp de 30 de minute. După 15 minute, poți freca ușor locul pătat pentru a desprinde vopseaua. Spală articolul vestimentar respectând instrucțiunile de pe eticheta de îngrijire. Este bine ca uscarea să se facă în aer liber. Ai grijă să nu amesteci niciodată amoniacul cu săpun sau detergent care conține înălbitor cu clor, deoarece combinația produce un gaz toxic.
- Apa oxigenată poate fi utilizată cu succes la îndepărtarea petelor de vopsea de păr, însă este recomandată doar în cazul hainelor deschise la culoare, pentru a nu deteriora imprimeurile. Amestecă apă oxigenată cu apă într-un raport de 1:1. Pentru un plus de siguranță, testează soluția pe o zonă ascunsă a materialului. Aplic-o apoi pe zona pătată și las-o să acționeze timp de câteva minute. Clătește bine cu apă rece, iar dacă este nevoie, repetă aceste operațiuni până când pata dispare complet.
Aplică metodele de mai sus și vei observa că petele de vopsea nu mai reprezintă o problemă. Astfel, vei putea experimenta fără griji cu nuanțele preferate, știind că hainele tale nu mai sunt în pericol de a rămâne pătate.
Foto: persil.ro
Școala fără Pauză, campania ce luptă împotriva abandonului școlar, încheie cu succes cel de-al patrulea an
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri